Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #9

Populær
Updated
House of Franco #9

Jens Franco har fået sig en snak med den danske koncertarrangør Nils Markvardsen, der under banneret Doomed Denmark har fået navne som Saint Vitus og Electric Wizard til København.

Kunstner
Titel
Doomed Denmark
Dato
21-02-2011
Genre
Koncertarrangør

Doomed Denmark har reduceret min hørelse med 50%... så hvornår og hvorfor lavede du dit booking selskab?

- I april 2006 lavede jeg det første gig med japanske Boris på Loppen. Jeg var irriteret over, at man altid skulle rejse udenlands for at se gode doom shows. Kendte stoner bands som Nebula og Monster Magnet kom tit til Danmark, men de rigtige tunge kom ikke forbi København. Jeg kontaktede Anderz fra Gearbox Agency som hjalp mig med at sætte Boris op, og udarbejde kontrakt osv.  Derfra kørte Doomed Denmark derudad.

Hvad er er et typisk band som Doomed Denmark vil booke?

- For det meste et band med klassiske Sabbath 70'er-proto doom elementer måske blandet med prog og nyere ting som drone. Og det skal helst være bands som ikke har spillet i København før.

Du blander tit hardcore og andre genrer med doom metal i dine  line-ups?

- Nogle gange følger et supportband med hovedbandet i kontrakten. Men det bliver lidt for ensformigt med tre enslydende bands på en bill. Det er godt at blande hurtige ting som eksempelvis københavnske Death Token med de ultra tunge ting som Grief. Jeg har haft noise/drone bands som Wolf Eyes, black metal som japanske Gallhammer og doom jazz som Bohren & Der Club Of Gore. Jeg har også tænkt mig at blande kortene i fremtiden. 2010 var måske et lidt traditionelt old school år med Deathrow og Saint Vitus. I efteråret af 2011 kommer nok nogle helt andre ting i Doomed Denmark regi.Hvad har været dine favorit shows?

- Første gang japanske Church of Misery kom fordi Loppen i 2006. Graveyard i Dragens Hule første gang i 2008 var også fantastisk, samt Grief på deres eneste Euro tour, som jeg bookede på Loppen lige før de blev opløst.

Fuck. Volumen var helt oppe i det røde felt med de to Loppen shows! Hvad synes du om den danske doom metal scene?

- Der er ikke mange bands i genren, der er dog få med doom elementer som Rising, Double Space og Moonless, men der er ikke mange som spiller den slags doom metal med 70'er-inspiration jeg kan lide. Der er ikke en tradition i Danmark for den slags musik, modsat fx Sverige og Finland. Det er lidt skuffende, synes jeg.

Vi har sammen været til den legendariske Roadburn Festival flere gange, er deres program en slags rollemodel for Doomed Denmark?

- Roadburn er samlingspunktet i Europa for den slags musik, deres program mikser perfekt blandingen af old school 70'er-rock med nutidig metal og drone. Man kan simpelthen ikke bruge fire dage bedre end dernede i det sydlige Holland.

Du har næsten altid bands overnattende hos dig?

- Det har generelt været meget sjovt at have bands boende, med druk og røg. Folk har altid respekteret mit hjem og ikke hærget det som et hotelværelse. Selv Skitliv opførte sig pænt, haha. Det var specielt underholdende, da Grief overnattende i min lejlighed på Amager. Deres 130 kilo tunge trommeslager sad bare i en stol, han ville ikke kunne sove i en seng, da han ikke ville kunne komme op igen. Vi drak og røg hele natten og så gamle horrorfilm til den lyse morgen.Du har haft ønskeshows bl.a. Grief og Saint Vitus. Hvad mangler du?

- Corrupted, men sangeren er vist lige gået ud. Men ellers YOB, som desværre aflyste deres tour i år. Japanske Flower Travellin’ Band har længe været en drøm. Legendariske bands som man ikke har set før i KBH.

Har du altid lyttet til doom metal?

- En del år. Men jeg er et gammel metalhoved fra 80'erne, bands som Metallica, Exodus, Nuclear Assault, og selvfølgelig Slayer som klart var og er det bedste thrash metal band af dem alle. Men også 70-er-ting som Budgie, Black Sabbath, Cactus, Buffalo og Sir Lord Baltimore har jeg dyrket intenst.

Har du hørt at Gary Holt pt. er stand-in for Jeff Hanneman i Slayer? Jeff skal igennem en armoperation pga. kødædende bakterier…

- Det kommer lidt bag på mig, da Kerry King for nyligt har udtalt at den klassiske Slayer-lineup ikke kan udskiftes. Men Gary Holt kan spille thrash metal guitar som ingen andre, så det er fint med mig.Du er også stor filmfan og har bl.a. introduceret spaghetti westerns i Cinemateket. Din afgangsopgave på Biblioteksskolen var om Sergio Leone...

- Sergio Leone er en af mine favoritinstruktører. De karikerede arketyper i spaghetti westerns tiltaler mig meget. Italienske westerns har de aller bedste skurke. Leone var en mester i at udvælge typer med fantastiske ansigter, selv ned til mindste bi-roller.

Hvad finder vej til pladespilleren for tiden?

- Voivods 'Nothingface'. Black Widows 'Sacrifice'. Tidligt finsk metal som Sagrofagus. Space psych fra Peru som Serpentina Satellite. Og de klassiske ting som Pentagram og Trouble. New Wave of British Heavy Metal som Holocaust, Angel Witch, Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead og Witchfinder General.

Hvad har Doomed Denmark af planer for 2011?

- Ikke det store, men planen er stadig at booke bands som ikke har været i Danmark før. I 2006 var der et stort doom metal-behov, men nu er andre bookere begyndt, måske inspireret af Doomed Denmark, at få de svedige doom metal-bands til landet. Min store drøm er at lave en Doomed Denmark festival med undergrundbands fra scenen i Dragens Hule.

- Københavns Kommune burde klart backe et sådan projekt. Blandet med med gammelt dansk 70-er heavy psych som Blues Addicts og Moses ville være ideelt. YOB skulle ha været årets Doomed Denmark koncert, men det blev desværre ikke til noget. Jeg vil vildt gerne lave Bong og Dark Buddha Rising senere i år. Men nu må vi se om det går.Ved resten af Europa egentlig hvem og hvad Doom Denmark er?

- Jeg modtager en del mails fra bookere og bands, som er klar over hvad Doomed Denmark er. Desværre også en del lortebands. Der er også en del henvendelser fra USA som shows i Danmark. Indtil nu har Electric Wizard på Loppen været den største Doomed Denmark succes med 350 betalende. Andre steder jeg har haft Doomed Denmark shows har været på The Rock, Lades Kælder, Dragens Hule og Dæmonens Port med bl.a. funeral doom som Monarch.

Til sidst et spørgsmål som jeg godt kender svaret på. Ville du ønske at du havde været teenager i 70erne?

Også i den grad! Som Wino synger I Saint Vitus: "Born Too Late"! Da jeg var cirka 20 var det desværre i starten af 90'erne med skrald som Pearl Jam.