Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #94

Populær
Updated
House of Franco #94

I denne uges House Of Franco skriver Jens om BBC-dokumentaren, Hawkwind: 'Do Not Panic', og anmelder debutdemoen fra de københavnske noise-rockere The Monoliths.Hawkwind :  Do Not Panic (2007. Simon Chu)
 
Cinemateket viste for nylig denne eminente dokumentar om det legendariske, britiske space rock-band Hawkwind. Der eksisterer adskillige live-dvd'er om Hawkwinds senere periode - fra midt-80'erne og frem - men mig bekendt er dette den eneste dokumentar, som dækker hele historien om gruppen.
 
I slut-60'erne var psych og prog-rock yderst populær, men disse freaks fra Ladbroke Grove-scenen (som også talte Deviants, Kings Of Oblivion og Pink Fairies) skabte deres helt egen musikstil, nemlig 'space rock'. Genren er nok beslægtet med de to førnævnte, men det repetive rockunivers minder også en del om krautrock - tilsat ekstra fuzz og science fiction. Hawkwind var f.eks. gode venner med Amon Düül II.
 
Vi får smukt dækket hele bandets 'guldalder' fra 1970 til 1975, hvor Lemmy bliver fyret efter efter et drugbust i Canada. Plader som 'In Search of Space', 'Doremi Fasol Latido' 'Hall of the Mountain Grill' samt deres legendariske livealbum 'Space Ritual'. Sidstnævnte vil i øvrigt blive opført til dette års Roadburn af nogle ex-medlemmer.
 
Fyringen af Lemmy er en af de mere kontroversielle begivenheder i bandets historie. Var det fordi hans favoritstof var (og er) amfetamin, mens resten af Hawkwind tilbad LSD? Eller var nogle misundelige over, at bassisten Lemmy sang på gruppens eneste hit, 'Silver Machine'? Dokumentaren dækker fornemt den og andre stridigheder i bandet, der efter Lemmys exit - han dannede kort efter Motörhead som 'hævn' - lidt gik op i hat og briller samt en del uinteressante album.
 
'Do Not Panic' er en yderst underholdende og kompetent sag, som er klart mere interessant end mange andre nyere musikdokuer som f.eks. Lemmy-filmen. Den varer ca. en time og er heldigvis ikke komplet fyldt med ligegyldige nyere rockstjerners lovprisninger. Hawkwind har inspireret utroligt mange bands (YOB etc.), og deres enorme betydning kan ikke underkendes, hvorfor denne doku er et must for enhver seriøs rockfan.
 
 

 
The Monoliths - National Anthems mc (Webmaster Records)
 
Jeg har set københavnertrioen The Monoliths en håndfuld gange, og det har altid været en interessant oplevelse. De har netop indspillet deres debutbånd, 'National Anthems', på deres eget Webmaster-selskab. Bandet består bl.a. af Ebber - tidligere De Høje Hæle - på trommer. Her hedder han dog Cononel Dickhead, mens vokal og bas fremføres af P.Lizzard. James Deen Dragon er ansvarlig for spadehærg.
 
Kassettebåndet er et ganske fint eksempel på deres livelyd, her er i hvert fald IKKE nogen polererede studietricks at finde. Ultra lo-fi noise rock der både trækker på fuzz pedal-amok a la Mudhoney og det mere repetive psykopat-sludge rock fra bands som Brainbombs. Tilsat fornuftige mængder af Butthole Surfers og Flipper. Komplet kompromisløs attitude hele vejen igennem, her er ingen inspiration fra My Bloody Valentine eller Sonic Youth, som danske bands ellers ynde at prøve at imitere.
 
Min eneste indvending er, at båndet med sine 10 tracks har albumlængde, hvilket nok er lige er i overkanten for et debutdemo. Halvdelen havde været fint. Det soniske aspekt bliver også lidt presset af en noget mudret og ulden lyd, da optagelserne blev overført til kassettebånd.
 
Men alt i alt en fremragende udgivelse, der kan erhveres mandag den 11. Februar i Basement (kælderen under Vega) for bare 30 kroner. The Monoliths - der lige har været i Tyskland på tur - spiller med bl.a. Dogmatist, som jeg tidligere har anmeldt i House Of Franco. Der er også Monoliths 7'er release.

Full movie: