Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde 2018: Guide til torsdagen

Populær
Updated
Roskilde 2018: Guide til torsdagen

Roskilde Festivals andendag byder på alt fra Stone Sour over Chelsea Wolfe til Heilung og Boris/Merzbow, mens der bliver sluttet af med en tretrinsraket af dansk hardcore: Nyt Liv, Motorsav og Ond Tro.

CHELSEA WOLFE – Pavilion, kl. 18:00

Fordi: Hun er mørkets dronning over dem alle. Den amerikanske singer-songwriter har længe været et ikon i undergrundsmusikmiljøet, hvor hendes mystiske, dystre og kaptiverende univers er blevet rost til skyerne - også af anmeldere. I løbet af hendes 12 år lange musikkarriere har Chelsea Wolfe officielt udgivet fem fuldlængde album, der alle bevæger sig i spektret mellem gotisk rock, folkemusik, industrial, metal og neofolk, hvilket giver musikken en hel særegen og medrivende udtryk.

For fans af: King Dude, Myrkur og Emptiness.

Pensum: ‘Pain Is Beauty’ og ‘Hiss Spun’.
INTERPOL – Orange, kl. 19:00

Fordi: Amerikanske Interpol blev med udgivelsen af deres debutalbum 'Turn on the Bright Lights' i 2002 straks et af 00'ernes helt store indierock bands. Med en både lys og mørk lyd á la allestedsnærværende Joy Divison skabte Interpol egenhændigt en ny bølge af post-punk, hvor forsanger Paul Banks heller ikke viger fra at sende kærlige tanker til Ian Curtis med sin dybe røst. Succesen tog et ekstra hak op med opfølgeren 'Antics', der manifesterede Interpols status. Bandet spillede senest på dansk jord i DR's koncertsal sidste sommer, mens det er også er blevet til flere optrædener på Roskilde gennem årene, hvor de nu får chancen på den helt store scene.

For fans af: Joy Divison, R.E.M. og U2.

Pensum: ‘Turn on the Bright Lights’, ‘Antics’ og ‘Our Love to Admire’.
STONE SOUR – Arena, kl. 21:30

Fordi: Heavy bandet fra Des Moines har bagkataloget og specielt forsangeren, der kan skabe en god koncertoplevelse. Sidst de spillede i Danmark, i Den grå hal, leverede Stone Sour et kalkuleret show, det under alle omstændigheder var ganske underholdende. Corey Taylor er efterhånden fast inventar på Roskilde, og lader til at kunne lide den danske pløjemark. Mon ikke det afspejles i en af frontmandens vanlige magt-præstationer på scenen?

For fans af: Amerikaner-heavy a la Godsmack og Disturbed.

Pensum: ‘Hydrograd’, ‘Come What(ever) May’
PREOCCUPATIONS – Pavilion, kl. 22:00

Fordi: Du kender dem måske stadig som Viet Cong, der også var titlen på deres selvtitulerede debutalbum fra 2015, som bød på klassisk og mørk post-punk med enkelte sci-fi-elementer, der straks gav gruppen en solid hype. Noget overraskende - for gruppen selv - skulle de dog blive mødt med massiv kritik for deres navn, da Viet Cong også var navnet på en uafhængig politisk og bevæbnet vietnamesisk styrke, der kæmpede mod USA under Vietnamkrigen. Efter noget betænkningstid valgte den canadiske gruppe at ændre navnet til Preoccupations og har siden fundet fodfæste igen med endnu et selvtitulerede album, der siden er blevet fulgt op af 'New Material' fra tidligere i år.

For fans af: Interpol og Joy Division.

Pensum: ‘Viet Cong’ og ‘Preoccupations’.
BORIS & MERZBOW – Avalon, kl. 23:00

Fordi: På papiret virker kombinationen af eksperimental-bandet Boris og noise-musikeren Masami Akita (Merzbow) som det perfekte match. At japanerne er samlet på Roskilde virker som et endnu større match. Forvent et støjmæssigt inferno præget af eksperimentelle og opfindsomme indslag, krydret af Wata og Takeshis til tider særprægede vokal-fremførelse. Selvom støj og rock er de toneangivende elementer i de kunstnernes musik bør man forvente indspark fra en bred vifte af genre, lige fra doom til J-pop. Absolut en oplevelse man ikke bør snyde sig selv for.

For fans af: Japanske særheder og naturligvis Boris og Masami Akita

Pensum: ‘Gensho’ & ‘Klatter’
OH SEES – Pavilion, kl. 00:00

Fordi: Foretagendets primusmotor, John Dwyer, altid er garant for en omgang højeksplosiv noiset, psychet og ikke mindst garagerockende guitarfræs, der passer perfekt ind i rammerne på en festival som Roskilde. Oh Sees – dengang kaldte de sig Thee Oh Sees – gæstede Pumpehuset i august sidste år. Her leverede de en sveddryppende koncert i høj tempo uden at stoppe op undervejs med hele to trommeslagere. Siden da har Dwyer udgivet ’Memory of a Cut Off Head’, en akustisk udgivelse under aliaset OCS. Den evigt produktive frontmand har dog annonceret at næste plade udgives i august på det faste eget selskab Castle Face. Lige meget hvad så kan Oh Sees frenetiske guitartechno både pejle til fyren eller kvinden som er kongefuld, pivskæv eller lige midt i mellem.

For fans af: Ty Segall, Fuzz, Earthless.

Pensum: ’Floating Coffin’ (2013), A Weird Exits (2016)
HEILUNG – Avalon, kl. 01:00

Fordi: Det uden tvivl bliver en af årets absolut bedste og mest intense koncertoplevelser. Danske Heilung, hvis medlemmer også stammer fra Tyskland, Norge og Holland, har i løbet af deres karriere kun spillet en håndfuld koncerter, der er kendetegnet for deres flerdimensionelle elementer. Den eksperimenterende folkemusik følges ad med et yderst imponerende og dekorativt sceneshow fyldt med kranier, fjer, grene og andet naturheksenips, og medlemmernes kostumer af primitiv karakter, hvor blandt andet ulvepelse og hjortehorn er i centrum. Heilungs nordisk inspirerede naturhekseunivers er tryllebindende, fascinerende, opslugende og i en klasse for sig.

For fans af: Warduna, Valravn og Kati RAN.

Pensum: ‘Ofnir’ og ‘Lifa’ (udgivet via YouTube).
NYT LIV – Gloria, kl. 01:30

Fordi: Det københavnske hardcore-orkester får her en hel koncert for dem selv, i modsætning til tretrins-raketten på Copenhell. Der er tale om et relativt nystartet orkester, der udgav sin første EP 'Livet Brænder' i august 2017. Det er dog rutinerede og knivskarpe folk med en fortid i bl.a. As We Fight, Numbnuts og Pilgrimz, man finder bag instrumenterne. Vi snakker hardcore med masser af nerve og attitude og med rigeligt på hjerte i de dansksprogede tekster.

For: Alle jer supportere af dansk undergrunds hardcore.

Pensum: 'Livet Brænder'. Det eneste de har udgivet...
MY BLOODY VALENTINE – Arena, kl. 02:00

Fordi: Hvis du stadig er i live klokken to om natten, så tag en tur forbi Arena, hvor irske My Bloody Valentine fejrer ti-året for deres sidste koncert på festivalen. Du finder ikke et så ikonisk band, med så lille et pensum rundt om ethvert gadehjørne. Der er tre albums. Selv de mest hardcore fans vil indrømme, at ‘Loveless’ fra 1991 er stjernen i den korte række. Det kan være du altid har været til shoegaze, eller at Møl har gjort sit til at gøre det lidt moderne igen - i alle fald kan du forvente at blive blæst igennem.

For fans af: Lush, Jesus and the Mary Chain, Slowdive.

Pensum: 'Loveless'.
MOTORSAV – Gloria, kl. 02:15

Fordi: Du vil godt vide, hvad der sker på den Københavnske punkscene, men du får aldrig bevæget dig ud på Dortheavej 66 af forskellige, fedladne årsager. Motorsav giver dig en omgang farverig og iørefaldende melodisk K-Town punk. Bandets medlemmer har rumsteret eller rumsterer stadig i diverse Københavnske punkbands – Big Mess, Moth, Kold Front, Metro Cult. Med sig har de deres selvbetitlede debut fra 2017 samt en hel frisk 7’er – og måske lidt mere hårdtslående? – med titlen ’Den Gule Død’.

For fans af: Gorilla Angreb, Yung, Cola Freaks.

Pensum: ‘Motorsav’ (2017)
OND TRO – Gloria, kl. 03:00

Fordi: Selvom du bedst kan lide din musik tenderer til metal eller ekstremmetal-genrerne, så har du også en forkærlighed for den velskrevne og umiddelbare punkrocksang. Bare rolig, her bygger Ond Tro den perfekte bro mellem dine sære tendenser. I både produktion, sangskrivning såvel som levering er Ond Tro en kende mere bidske end de fleste kollegaer i samme genre herhjemme. Var det ikke for Danni Storm og Olle Bergholz’ (ja, ham fra Slægt!) snerrende danske vokal, så kunne Ond Tro momentvis godt lyde som en udspringer af noget amerikansk vestkyst-punk. Og så alligevel, deres krængende catchy lyd emmer af både Ungdomshuset og Mayhem. Debuten skulle gerne være på trapperne, men indtil videre må man fornøje sig med deres eminente 7’er, der så dagens lys i ’17. Ond Tro må du ikke gå glip af, så sørg for at oparbejde den helt rigtige udslidte brandert, så du kan være med til at vælte Gloria torsdag nat.

For fans af: Minor Threat, The Germs, Oh Sees.

Pensum: ’Ond Tro’ (2017).