Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Sweden Rock Festival 2013: Guide

Populær
Updated
Sweden Rock Festival 2013: Guide

Sveriges største rock- og metalfestival er lige rundt om hjørnet, og Devilution guider dig igennem nogle af festivalens bedste navne. 

Dato
05-06-2013
Koncertarrangør

Sæsonens første store festival nærmer sig, når Sweden Rock Festival løber af stablen i Sölvesborg fra den 5. til 8. juni. Med over 80 bands på plakaten er der musik for enhver smag, med alt lige fra rockens pionernavne til obskur black- og death metal.

Udover musikken er der for rockentusiaster vanen tro masser af musikmarkeder, hvor den gamle vinylplade eller manglede originale cd-udgivelse kan hives hjem til samlingen til en oftest fornuftig pris.

Festivalen ligger kun knap 90 minutters kørsel fra Øresundsbroen, og har man efterhånden fået nok af festivaler med ”hele lejren er klædt ud som find Holger”- og ”efterskolestemning”-koncepter, er Sweden Rock en garant for afstresset stemning med acceptable priser på stærk øl (ja, guldøl i Sverige findes - lige her!), og hvor musikken er fællesskabets førsteprioritet.

Du kan høre alle festivalens navne på Devilutions playliste som findes på WIMP, mens vi gennemgår de vigtigste kunstner her i forskellige top 3-kategorier, der burde tilfredsstille enhver smag inden for hård rock og metal.

Legenderne:

Den sminkede kvartet fra Kiss behøver næppe nogen introduktion. Med sidste års overraskende gode ’Monster’ er der lagt op til et brag af en koncert, når et af rockhistoriens største bands går på scenen torsdag aften klokken 23.00. På forrige turné beviste bandet, at deres efterhånden relativt høje alder ingen hindring er, for at de stadig kan levere de fængende numre tilsat fyrværkeri og flammer i baggrunden.

Når den progressive trio Rush går på scenen, bliver det canadiernes første og eneste europæiske festivalkoncert i over 30 år. Sidste års ’Clockwork Angels’ fik her sidste år karakteren 666 og blev betegnet som deres bedste udgivelse i 30 år. Med andre ord er alt lagt op til, at Rush forhåbentlig giver en uforglemmelig koncert, når de står på scenen lørdag aften som det afsluttende hovednavn.

’In the Army Now’, ’Whatever You Want’, 'Down Down' listen over de utallige hits, som de engelske rock-legender fra Status Quo står bag, fortsætter og fortsætter. Efter 45 års succes er populariteten stadig så stor, at gruppens danske koncert er rykket fra Store Vega til Falkoner Salen. Populært skal det også nok blive på Sweden Rock, når først alle klassikerne bliver skyllet ned med de obligatoriske fadøl til festivalens nok mest nostalgiske koncert.

Det er en tysker:

Symfonisk og tysk power metal lyder ikke mere autentisk end når Edguys frontmand Tobias Sammet rykker knejperne rundt med sidebandet Avantasia, der i april udsendte den roste ’The Mystery of Time’, hvor blandt andre Ronnie Atkins fra Pretty Maids medvirkede. Og mon ikke tyskeren medbringer et par venner på scenen, når det er tid til power for alle pengene?

Og der er dømt power på den hårde måde, når veteranerne fra Accept skyder lige efter metal-hjertet med hårdtslående klassikere som ’Balls to the Wall’ og ’Stalingrad’.

Endnu hårdere bliver det, når thrash-legenderne fra Kreator byder på fællessang med ’United in Hate’ fra sidste års magtdemonstration ’Phantom Antichrist’, der er et tyskernes bedste udspil i karrieren. Med ”Julekoncerten” i Amager Bio i december understregede Kreator, at spilleformen bestemt heller intet fejler på scenen.

Svenskergarnet skal svinges:

De melodiske dødsmetal-pionerer fra Hypocrisy springer Danmark over på deres nuværende europæiske turné, hvilket kollegaerne fra banebrydende At The Gates også gør. Absolut to svenske og gode grunde til at drage mod Sölvesborg i år. Med Hypocrisys nye og 12. studiealbum ’End of Disclosure’ har Peter Tägtgren stadig et solidt greb om det melodiske udtryk, og bandet skuffede heller ikke, da Devilution overværede dem i Hamborg i sidste måned.

At the Gates kan simpelthen heller ikke skuffe, når dødsmetallerne fra Göteborg først hiver det tunge skyts frem med ’Blinded by Fear’ eller ’Slaugter of the Soul’. Har man hang til det brutale, må det her være festivalens mest forventningsfulde koncert.

Brutalitet og melodi går også hånd i hånd, når vikingerne fra Amon Amarth springer ned fra skibet med øl-horn og guitarer i hænderne. Alle, som har set bandet på en scene, ved at det bliver en festlig koncert i Odins og Thors navn.

Britisk rockinvasion:

Man går aldrig skuffet fra en koncert, når Saxon har stået på scenen. På sidste års Copenhell gav de vitale veteraner en sublim koncert i bagende solskin og beviste, at de stadig kan matche vennerne fra Iron Maiden og Judas Priest. Efter en karriere på snart 40 år, synger frontmand Biff Byford stadig som en gud, og på Sweden Rock bliver det næppe meget anderledes.

Hard rockerne fra Thunder blev gendannet i 2011, og gensynet med den noget oversete gruppe skuffer forhåbentlig heller ikke, når de spiller, lige inden Kiss går på scenen. Med Danny Bowes karakteristiske stemme på ’River of Pain’, ’Dirty Love’ og ’Higher Ground’ skal der nok blive fyret op for en gedigen rock-fest.

Og den britiske invasion fortsætter ubetinget, når legendariske Phil Mogg står i spidsen for UFO, og klassikere som ’Doctor Doctor’ og ’Rock Bottom’ bliver skudt af. Sidste år spillede en udbrændt Michael Schenker på festivalen, og at han ikke længere spiller i UFO, kan man efter den koncert sagtens leve med.

The American Way:

Sidste år leverede rockmusikkens pretty boy Sebastian Bach et glimrende show som solist, og i år er det Bachs gamle band Skid Rows tur, med Johnny Solinger i spidsen, til at slippe de beskidte rocksange som ’Slave to the Grind’, ’Youth Gone Wild’ og ’Monkey Business’ løs på scenen.

Om Newsted kan levere varen, bliver et af festivalens mere interessante spørgsmål. Den tidligere Metallica-bassist udsendte i starten af året ep’en ’Metal’, som er det bedste, han har lavet, siden han forlad verdens største metalband.

Ærkeamerikansk bliver det unægtelig, når Five Finger Death Punch får æren af at spille på festivalens største scene lige inden Kiss, som de supporter i Europa. Det er lige ud ad landevejen-NUmetalcore, som ofte har fået hårde ord med på vejen af Devilutions skribenter. De får en chance til!

Den sorte skole:

Polske Vader var et af hovednavnene på sidste måneds Royal Metal Fest i Århus, hvor kvartetten tromlede af sted som en musikalsk krigsmaskine. Og de skal nok forvandle Sverige til en ødemark, når først numrene fra en 30-årig og brutal karriere bliver sendt af sted i en helvedes fart.

Og helvede kommer da også i centrum, når Naglfar går på scenen med kompromisløs og ekstrem black metal. Svenskerne er årets eneste band, der decideret tilhører den sorte genre, så der er naturligvis mødepligt i Satans navn, når bandet går på scenen fredag aften.

Norske Ihsahn er en af black metallens mest talentfulde musikere i genrens historie. Med sit soloprojekt er legenden fra Emperor dog gået i en anden retning med progressiv og melodisk black metal. Nordmanden imponerede ikke Devilutions udsendte hold på Hollands netop overståede Roadburn Festival. Men derfor skal man nu alligevel ikke misse denne verdensklassemusiker lørdag aften.

Det tunge sind:

Svenske Candlemass har med 30 år på bagen status som pionerer inden for doom metal. Sweden Rock Magazine kårede i starten af året Candlemass som det største svenske metalband nogensinde, og sidste års farvel-udgivelse ’Psalm for the Dead’ fik herfra glimrende kritik. Candlemass har indtil videre valgt at fortsætte som live-band, men det her kan meget vel blive en af de sidste chancer, man får.

Norske Sahg tæller medlemmer fra Gorgoroth og Audrey Horne (og sidstnævnte spiller i øvrigt også på årets festival). Sahg har dog intet med black metal at gøre, men spiller beskidt metal, krydret med stenerrock og doomm og det gør de ikke uden kvaliteter.

Sidste år gav goth-guderne fra Paradise Lost en af deres bedste koncerter på dansk grund i mange år, hvilket ikke mindst skyldtes deres seneste og fantastiske udgivelse ’Tragic Idol’. Briterne har i den grad fundet formen igen, og det ville overraske meget, hvis de er kommet ud af den, når de lukker årets festival lørdag midnat.