Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

De sorte herskere

Populær
Updated
De sorte herskere

Sublime Satyricon på vej til Århus og København i weekenden. Stort interview med frontmand Satyr.

Kunstner
Titel
Satyr

Før DMeA 06 i lørdags, traf Heavyjam.dk's Kong Kent norske Satyr, frontmand for aftenens senere vindere af Årets Internationale Album, Satyricon, der gæster Århus og København i weekenden.

- Først og fremmest tillykke med nomineringen til DMeA. Hvordan føles det at blive anerkendt?

"Det er altid rart. Vi har allerede vundet en del med 'Now, Diabolical' pladen i både Norge, England og så videre, og det er da altid skønt at andre også påskønner ens musik." - I har travlt med at turnere i øjeblikket.

Nyder du at være på turné?

"For at være helt ærlig, så er det ikke så spændende lige p.t. Vi har været rundt i Norge to–tre gange nu med denne plade, men har dog alligevel spillet for fulde huse. Men det er hvad det er. Business as usual. Jeg glæder mig dog til København, for vi har ikke været i Danmark siden 2001, så her bliver der igen nye ansigter blandt publikum. Sådan var det også da vi var rundt i Europa. Vi spillede i Paris for første gang med denne plade, og det var dejligt at se så livligt et publikum. Halvdelen af den turné var udsolgt, og de resterende shows var velbesøgt. Det har været succesfuldt."

- Hvad kan vi forvente af Satyricon i København?

"Vi leverer altid et godt show, og det bliver ikke anderledes i København. Der skal trykkes igennem på scenen, og det bliver rart at kunne levere noget tilbage til de danske fans." Fokus på musikken - Den nye plade, "now, Diabolical" er også blevet vel modtaget af både fans og medier.

Hvordan føles det, at norsk black metal nu mere anerkendes pga. musikken, og ikke så meget kontroversielle kirkeafbrændinger, mord og så videre?

"Det er sådan, jeg altid gerne har villet have det! Der er ikke meget sjov i at snakke om fortiden længere, og det er derfor rart, at der nu er fokus på musikken."

- Hvilket man må sige der er blevet. Black metal er jo blevet populært trods manglende kontroverser og høster nu frugterne af mange års hårdt slid på den musikalske side. Store udgivelser fra både Satyricon og Dimmu Borgir når ud til et bredere publikum. I bliver spillet på MTV. Der er ikke meget undergrund over det længere!

"Nej, vi kan godt mærke det er blevet større. Der er mere fokus fra pressen, og det er skønt stadig at kunne bidrage musikalsk til scenen, og lave musik, som folk gider at høre."

Med Darkthrone på Wacken

- I spiller også større steder. Hvordan var det at headline Wacken Open Air tilbage i 2004 med Nocturno Culto fra Darkthrone?

"Det var magisk. En fantastisk aften. Det var et regulært vendepunkt for black metal. Det var så stort, at det ikke kan overvurderes. Det viste hvor langt black metal er kommet. At der var fyldt op foran scenen med hele festivalens gæster beviste overfor os, og for organisatorerne, at de havde satset rigtigt. For hvis jeg skal være helt ærlig, så er der mange gamle mænd i metalverdenen, specielt på Wacken. Hvis de fik deres vilje, ville Wacken udelukkende annoncere navne som Dio og andet gøgl, som kun tyskerne gider høre. Den slags kan de ikke lide at høre, og jeg ved Wacken hader mig for at have været så åbenmundet omkring det, men det er fakta. Derfor var det også desto skønnere at få chancen og udnytte den. Vise omverdenen, at vi godt kan, hvis vi får chancen."

[img]http://heavyjam.dk/img/1651.jpg[/img]

"Vi har også stået på Main Stage på Donington i år, hvor Metallica lukkede aftenen. Det er jo en stor anerkendelse af vores arbejde, og et kæmpe klap på skulderen at få."

- Jeg er helt enig i, at der er meget tysker-møg på Wacken. Det holder ikke! Mon ikke jeres succes på Wacken er hvad der har inspireret dem til at turde sende en indbydelse til Emperors genforeningsturné i år, og Immortals ditto næste år?

"Absolut. Det er jo rart nok, at den slags sker, men de gør det ikke med deres gode vilje. De er alt for pengefikserede, og tør kun satse på det gamle, kedelige, men økonomisk sikre. Jeg håber lidt, vi har åbnet øjnene op for koncertarrangørerne; at black metal var der før Wacken og vi så sandelig også har tænkt os at være her efter!"

- Showet var unikt på Wacken, idet Darkthrone normalt ikke laver live shows. Hvordan fik I det på benene?

"Det var også udelukkende pga. vores fælles fortid. Satyricon og Darkthrone har kendt hinanden længe, og jeg tror kun det skete fordi Nocturno følte, at vi kunne gøre Darkthrones musik ære og spille det i Nocturnos ånd."

Ikke aktuelt med Wongraven

- Din egen ånd lægger du i Satyricon. Men der var også et projekt der hed Wongraven. Hvordan har du det med det, og genoplives det engang?

"Wongraven er jo mit efternavn, og jeg brugte det fordi det var en personlig udflugt. På det tidspunkt legede Satyricon med det middelalderlige, men jeg havde personligt brug for at udforske det endnu mere, gå lidt længere, og det kunne jeg ikke med Satyricon. Derfor lavede jeg det projekt i eget navn."

[img]http://heavyjam.dk/img/1653.jpg[/img]

"Lige nu har jeg ikke behov for, at få den slags personlige afløb. Kunstnerisk er jeg meget godt placeret i Satyricon, og har ikke nogen hængepartier eller ting jeg gerne vil, men ikke kan. Jeg kan gøre det, jeg gerne vil i Satyricon, så der er ingen nuværende planer om at genoplive Wongraven. Hvem ved – en gang måske, men det er ikke noget jeg bruger tid på nu."

- Satyricon har også udviklet sig en del siden den middelalderlige indflydelse i starten. Det er tydeligst på de to seneste plader, ”Volcano” og ”Now, Diabolical”.

"Afgjort. Der er sket meget siden da. Hvis man sådan skal gøre det kort, så er Satyricon nok bare blevet mørkere. Musikken, stemningen, vokalen og teksterne er blevet mørkere."

- Hvordan starter du på en ny plade?

"Jeg er en stor fan af musik. Startede selv med at høre Black Sabbath, og så har det udviklet sig derfra. Jeg forsøger at lave musik, og prøver så at sætte mig ned og lytte til det ud fra et fansynspunkt. Hvis det lyder godt, så kører jeg videre derfra. Det er vigtigt for mig, at kunne se det hele fra et fanperspektiv, og jeg tror det er bidragende til, at vi har fået den succes, vi har."

Og det var det. Jeg var sidste interviewer i en lang række i foyeren på Scandic Hotel ved søerne. Satyr virkede træt til sidst, så jeg kortede nogle ligegyldige spørgsmål væk og pakkede mit habengut sammen, inden han blev træt af mig. Rart at få bekræftet, man ikke er den eneste der er træt af Wackens overeksponering af gamle, slidte 80’er bands – og som også brænder for sort metal (og så er vi så også nogle unge voksne mennesker, der bare kan lide begge dele uden problemer - red.).

Jeg startede min slæde op på p-pladsen, vred volumenknappen op på Rockford Fosgate-anlægget og kørte hjem i den mørke novemberaften. Mørke... en herlig tilstand. Med atmosfærisk, bister sort-metal i ørerne og kun lyset fra forlygterne på bilen kommer man i den helt rette stemning, og man forstår hvorfor black metal er som det er. Samhørighed med det mørke.

NB: Satyricon gæster Voxhall, Århus i aften, fredag den 24.11 og The Rock, København i morgen lørdag den 25.11. Anmeldelse af The Rock-koncerten i næste Heavyjam.dk!