Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

AC/DC interview del I

Populær
Updated
AC/DC interview del I
AC/DC's Brian Johnson om Danmark, barndommen, ungdommen, "Black Ice" og Brendan O'Brien! I sidste uge udkom AC/DC's første album i mere end otte år, "Black Ice" og tirsdag aften (28.10) startede bandet dets nye verdensturné.

Da Heavyjam.dk møder den engelskfødte, men halvt italienske forsanger Brian Johnson ved en interviewsession i samme anledning indledes samtalen imidlertid ikke med det australsk-dannede band med de skotske aner.

Heavyjam-intervieweren introducerer sig og sit danske arnested og Brian Johnson fortæller gladeligt og begejstret om sin egne danske relationer.

Brian og Danmark

"Du er fra Danmark, strange, for fuck, min kone er jo halvt dansk og halvt haiwaiianer, faktisk! Fint mix, ha-ha! Hun har familie i København, selvom hendes bedstemor lige er død, men hun blev 102 år og havde haft en lejlighed inde i København siden 1936."

"Men jeg kommer gerne til København og besøger min kones familie, tante og onkler og jeg elsker at være i København, en nydelig by. Faktisk mødte min søster i sin tid også sin mand på medicinstudiet i København, men de bor i Norge nu."

"Mine to 17-årige nevøer Colin og Kevin, der ellers bor i Norge, bor hos os i Florida nu, hvor de er på et års studieophold. Jeg kører dem i skole, som starter kl. 7.30 om morgenen og henter dem og kører dem til fodboldtræning om eftermiddagen. Det er ligesom at være far igen, det er cool og de er gode knægte."

"Og Sarasota, Florida er et fint sted, jeg er glad for at bo der. Men hey, det var bare et sidespring i forhold til det, vi egentlig skulle tale om!"

For så vidt ja, men Brian Johnson er en glad lige-ud-af-landevejen fyr og minder til forveksling om en gut, man møder på en trivelig engelsk pub og begejstret taler om geografiske fællesflader med som ovennævnte. Men inden vi skal tale AC/DC tager vi lige tilbage til der, hvor det hele startede for manden, der har været AC/DC's stemme i 28 år.

Barndommens rockgade

Brian Johnson blev født den 5. oktober 1947 og opvæksten foregik i Newcastle-bydelen Dunston i en arbejderfamilie med far & mor og fire unger.

"Dunston var et grimt industrikvarter, hvor alle folk, som levede der enten var kulminearbejdere eller arbejdede ved stålværket og når de kom hjem fra arbejde var de møgbeskidte og der var ingen i vores kvarter, som havde nogen penge."

"Der var én bil i hele vores gade, så man kunne spille fodbold i gaden uden at blive kørt ned og slået ihjel," lyder Brian Johnson tilbageblik på barndommens og ungdommens land, hvor rock'n'roll op gennem 60'erne blev frelsen for de unge mænd i arbejderkvarteret.

[img]http://heavyjam.dk/img/2633.jpg[/img]"Alle unge fyre ville pludselig danne et band, også jeg selv, selvom ingen af os kunne spille noget instrument," forklarer Brian Johnson.

For Brian Johnson blev de lokale The Animals (hvis "House of the Rising Sun" er en af alletiders rockklassikere) en stor inspiration, da han selv forsøgte at starte et band i start- og midt-60'erne, mens The Rolling Stones var det band, der fyldte mest på den coverfyldte sætliste, da hans første band optrådte i de ydmyge lokale klubber.

Han blev sanger, fordi det var billigst. Han erhvervede sig derfor en billig Dynamic-mikrofon og en lille 10 watts Watkins plastikforstærker og sangkarrieren gik fra kirkekoret over lokale amatørband i 60'erne til det lokale Geordie, der i 70'erne lavede flere album og havde et par hits. Geordie var også bandet, han sang i, da AC/DC bød sig til i det tidlige forår 1980, hvor Johnson som bekendt erstattede afdøde Bon Scott (som Johnson faktisk havde turneret med, da Scott var i bandet Fraternity) og indspillede "Back in Black".

Resten er ren rock & rul historie, hvor nys udsendte "Black Ice" er det 16. AC/DC studiealbum i rækken og det 10. med Brian Johnson ved mikrofonen.

Farlig albumtitel

Det er guitarbrødrene Angus og Malcolm Young, der er den skabende kraft i AC/DC og det er deres meget selvkritiske forhold til specielt egen guitarriffs, som er årsagen til, at det tog mere end otte år at udsende en opfølger til 2000-albummet "Stiff Upper Lip".

[img]http://heavyjam.dk/img/2627.jpg[/img]Men Brian Johnson er - med rette - begejstret for de riffs, som Young-brødrene omsider fik sammensat til 15 slagkraftige numre og albummet "Black Ice", hvis titel dog ikke har nogen relation til "Back in Black", selvom man kan argumentere for, at "Black Ice" er det næstbedste, AC/DC og Brian Johnson har indspillet sammen.

- Hvad betyder albumtitlen, "Black Ice"?

"'Black Ice' er et dejligt, farligt ord. Da jeg var knægt i Nordengland, så sagde de i radioen: 'Pas på, når I skal ud at køre! Pas på 'the black ice' på vejen!' 'Black Ice' var altid en farlig ting, som noget man ikke kunne se på asfalten. Og så lyder 'Black Ice' bare godt! Og jeg tror de fleste i Nordengland, Skotland og Skandinavien er bekendte med fænomenet ... 'Black Ice!'" (som altså reelt ikke er sortfarve, men transparent is, der ikke kan ses på den sorte asfalt-overflade, derfor... Black Ice! - red.)

- Hvordan var det at indspille albummet sammen med produceren Brendan O' Brien?

"Vi brugte syv uger sammen og det var godt. Han er bare en af de der fede fyre, som siger: 'OK, lad os lave noget musik, lad os tage i studiet, lad os rock'n'rolle!' Wow! Og hver gang, vi begyndte at tale om et eller andet, vi fx havde læst i avisen og 'har du læst hvad der lige er sket?' Så sagde han bare: 'Jeg er ligeglad, let's get rockin' and rollin'! Åh, undskyld, hehe!"

"Han holdt os bare oppe på tæerne og det var det, der skete med albummet."

NB: Anden del af interviewet, som følger i næste nummer handler om AC/DC's turnéform, bandets eventuelle festivalplaner næste sommer og om The Rolling Stones, Megadeth, Skid Row og The Answer!

Kunstner
Genre