Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Iron Maiden er som at komme hjem

Populær
Updated
Iron Maiden er som at komme hjem
Iron Maiden er som at komme hjem

Maiden Aalborg giver koncert i Aalborg på lørdag, og medlemmerne, der bl.a. tæller en tidligere forsanger i Mercenary fortæller, hvorfor de elsker og hylder bandet.

Dato
23-08-2014
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen

Maiden Aalborg genopstår. Coverbandet, der i tide og utide har hærget spillestederne landet over, har nu fået mod på at tage endnu en tur rundt i landet og starter deres koncertrække på hjemmebanen Studenterhuset i Aalborg på lørdag d. 23. august 2014. Devilution tog sig allerede i foråret en snak med dem, da de lige var gået i gang med at øve igen. Støvet skal bankes af såvel stemmebånd, instrumenter og samspil, før de begiver sig ud på de skrå brædder.

Maiden Aalborg består af en del prominente navne. Forsangeren er ingen ringere end Mikkel Sandager, der har en fortid som forsanger i mægtige Mercenary. Trommeslageren er hans storebror Morten Sandager, der udover en fortid som keyboardspiller i samme band nu også spiller i Pretty Maids. Derudover er bassisten Kasper Molin, der i en menneskealder har været med til at arrangere koncerter og Aalborg Metal Festival i det nordjyske og de seneste år også har været manden bag såvel Wacken Metal Battle og et hav af koncertrejser i ind- og udland via Livescenen. Med sig har de guitaristerne Casper Skafte og Torsten Balle Koefoed, som er venner fra barndommen. Fælles for dem alle er, at de elsker Iron Maiden.

Devilution tog sig en tur i øvelokalet med dem og begav sig derefter ud i Aalborgs vestby. Forbi Promenaden og ned på det mere moderne Café Ulla Therkelsen. Her satte vi os med en mikrofon, båndoptager og nogle store fadbamser, og så fik vi ellers en snak om, hvorfor Iron Maiden er så specielt.

Hvornår startede Maiden Aalborg?

Kasper Molin: "Jeg spillede stadig i Behind The Curtain. Vi startede i den gamle øver ude på Gasværksvej. Det er mere end 10 år siden. Nok omkring 2001-2002. Det var slutningen af Behind The Curtain. Vores første job var på Tex i København. Vi kørte hjem klokken fire om morgenen."

Vi så jer spille på skibet M/S Stubnitz tilbage i 2009...

Kollektivt: "Puuuuha, det var en af vores værste koncerter nogensinde. Vi havde ikke øvet."

Kasper Molin uddyber: "Det var mig, der stod med håret i postkassen. Jeg havde arrangeret det, og nogle samarbejdspartnere aflyste i sidste øjeblik, og så røg konceptet. Så stod jeg der med et arrangement. Vi havde ikke spillet i årevis. Mikkel og Morten havde jo travlt med Mercenary, og jeg ringede til drengene i sidste øjeblik. Vi havde ikke spillet sammen i to år, men vi gjorde det bare. Jeg kan huske, at Morten lavede en kæmpe kvajer i 'The Trooper', og det var helt grelt. Men altså, det her Maiden Aalborg har været on and off nogle gange. Det var det sidste, vi har lavet live."

Og nu skal I i gang igen? Hvor mange koncerter har i på bedding?

Kasper Molin: "Vi har dialog med mange steder. Der er ikke noget fast endnu, men vi forsøger at piske en stemning op."

Folk elsker jo Iron Maiden, og den ægte vare kommer kun forbi en sjælden gang imellem, så det er jo godt nok, at I laver det her. Hvor og hvornår blev I selv første gang grebet af Iron Maiden?

Kasper Molin: "Jeg tror faktisk, jeg kom ret sent ind i det. Det første, jeg sådan rigtigt kan erindre, er 'Fear Of The Dark', men jeg må have hørt noget før det. Jeg husker, at jeg havde den, og så fangede albummet mig bare. Det er faktisk lidt pinligt, at det er så sent."

Mikkel Sandager: "Jeg kan huske, vi hørte Whitney Houston hos en kammerat, og så røg 'Number Of The Beast' på, og så fik jeg sådan en slags åbenbaring. Jeg sagde bare, at jeg skulle have det bånd spillet over og tog hjem og hørte det. Tre dage senere tog jeg ned i en pladebutik i Aalborg og købte deres debutplade. Jeg vidste ikke noget om dem og købte samtidig 'Killers'. Hørte ikke andet. Nok omkring '86-'87. Morten (Sandager), min storebror, købte 'Live After Death', og jeg hørte ikke andet i et halvt år. Læste booklet hele tiden. Da så 'Seventh Son Of A Seventh Son' udkom, sad jeg med båndoptageren foran fjernsynet og optog sangene. Min far fik MTV op via anlægget og så kunne vi optage direkte derfra."

Kasper Molin: "Min skolegang blev faktisk ødelagt af 'Seventh Son Of A Seventh Son', for hver gang, jeg skulle lave lektier, kom de musikvideoer på MTV."

Torsten Balle Koefoed: "Om morgenen da de udgav 'Fear of the Dark' i 1992, stod jeg foran musikforretningen, da den udkom. Fra 1987 til 1993 hørte jeg intet andet end Iron Maiden. Alt blev tapetseret med det. Var med i fanklubben, fik blade hver tredje måned. Så den dag pjækkede jeg fra skole og fik den nye plade."

Casper Skafte: "Jeg var ikke så gammel. Min første vinyl var 'Slowly We Rot' med Obituary. Jeg havde dog et par kammerater, der spillede med i Panzerchrist og Nidhug, og en af dem havde en storebror i England, og meget tidligt havde han 'Numbert Of The Beast' med i skolen. Så det var meget før 'Seventh Son Of A Seventh Son', for da den udkom, var jeg som sagt allerede i gang med døds- og black metal. Men Iron Maiden hang alligevel ved, selvom jeg i en periode var helt ude af metal."

Hvem startede Maiden Aalborg?

Casper Skafte: "Det var faktisk mig, der havde det originale. Med trommeslageren fra Geronimo."

Kasper Molin: "Det var jeg ikke engang klar over. Hvad så? Jeg fik opkaldet fra Mikkel. Det var dig, der ville snakke med mig om noget. Og du sagde bare, at vi skulle lave et kopiband af Iron Maiden. Hvem havde du snakket med?"

Mikkel Sandager: "Det kan jeg faktisk ikke engang huske. Det er brændt væk."

Casper Skafte: "Vi ringede rundt til hinanden, og så blev Kasper foreslået. Vi havde jo en masse fælles bekendte og kendte hinanden perifert ude fra Aalborg Øst og forskellige bands i Aalborg generelt. Det er ligesom at komme hjem, når man hører eller står og spiller Iron Maiden."

Mikkel Sandager: "Jeg er helt høj, når jeg kommer hjem fra en øver med Maiden Aalborg. Der er ikke nogen aftener, jeg er i bedre humør, end når jeg har øvet Iron Maiden. Vi øvede sangen 'Seventh Son Of A Seventh Son', og det er bare så vildt fedt. Det vildeste nummer. Pissevært. Og fan'me fedt!"

Kasper Molin: "Der er sådan en fantastisk glæde, og alle har sådan et saligt smil, når vi har spillet et nummer."

Mikkel Sandager: "Den frase, 'Hold kæft, det er et godt nummer, det her', er røget igennem øvelokalet mange gange. Det er jo de vigtige teenageår, man bliver kastet tilbage til, når man hører den musik. Dengang man sad og kiggede på de der covers, temaerne, symbolerne. Der var altid en vis lyd, der var gennemført fra start til slut på en plade. Så kunne man sidde og køre pladen baglæns med nålen på pladespilleren for at høre, hvad der blev sagt, og det var vist Nicko McBrain, der sagde 'Don't mess with things you don't understand', og det er sgu egentlig en meget god regel."

Maiden Aalborg leger heller ikke med noget, de ikke forstår. Som man kan læse, er de ægte fans af bandet. De har i hver deres ungdommelige periode haft den tid, hvor man beder ved templet til Steve Harris og Eddie. Det kærlighedsforhold har så udviklet sig til et coverband, der parrer medlemmernes ubønhørlige lyst til at spille musik og den nostalgiske følelse, det giver i kroppen at spille sange, der har hver sin betydning for den enkelte. Den udefinerbare fornemmelse når man bare kan mærke, at noget er helt rigtigt, og man bliver sendt tilbage til en tid, hvor alt var uskyldigt, overskueligt og samtidig til tonerne af noget af det bedste metalmusik, der nogensinde er komponeret. 

For Maiden Aalborg har naturligvis nogle af de helt store klassikere på deres ganske brede repertoire af numre med Iron Maiden. Når de på lørdag igen viser deres dygtige samspil, og publikum igen får mulighed for at nyde forsanger Mikkel Sandagers imponerende sangstemme, sker det utvivlsomt til en masse numre, som alle kan synge med på. 

Det er heldigvis ikke kun dem, der er i nærheden af Aalborg på lørdag, der får muligheden for at rocke med til en kompetent udgave af Iron Maiden. I november måned drager Maiden Aalborg mod Esbjerg, og der er sat skibe i søen omkring Vejle, Ribe og Frederikshavn, og hvor der ellers kunne tænkes at blive stablet en koncert på benene. 

Nu på lørdag gælder det dog Studenterhuset i Aalborg. Udover Maiden Aalborg spiller også bandet Diamond Drive, der åbner koncerten. Når Maiden Aalborg går af scenen fortsætter festen på Rock Caféen, der allerede har meldt ud, at de er vært ved det officielle after-party. Så forestil jer lige dette:

Aalborg. Lørdag aften i august. Iron Maiden-coverbandet Maiden Aalborg spiller. Diamond Drive ligeså. Efterfest på Jomfru Ane Gades tungeste beværtning, Rock Caféen. De universitetsstuderende er lige vendt tilbage til byen. Devilution har svært ved at forestille sig, at det ikke kun kan blive rigtig, rigtig godt. Og potentielt gå rigtig, rigtig galt. Men på den virkelig gode måde (hvis man husker sømandsballonerne!)

Vi ses på lørdag. Du kan læse mere om arrangementet her! (Hvor der bl.a. står noget om, at hvis man møder op tidligt, kan man score et eksemplar af Diamond Drives nye plade 'Temporality' ganske gratis!)