Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Ude at spise med Mastodon

Populær
Updated
Ude at spise med Mastodon

Devilution mødte den genopstandne Mastodon-guitarist Bill Kelliher på Roskilde Festival, der her blandt andet guider til Københavns bedste barbecue.

Kunstner
Dato
02-07-2015

Brann, Brent, Bill. Forvirringen ligger lige for. Og det var også tilfældet, da Devilution mødte op til en snak med Mastodon torsdag eftermiddag i mediebyen på Roskilde før bandets show på Arena om aftenen. Inden interviewet stod det fast, at det enten ville blive trommeslageren Brann Dailor eller guitaristen/sangeren Brent Hinds, som skulle i den flammende stol. Men i stedet var det gruppens anden guitarist, Bill Kelliher, der troppede op og fortalte om stjålne guitarer, sure fans, livet uden alkohol, Mastodon-produkter og barbecue.

Mit første spørgsmål går tilbage til 2003, hvor I spillede i Odense, som opvarmning for Hatesphere og The Haunted. Kan du huske det show?

-Yes, det kan jeg godt.

Jeg blev mindet om lige før interviewet, at I fik nogle guitarer stjålet til showet.

-Ja, det gjorde jeg.

Fik du dem nogensinde igen?

-Det gjorde jeg!

Gjorde du?!

-Ja. Haha. Jeg husker alt det her tydeligt. Fordi jeg fik mine guitarer stjålet. Det var første dag på touren, og vi skulle spille på den her lille klub i Odense, hvor de havde virkelig dårlig sikkerhed. Vi stødte ind i nogle børn bag scenen, som var kommet ind, uden at nogen bemærkede det, og spurgte “Who the hell are you? What are you doing here?!” Og det var nok dem, som tog guitarerne, da de gik... men seks-syv år senere får vi en mail fra en fyr i Odense, som skriver, at hans bror er politimand, og at han har fundet begge guitarer. Ret utroligt! Sådan noget sker næsten aldrig. Jeg er meget taknemmelig for at have fået dem igen.

Var de af speciel betydning?

-Den ene var en Gibson Les Paul standard fra 1985, mener jeg. Det var en meget unik guitar, fordi jeg købte den, efter at en anden af mine guitarer blev stjålet. Det er sjovt, jeg har fået fire guitarer stjålet og fået tre af dem tilbage gennem årene... Jeg er ret vedholdende på det område. Haha.

Det er stærkt gået. Hvordan er det ellers at være tilbage på Roskilde?

-Det er godt. Det er en virkelig velorganiseret festival, og jeg synes, det er fedt, at de har så mange forskellige genrer. Så det hele ikke bare er enten heavy metal, hiphop, jazz, reggae og så videre. Det er et godt eklektisk mix af alle stilarter. Og man får stadig folk til at komme. Det ville højst sandsynligt ikke fungere i USA.

Nej?

-Vi har Bonnaroo, som en nyere festival, der minder om Roskilde, dog mindre. Jeg synes det er godt, fordi de mange forskellige artister tiltrækker folk med en større åbenhed. Du ved, som i “jeg vil se Mastodon, jeg vil se Muse”, og hvem der nu ellers spiller her. Jeg mener, tiderne ændrer sig. Da jeg var teenager, lyttede jeg til en masse heavy metal, men nu hører jeg alt muligt forskelligt. Og ikke kun den musik, som Mastodon skaber. Det er sådan, jeg er ...

Bill får øje på min blok.

-Jeg kan se, at dit næste spørgsmål er om Brent, som hader heavy metal. Haha. Men du ved, jeg sætter bare pris på musik i al sin enkelhed. Jeg propper det ikke ind i nogle bokse. Eller siger til mig selv, at der er noget bestemt, jeg ikke kan lide. Det er svært, men jeg siger aldrig "aldrig" eller hater på noget. Det en voldsom ting. Og du ved, med Brent... Man fangede ham nok på en dårlig dag. Han er meget negativ til tider, sådan er hans natur. Og jeg tror bare, han måske ville overdrive lidt, fordi han er træt af at blive kaldt en heavy metal-guitarist, når han mestrer så meget andet også; country, chicken pickin', bluegrass og lignende. Og det tror jeg, han gerne vil anerkendes for, og ikke kun som en heavyguitarist. Og derfor lavede han nok den kommentar. Jeg ved, at han kan lide heavy metal, og meget andet, som alle andre i bandet.

Sidste gang I spillede her, var det på Orange, men denne gang er det den andenstørste scene, Arena. Har I gjort jer nogle tanker om det?

-Nej. Haha. Ikke rigtig. Det er så tæt på enden af touren, at jeg kan smage det. Jeg er her bare for at spille og have det godt. Jeg bekymrer mig ikke så meget om det andet. Vi er glade for, at de har bedt os om at komme igen.

I har lagt navn til en øl af det danske bryggeri Mikkeller, kaldet 'Motherpuncher', som I var med til at præsentere i Kødbyen i København forleden. Hvad synes du om den?

-Jeg har ikke prøvet den, fordi jeg ikke længere drikker øl. Men det var fedt. Vi var på Warpigs, som laver barbecue, der viser, at Amerika kan mere end McDonald's. Haha. De laver virkelig god mad! Har du været der?

Nej, ikke endnu desværre.

-Åh, det er fuckin' awesome! Det smager som derhjemme. Hvis du lukker øjnene, er det ligesom at være i Texas. Barbecuen er fantastisk. alt tilbehøret er virkelig godt, og alle der er meget venlige. Det bliver et hit. Hvorfor har vi ikke været der tidligere? Mundvandet løber ved tanken om deres barbecue. Det feder dog, så man skal passe på med det. Spis ikke for meget.

Tak for tippet! Hvordan opstod 'Motherpuncher'-øllen?

-Altså, der er en masse andre i bandet, som nyder øl, mange af vores fans kan også lide øl, så jeg tror bare, vi er blevet venner med en masse bryggere. Mange laver deres egen øl nu om dage. Så det gav god mening, da de (Mikkeller) henvendte sig og spurgte, om de måtte lave en Mastodon-øl. Men jeg har ikke selv haft meget med det at gøre, eftersom jeg som nævnt ikke længere drikker.

Hvad ville være et produkt, som I ikke vil lægge navn til?

-Åh mand, der er mange ting. En øl er cool. Vi har også snakket om at lave en tandpasta og kalde den "tuskpaste". Jeg ved ikke, der er mange ting, som man kunne lave. Det er ikke for pengene, men bare for sjov.

Har I lavet noget lignende i andre lande?

-Jeg tror, de har lavet en øl i England. Og en af vores venner i Tyskland, som er femte-generations brygger, har også lavet en øl. Men altså, det er ikke noget superseriøst.

Hvordan er det at være på tour uden at drikke?

-Det er fantastisk. Det er et helt nyt liv. Man giver sig selv sit liv tilbage. Nu kan jeg vågne op tidligt, træne og nyde den friske luft. Jeg har ikke nogen tømmermænd og føler mig ikke som lort. Jeg sover godt og kan huske, hvad jeg lavede i går. Der er så mange fordele.

Har det påvirket din kreativitet også?

-Naah. Det ville jeg ikke sige. Jeg spiller dog helt klart bedre. Og tager i det hele taget bare livet meget mere seriøst. Jeg hygger mig stadig, men jeg hader ikke mig selv længere.

Har du kone og børn?

-Ja, det er fedt. Livet er godt.

Hvad har I af planer for jeres næste udgivelse?

-Lige nu har vi ingen. Vi skal hjem fra den her tour, trække stikket ud og slappe af. Og så kan vi begynde at skrive. Så der kommer til at gå et stykke tid, før der er et nyt album.

Har du nogen fornemmelse for hvilken retning I kunne tænke jer at gå i?

-Det vil nok blive mere af det samme. Men man ved aldrig, for al den nye musik, man hører, spiller også ind. For tiden har jeg lyttet rigtigt meget til Mutoid Man (nyt band med Converges Ben Koller og Cave Ins Stephen Brodsky, red.), de er virkelig fede. Når man hører nye, dygtige bands får man også selv lyst til at hæve overliggeren. Så vi tænker: “wow, de her fyre er virkelige gode, vi må lave noget, der er endnu federe!” denne gang.  Det er sådan, jeg har det. Ikke fordi vi skal lyde som nogen bestemt, men det hjælper at lytte til andre. Vi får se –  hvert album bringer altid noget nyt med sig.

Kan du forestille dig Mastodon gå non-metal?

-Det tror jeg ikke. Vores fans vil ikke have det.

Nok ikke.

-Haha

Jeg har bemærket, at jeres seneste album 'Once More Around the Sun' er blevet modtaget dårligt nogle steder og blandt andet bliver kritiseret for ikke at være mere metallisk...

-Ja. Haha. Jeg ved ikke. Lige så snart du begynder at lave musik til og ikke for dine fans, så har du mistet al selvrespekt. Jeg laver musik som kunst for mig selv. Og hvis folk kan lide det, så er det fedt. Men alle de her pikhoveder, der snakker lort på internettet og skriver ting som “jeres nye album er lort”. Helt ærligt, lyt dog til noget andet! Lad være med at spilde din tid på at sidde og skrive om noget, du ikke kan lide, på internettet. Jeg mener, hvorfor gider man det? Hvem har tid til det? Folk uden noget værdigt liv. Der er så meget musik derude – vælg noget andet. Som min mor altid sagde, “hvis du ikke har noget godt at sige, så lad være med at sige noget.” I sidste ende fremstår du bare som et røvhul.

Uden at være helt sikker, så føles det i hvert fald, som om I spiller mindst en gang hvert år i Danmark. Har I planer om ikke at komme næste år?

-Haha. Jeg tror, at vi vil arbejde på et nyt album næste år. Men nu er vi her, så nyd det.

Det gør vi...

... Jeg mener, vi elsker Danmark. Jeg elsker især København. Det er et af mine favoritsteder. Når folk spørger mig om mine favoritsteder, når jeg rejser, så svarer jeg altid København som ét af dem. Det er en dejlig by. Den er smuk, og nu har de også barbecue på Warpigs. Min kone og jeg tilbragte nogle dage i København, da vi spillede der fem dage i træk med Metallica (2009), fordi Lars (Ulrich) er der fra. Jeg har gode venner. Blandt andet Morten (Toft Hansen) fra Raunchy, og så er der Hatesphere, som vi turnerede med sammen med The Haunted. Jeg nyder at komme her. Og håber at fansene også har det på samme måde, så vi kan komme tilbage. Men nok ikke næste år. Vi tager måske en lidt længere pause denne gang, så albummet bliver ekstra godt.

Det lyder godt. Tak for interviewet, og god koncert senere.

-Cool. Tak.

 

Læs vores anmeldelse af Mastodons show på Roskilde festivalen her.