Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Hyggelige facts til den kommende atomvinter!

Updated
NuclearWinterTop5

En atomvinter er rykket nærmere men opgiv ikke. Vi giver dig fem nederen facts, du kan hygge dig med, og tilsætter oplagte, muntre soundtracks!

Fotograf
AI
Forfatter

En ‘Wind of Change’ blæser ind over Europa, nu med omvendt fortegn. Jerntæppet bygges, gaskabler sprænges, der er droner over oliefelter og tysk infrastruktur lægges ned. The Ministry Of Accidental Russian Fires har været på spil på Kertsj-broen, og atomtruslen er på det højeste siden starten af firserne. Vi må klargøre os.

1. Hvad fanden er ‘Nuclear Winter’ og er det thrash metal?
Fedt nok, det var ikke os, bomberne ramte, men nogle andre.

Vi glemmer dog én ting – den sandsynligt efterfølgende atomvinter, hvor jord, gasser og støv er pisket op i atmosfæren og derved har skabt permanent mørke, bidende kulde og afgrøder, der ikke kan gro, kloden over. Det er vist noget med, at der ikke nødvendigvis skal så mange bomber til. Du kan være norrøn og viking og f.eks. kalde det “fimbulvinter”, det lyder lidt mere mædl, og ragnarok er ganske givet konsekvensen alligevel. “Atomvinter”, “istid” – whatever suits you! 

2. Mørket
Klimaet er i stykker, atmosfæren er fyldt med støv, og solens stråler kan i årevis ikke nå jordens overflade. Forskerne regner med et temperaturfald på omtrent 22 grader, og den nordatlantiske strøm, der normalt bringer solopvarmet varmt vand fra ækvator op til Nordeuropa, vil dø ud. Agerbrug i Europa vil være en saga blot. Den franske riviera vil, ud over det manglende lys, få vejr som Canada i vinterhalvåret, men hey ... Canada! Der er noget over det.

3. De nyspedalske
Ok, det er et dårligt udtryk, men det er ret mædl og den overlevende del af befolkningen vil under en atomvinter lide for hårdt af vitamin- og mineralmangel. Kan der dyrkes grøntsager, skal frø og stiklinger forefindes og vækstsæsonen vil være utrolig kort. Måske er man heldig en gang imellem lige at se solens stråler gennem den sorte og kvælende atmosfære?

I så fald skal man håbe, at atomkrigen ikke har været stor nok til at ødelægge ozonlaget - det er en kendt risiko - og har du hamstret solcreme nok til et årti, har du måske glemt, at øjnene alligevel ikke kan tåle den intensiverede UV-stråling.

4. Survival of the fittest
Gamle Charles havde ret, og er du heldig at overleve, er det til din fordel, at en masse andre er bukket under. Du er måske heldig at kunne finde eller dyrke lidt grøntsager, men fødekæden og økosystemet er smadret på grund af den manglende sol. Med dit nye liv i en mørk kummefryser i jordklodestørrelse skal du sikkert ikke se langt efter et stort, velhængt stykke bøf.

5. Du har prøvet det før
Lever du, er du direkte efterkommer af de mennesker der for 75.000 år siden overlevede en supervulkans udbrud på Sumatra. Et udbrud så markant, at ækvivalenten er tusinder af atombomber – fem til ti års mørk “vinter” og efterfølgende 1000 år med generelt lavere temperaturer. Eller hvad med året 1816 –  “The year without summer”, efter Mount Tamboras udbrud i 1815, som fik temperaturen til at dale globalt i tre år. Det skal nok gå det hele. Måske.

Varm dig med lyden af disse onde russere.

Menu