Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Roadburn Festival

Populær
Updated
Top 5 - Roadburn Festival
Top 5 - Roadburn Festival
Top 5 - Roadburn Festival
Top 5 - Roadburn Festival
Top 5 - Roadburn Festival
Top 5 - Roadburn Festival

I den forgangne uge sikrede Devilutions efterhånden trofaste Roadburn-gængere sig billetter til også næste års udgave af det, vi er nogle, der godt kan lide at kalde for verdens bedste metalfestival. Men hvad er det lige, der gør Roadburn Festival så forbandet populær?

Spillested
Dato
10-04-2014
Genre
Koncertarrangør

1. Musikken og eksklusiviteten
"Først og fremmest er der selvfølgelig musikken. Man kan som regel hvert år regne med, at Roadburns lange liste af bandnavne inkluderer mange af de mere populære, nutidige undergrundsnavne fra henholdsvis black, sludge, doom samt den psykedeliske ende af det mere eksperimenterende musikalske rock- og metalspekter. Denne side af festivalprogrammet gør i sig selv Roadburn til en suveræn, udfordrende og egentlig også ganske differentieret festival for nutidig, ekstrem undergrundsmusik.

Det, der dog for alvor får Roadburn til at adskille sig fra alle andre festivaler, er de eksklusive navne, som den hvert år er med til at genoplive fra de døde. Hvert år ligger der således et vist forventningspres på festivalen om at hive noget eksklusivt ned fra de støvede musikhistoriske hylder og i år har italienske Goblin, franske Magma samt britiske Comus sandsynligvis været med til at få folk til at sidde klar ved de virtuelle billetluger. Alle tre bands er i øvrigt blevet tilføjet programmet af Opeths Mikael Åkerfeldt, der i 2014 er festivalens fredagskurator."

2. Forholdene
"Personligt kan undertegnede ikke komme i tanker om et sted, han hellere vil tilbringe fire koncertdage end på spillestedet 013 i Tilburg. Til trods for at festivalen havde skruet en smule ned for volumen i år i forhold til tidligere år, har man kun sjældent været under bedre koncertforhold end de, som 013 hvert eneste år præsenterer for sit publikum.

Man skal desuden ikke glemme den hyggelige, lille gade, der ligger blot en spytklat fra spillestedet, og som udelukkende består af små barer samt caféer, der serverer stærke trappistbajere for ingen skillinger. I skrivende stund er hjemveen efter Tilburg og Roadburn enorm!"

3. Størrelsen vs. populariteten
"At festivalen hvert år kan melde udsolgt hurtigt efter, at billetterne overhovedet er blevet sat til salg, hænger selvfølgelig også sammen med, at der blot bliver sat 1750 billetter til salg. Ser man samtidig det relativt lille antal billetter i forhold til det enorme internationale opland, der hvert år besøger festivalen, og det er egentlig ikke så overraskende igen, at den lille festival i Tilburg på papiret er en af de mest populære festivaler i verden: I 2011 fik Roadburn således angiveligt besøg af 44 forskellige nationaliteter."

4. Ferie-aspektet
"Modsat andre festivaler er der gode ferievibrationer over Roadburn, hvilket hænger sammen med, at det generelt er en pokkers dejlig afslappende festival at være en del af. Klart, man kan ryge sig en lidt for stor kæp i skallen en aften og være en smule afbrækket morgenstunden efter, men det er vel netop indbegrebet af den gode ferie, ikke sandt? Kort sagt, roadburn = et ferieparadis bestående af vedkommende metalmusik og fri ryger."

5. Dedikationen
"Det er efterhånden en gammel traver, at metalpublikummet er det mest dedikerede musikpublikum overhovedet, men til Roadburn kommer kærlighedserklæringen til metalmusikken alligevel i ret unikke afskygninger. Såvel fra festivalens dedikerede side som fra publikummets, synes Roadburn år efter år nærmest at være indbegrebet af tilegnelse, som det er hér, under disse fire dage i lilleflækken Tilburg i Holland, at de mest komplette samt de mest ambitiøse brøl om bestræbelsen efter et liv med gode ekstremmusikalske oplevelser, kommer til udtryk."

Som min gode ven, Molle, sagde den anden dag: ”At have sikret sig billetter til Roadburn, gør kun vinterdepressionen dét mere overskueligt”. Hvis man var en levende reklamesølje, var det omtrent nu, man ville spørge: ”har DU sikret dig billet!?”.  

Herunder kan man se en videorapportage fra hver af de fire dage under Roadburn 2013: