Top 5 – Break-up-sange

_E2P9808

Man siger, at tiden læger alle sår, men en god playliste hjælper også lidt. God lyrik er ligesom terapi: Det kan hjælpe med at sætte tingene i perspektiv. Undertegnede vil dog plædere for, at det ikke er ‘All by Myself’ eller ‘My Heart Will Go on’, der skal til. 

Dato
09-12-2018

Blandt de syv “stages of grief” har vreden altid været et af de vigtigste at komme igennem. Den kan musikken også hjælpe med at fremskynde, og hvorfor ikke gøre det med lidt mere aggressiv musik? For der findes gode break-up-sange både i hardcore, post-hardcore og for den sags skyld metal. Har du fået knust dit hjerte? Har nogen, du kender, fået knust det? Så følg med, for det her er en top 5 over musikalsk førstehjælp til knuste hjerter:

1. Fightstar: 'Paint Your Target' 
Kan du huske Busted? Metervare pop-rock fra 00’erne og ‘Year 3000’? Well den ene af fyrene skabte bagefter et af verdens fedeste progressive metal-projekter under navnet Fightstar. Er verden ikke stadig fyldt med positive overraskelser? Bandet slog aldrig rigtig igennem uden for England, og det er synd, for de har udgivet flere sindssygt fede plader. ‘Paint Your Target’ er at finde på en af bandets allerførste og beskriver (i min uofficielle fortolkning) et parforhold, hvor den ene part forsøger at starte et skænderi, imens den anden bare har givet op: “You can burn it all,/ rally around the table if you want to,/ just to argue all the last scenes of us. You can end it all,/ I’m sorry enough to tell you that I’m okay/ and I’m never gonna see you again”. Du kan læne dig tilbage og tænke på, hvor meget du har ret, og hvor færdig du ellers er med den idiot (m/k) anyway. Sangens styrke er i virkeligheden, at verset faktisk lyder ret opløftende, hvis man ser bort fra teksten. Der er en vis styrke i at give op, og det synes jeg fint, at ‘Paint Your Target’ kan hjælpe dig til at gøre. 

2. Hüsker Dü: 'Don’t Want to Know if You Are Lonely' 
Hvad er værre end at blive dumpet? Måske at blive dumpet, men at din ex bare ikke kan lade dig komme videre. Hüsker Düs lp ‘Candy Apple Grey’ er muligvis skrevet oven på et friskt break-up. I hvert fald er både ‘Sorry Somehow’, men især ‘Don’t Want to Know if You Are Lonely', guldstandarden, når det kommer til tilføjelser på break-up-listen, som jeg sender over sammen med en pakke Kleenex, når mine venner er blevet forladt. I sangen får hovedpersonenen opkald klokken fire om natten fra exens venner. Vi taler her om fastnetopkald, så det er måske lige ekstremt nok. 

">

Måske ringer exens venner ikke. Men er vi ikke snart alle blevet vækket af et desperat fortrydelsesopkald fra en fuld ex? Faktisk er det bedst for det meste ikke at vide, om ens ex er “lonely”, eller “less than lonely” for den sags skyld, som Hüsker Düs vers siger. For én ting er at blive forladt, men kan man så ikke få lov at være i fred også? Sæt din mobil på lydløs, og smid Hüsker Dü på pladespilleren. Så er aftenen måske reddet alligevel. 

3. Brand New: 'Mixtape' 
‘Mixtape’ er et af de mere afdæmpede numre på ‘Your Favorite Weapon’, der er fra 2001, dengang Myspace lignede en frisørsalon på syre. Med ‘Mixtape’ er vi lidt i den stille ende, men undervurdér ikke sangen, den vokser mod slutningen. Forsanger Jesse Lacey har mere eller mindre bygget en hel karriere på at skrive sange om, hvor forfærdeligt et menneske han selv er. ‘Mixtape’ er et afbræk fra den sædvanlige stil, da den udgør et helt anklageskrift imod en tidligere ven eller kæreste. Det er aldrig sjovt at blive valgt fra til fordel for nogen, men det kan virke særligt provokerende, når man sidder tilbage med følelsen af bare at have været midlertidig underholdning, indtil personen fandt noget (eller nogen) bedre at lave, og det er præcis, hvad der beskrives her. På trods af at sangen er skrevet om et meget specifikt forhold, er det stadig muligt og endda katarsisk at råbe med på linjerne “And I'm sick of your tattoos, and the way you don't appreciate Brand New … OR ME”. Desuden er det altid lidt meta at have en sang, der hedder 'Mixtape', på et mixtape.

5. Fucked Up: 'The Other Shoe' 
Fucked Up har generelt udgivet alt for meget, men deres rockopera med titlen ‘David Comes To Life’ er et af deres album, der er værd at dykke lidt ned i. Forsangeren i hardcore-bandet, Damian Abraham, har en karakteristisk stemme, der bedst kan beskrives som, “hvad tyve år i en mørk grotte kun med cigaretter og whiskey kunne lyde som”. ‘The Other Shoe’ inkluderer på ét vers de følgende linjer: “Loved the book but I hate the end,/ gained a lover but I lost a friend./ Straight to worst, from the best./ Nothing can fill that hole in my chest,” imens en monoton kvindestemme synger “We’re dyin’ on the inside, dyin’ on the inside, dyin’ on the inside ...” i verset. Nu er det her en liste over break-up-sange, men den kan blandt andet også med stor succes bruges, når nogen starter en politisk diskussion til en familiemiddag, eller en kollega for tredje gang i dag spørger, om du kan hjælpe med noget i Outlook. For nogle dage har man det bare, som om man er "dyin’ on the inside, dyin’ on the inside ..."