Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Da metallen løj for mig

Updated
Megadeth_-_A_Tout_Le_Monde

Metallen bør være sand og ægte – men nogle gange lyver den, og så bliver man skuffet.

Dato
05-02-2024
Forfatter

I tv-serien 'Matador' siger konsulinde Holm (spillet af Else Marie Hansen), at "en kage skal tale sandhed". Det sker i forbindelse med en marcipandekoration af en fødselsdagskage til en 100-års fødselsdag, som viser sig at være en 90-års fødselsdag.

Samme dictum kunne man forlange udstrakt til heavy metal. Bør metallen ikke netop være en ven, der altid taler sandt til én? En ven, der aldrig lyver for én? Et medium for en uhildet og renfærdig forståelse af verden?
Sådan havde jeg det i hvert fald som ung metallytter i 90'erne, da metallen formede min spirende forståelse af verden.

Men verden er svigefuld, og det kan metallen også være. Den taler ikke sandhed, ikke altid. Denne uges top 5 fortæller om nogle af de gange, hvor metallen løj.

1. Dave Mustaines ord på dødslejet
I 'A Tout le Monde', den ømme ballade fra Megadeths 'Youthanasia' (1994), synger Dave Mustaine, at hans sidste ord vil være følgende:

à tout le monde,
à tous mes amis,
je vous aime,
je dois partir

(Frit oversat:
til alle sammen
til alle mine venner
jeg elsker jer
jeg må afsted)


Men vi ved jo godt, at det ikke bliver Dave Mustaines sidste ord. De sidste ord vil være et eller andet med Metallica, og hvordan han ville ønske, at han ikke var blevet fyret fra dem.2. Bon Jovi og smeltepunktet for sten
Ifølge Bon Jovi selv refererer titlen '7800° Fahrenheit' (1985) til smeltepunktet for sten, 4313°C. Albummet er altså "hot rock" ifølge Jovi selv med et ... fiffigt? ... ordspil.
Men det passer overhovedet ikke. Smeltepunktet for sten varierer afhængigt af stentype mellem 600°C og 1725°C (kvarts). '7800° Fahrenheit' er med andre ord en hel del hottere end hot rock, men ikke desto mindre lyver titlen. Bon Jovi skulle skamme sig. Der er ikke et titelnummer, men 'Only Lonely' sætter alligevel ord på den følelse, man får i kroppen, når man finder ud af, at Bon Jovi løj.3. Joey DeMaios børn og deres navne
Ifølge 'Blood of My Enemies' ('Hail to England', 1984) er nogle af Manowars Joey DeMaios familieforhold således:

Three sons have I
And they ride by my side The Fierce, The Black, and The Wicked are their names

Men så vidt vides har Joey DeMaio slet ikke børn. Man kan indvende, at sangen, skønt skrevet af DeMaio, synges af Eric Adams. Men Adams har altså kun to sønner, og de hedder hverken The Fierce, The Black eller The Wicked. De hedder Eric og Adam.4. Running Wild og metallen som frigørelsesprojekt
I 'Raise Your First' fra Running Wilds klassiske 'Under Jolly Roger' synger Kaptajn Rock'n'Rolfs gæve pirater om, hvordan forældre, lærere og klassekammerater undertrykker den ædle metaller med deres antipati mod metaluniform, mod manglende lektielæsning og mod ens seje metalvenner. Som modpol maler de i omkvædet en metallisk utopi op, hvor metalleren er blevet frigjort og endelig kan indtage sin retmæssige plads:

Come on kids unite and let us feed the flames of rage
Together we are strong so let's tear up this golden cage
We shall overcome repression and their strangling strings
The shackles have to fall and we will be metallian kings


Men vi blev altså ikke metallian kings, da undertrykkelsen forsvandt. Vi fik bare madboder med retter som "Vulgar Display of Pølse" og midaldrende mænd, som bruger internettet til at spørge andre midaldrende mænd om regler for stofmærker på denimveste.5. Hvilket våben er det?
Det er ikke kun de store metalbands, der lyver. Også i undergrunden er metallens løgne udbredte.

De skramlede tyske death/black/thrashere Crypt Dagger gik i opløsning kort tid efter udgivelsen af 'From Below' (2020). Mon det skyldtes, at de fandt ud af, at ep'ens cover var bygget på en løgn? Det der, det har aldrig været nogen dolk.

Crypt Dagger - From Below | Dying Victims ProductionsOg nu vi er ved det, Master's Hammer ...

MASTERS HAMMER - Party.San Metal Open Air