Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Fattigmands-Wacken

Populær
Updated
Top 5 - Fattigmands-Wacken

Fordi du var for forkælet til at købe billet i tide, eller slet og ret mener at det er lige eksotisk nok at besvære sig til Tyskland for standardpakken, når den bedste bid af Danmark er lige ude foran hoveddøren.

Dato
21-04-2014

Løsningen er kræmmermarkeder, og til alt held findes de på denne tid af året i rigelige mængder. En lille del af redaktionen testkørte konceptet for jer (alt for jer!), draget ved tanken om kølige Guinness på fad under teltdugens svalende skygge.

1. De omtalte fadøl
Når man, ganske som Bellahøj Kræmmermarked, med stolthed annoncerer, at man har DET IRSKE TELT, forventes indholdet også at være irsk. Ellers kunne et afghansk telt flettet i filt jo være lige så fint, hvis det bare kom an på selve teltets oprindelsessted. Men nej, den ventede Guinness var og blev en tynd Royal.

Det kunne end ikke den mistænkeligt irske Pat Kelly med sit festlige orkester lave om på (medskribenten hviskede vidende, at alle irske etablissementer i Danmark slet ikke er rigtig irske, men at bartendere og musikere bare tillægger sig en fjollet accent. Der ved man dog trods alt ikke er tilfældet, når man møder en tysker i Tyskland!). Hvad størrelsen angår, er fadøl åbenbart et format. Ikke nogen "almindelig", "mellem" eller den allermest manglende "store" kunne komme på tale. På Wacken kan man immervæk få den fesne, den gigantiske eller blot mjød, og så er der pant på glassene. Absolut værd at køre efter!
Wacken – Bellahøj: 1-0.

2. Musikken
Lad det være sagt: Bliv hjemme!! Motörhead og Saxon er hyppige gæster i Danmark alligevel (når Lemmy ellers kan få luft). Når Bellahøj Kræmmermarked simpelthen disker op med et helt Oktober Telt, ja, så ved man, at weekenden er reddet. Bellahøj fyrer hele festraketten af på en gang med navne som Sømandsorkesteret, Mortens Trylleshow, Basim, DJ Fritz, Fiddler On The Hoof, Günther Krautseppl, Tyrolian Band og Fede Finn og Funny Boyz. Tre dage i streg. Samme lineup. Say no more!
Wacken – Bellahøj: 1-1.

3. Inspirerende forelæsninger
Hvad er det for pjat med årelange universitetsuddannelser, når al basisviden tydeligvis kan opsummeres ved den allestedsnærværende og på-festival-klassiske preacherman, når han først har indtaget sin stilling oppe foran scenen. På Wacken fik jeg en glimrende lektion, dog på tysk, så det var som så med repetitionen efterfølgende. På Bellahøj Kræmmermarked kom den så i knap så diskret (tyskeren havde trods alt en anstændig patchbesyet vest på) neongul hættetrøje/udtrådte kondisko/omvendt kasket-udgave, men budskabet var ikke til at tage fejl af: Fuck England og alt det grimme, de har gjort mod irerne!

Enetalen blev naturligvis leveret henover bandets desperate forsøg på at overdøve råberiet, og var tillige flankeret af en lirekassespillende næsten-ægte landevejsridder (det kunne man se på hatten!), der praktisk nok havde placeret lirekassen tæt nok på scenen, til at det forstyrrede musikken. Glimrende. Eftersom jeg lærte mest i monologen om den grumme engelske samfundshistorie, får Bellahøj endnu et point.
Wacken – Bellahøj: 1-2.

4. Ædelse
Foretrækker man marineret svin/ko på spid eller en blød bøfsandwich i tyndt omslag? Givet, det var charmerende med bløde løg i sandwichen, men Wacken vinder med flere længder i udbuddet. Det skal dog oplyses, at det aldrig lykkedes at teste kræmmermarkedets lune baconchips, de klassiske churros eller den endnu mere klassiske kræmmerpølse. Synd.
Wacken – Bellahøj: 2-2.

5. Sovearrangementet
Her handler det om at finde sit temperament blandt de mange muligheder. Er man på kræmmermarked, er det tilladt at besvime på enhver ledig græsplet, foran scenen, i skuret ved busstoppestedet, i taxaen osv. Ja, det er nærmest at forvente blandt de mange besøgende. Og konceptet med at være nogenlunde påklædt tager ingen alvorligt. Er man derimod mere til lunt telt (mellem de 40 og 80 grader på en god dag), svedvåd sovepose, varm dåseøl som morgenkaffe og urimeligt morgengrimme lejrnaboer, er Wacken at foretrække, og stillingen ender uafgjort.

Heldigvis har du været sej nok til at købe din Wackenbillet i tide, eller også må du hilse Fede Finn, når han sikkert igen spiller med de sjove drenge på Bellahøjs Campingplads om et par måneder.