Top 5 – Hvil i fred, Peter Belli
PopulærDen originale buschauffør fra Holbæk, ulven Peter er gået bort. Vi hylder manden med den store stemme, som ikke var bange for at smøge TV-bingo-ærmerne op, når skattegælden skulle betales.
Det er næsten umuligt at overvurdere, hvor vigtig en hjørnesten Peter Belli var i den tidlige danske rock – pigtrådsmusikken. Med Les Rivals, også kendt som Rivalerne, skabte han danske versioner af udenlandske sange – det var praksis i den periode – som må anses som en del af fundamentet i dansk rockmusik. Bellis store, ofte lidt rustne og rå, men altid charmerende stemme rakte hele vejen fra pionerdagene i Hithouse over 70’ernes evergreens, til dansktoppen og filmrollerne. Vi tager fem nedslag i Bellis lange karriere.
5. Istedgade (1979)
Bellis version af flødekongen Barry Manilows klassiker forvandler originalens aldrende og fordrukne showgirl til danserinden Laila, som groover sig gennem ungdommen på Istedgade og mister livsgnisten undervejs. Ved første øjekast et stykke med lummer tropicalia, men tragedien lurer under overfladen.
4. Roll over Beatles (1965)
Selv om det københavnske spillested Hithouse, som lå i Aveny Teatret tæt på Frederiksberg Runddel kun nåede at eksistere i fire år, 1964 til 1968, så havde det en enorm betydning for dansk pigtrådsmusik. Her skal vi høre Peter Belli & Les Rivals med proto-disstracket ‘Roll over Beatles’. På Hithouse huserede også bands som Sir Henry & HIs Butlers, Hitmakers, Johnny Reimars The Scarlets og boybandet The Lollipops, som med ‘Naked When You Come’ begik en lækkert småpsykedelisk, mørktintet tresserpopperle, som man skylder sig selv at opsøge, hvis man ikke allerede har været der. Legendariske The Who gav også koncert i Hithouse. Et ægte “hvis jeg havde en tidsmaskine”-øjeblik.
3. Ulven Peter (1966)
Den klassiske signatursang, som lancerede Peter Bellis brand som den hylende rockulv. En langsom, sexet sang med den rette swagger. Lyrikken er lidt et mareridt set med nutidens øjne, men ulveimaget var netop det. Et image, for Belli blev sammen med sin livspartner June til sin dødsdag. De mødte i øvrigt hinanden, da Belli kørte dødsdrom på motorcykel i Løgumkloster i Sønderjylland, samme år som han hittede stort med netop ‘Ulven Peter’. Jeg udfordrer enhver til at have et coolere meet-cute!
2. Blækspruttesangen (1971)
Belli medvirkede i adskillige film og TV-serier, blandt andet ‘Taxa’, ‘Ugeavisen’ og ‘‘Flyvende Farmor’, og han lagde også stemme til mandrillen Rafiki i ‘Løvernes Konge’ og orangutangen Kong Louie i 'Junglebogen', men Bellis cinematiske apex er naturligvis hans uovertrufne præstation som blæksprutten i Jannik Hastrups og Flemming Quist Møllers udødelige animationsklassiker ‘Bennys Badekar’. Bakket op af et fuldstændig vanvittigt funky og velspillende band med blandt andre Finn Ziegler på marima, Kenny Drew på orgel, Stig Møller på guitar, Niels-Henning Ørsted Pedersen på kontrabas (han har virkelig funken med) og Flemming Quist Møller på bongotrommer leverer Belli en pragtvokal på et nummer, der nærmest er essensen af den psykedeliske og poetiske film. En certificeret banger!
1. Det du ka’ li’ (1965/2003)
På toppen af listen har vi en sang så nice, at du får lov at høre den twice. Først i Bellis oprindelige version med Le Rivals og derefter i genindspilningen med Baby Woodrose, som giver sangen en rocket nerve, som virkelig klæder Belli, som måske her leverede sit livs stærkeste vokalpræstation – en skarp konkurrent til den titel finder man i øvrigt på Baby Woodrose/Belli-singlens anden side; Monkees-fortolkningen ‘Nok af dig’. ‘Det du ka’ li’’ er en dansk fortolkning af Donovans sang ‘Hey Gyp (Dig the Slowness)', som i sig selv er baseret på en sang fra 1930’erne. Sådan går musikken i arv, og sådan vil arven efter Peter Belli også leve videre i musikken.
Hvil i fred, Peter Belli.