Top 5 – Ømme musikvideoer

VH_PrettyWoman_8H

Metallens sarteste, smukkeste kunstform er den gennemført kiksede musikvideo. Her er fem styk, som ingen ansvarlige voksne har gidet stoppe.

Forfatter

Et umaskeret Kiss i et postapokalyptisk landskab. Van Halen klædt ud som etniske minoriteter, som kæmper mod dværge. Et engelsk black metal-band i fuldt ornat med bittesmå røgelseskar i skoven ved højlys dag. Og meget mere. Musikvideoen er måske den kunstform, der har mulighed for at ramme højeste kitsch-niveau. Devilution guider til fem af de bedste/værste.

1. Van Halen: '(Oh) Pretty Woman' (1982)
To dværge opfører sig værre end Frank Jensen til en julefrokost over for en ung, bundet dame. Et pukkelrygget monster opdager den grumme seksual-tortur og ringer fra fastnettelefonen til Van Halen, der er klædt ud som ... ja, Michael Anthony er samurai, Alex Van Halen er stillehavsindfødt, tror jeg nok, Eddie Van Halen er cowboy, og David Lee Roth er da en androgyn Napoleon og stereotyp franskmand med rødvin (han er i øvrigt den eneste, der kan finde ud af at lægge telefonrøret ordentligt på). De tre første redder kvinden (den ene dværg har i øvrigt indianerhovedprydelse på, fordi hvorfor ikke, når man har store budgetter til både musikvideo og kokainforbrug), David Lee Roth vinder hende i en hvid limousine, og kvinden viser sig at være en mand i drag. Tak for kaffe. Den var ikke gået på KUA (Det humanistiske fakultet på Københavns Universitet, red.) i dag, og den blev da også fjernet fra MTV. Fordi en sexet drag trods alt var for stærk kost i 1982. Det eneste element, der faktisk var gået på KUA i dag. Musikvideoperfektion. Til et cover af en Roy Orbison-klassiker, der fik påklistret en meget lang guitarintro, fordi videoen var blevet lidt for lang. Dværgene blev i øvrigt David Lee Roths bodyguards på den følgende tour. Rockmusik kunne noget, dengang der var penge i det.2. Kiss: 'Lick It Up' (1983)
Et postapokalyptisk landskab der synes at foregribe 90'er-serien 'The Tribe'. Fyldt med letpåklædte duller. En permanent brændende ild mellem de mange løse brosten. Letpåklædte duller, der vasker tøj ved den løbende brandhane. Laver mad. Der er heldigvis masser af makeup og hårlak i den postapokalyptiske verden, så damerne kan se godt ud, som man gjorde det i 1983. Og alkohol i rigelige mængder fra benzindunke. Nå ja, og så Kiss, der smed maskerne til lejligheden og nu går rundt i den postapokalyptiske verden og scorer damer. Måske har de makeup med til dem? MTV var dog blevet betydeligt mere tolerante og tillod, at videoen indeholdt fire stk. sexede drags. Måske fordi de var med i bandet og ikke bare et torturoffer for dværge.

">

3. Savatage: 'Hall of the Mountain King' (1987)
Savatage i deres storhedstid var et af de bedste metalbands nogensinde. Videoerne i storhedstiden havde andre ... kvaliteter. En dværg i flæseskjorte og maske jagter The Mountain Kings tydeligvis falske ædelstene og guldmønter. Savatage er iklædt tøj, som Running Wild ville betakke sig for at tage på. Tyveriet er lige ved at gå galt, men heldigvis hjælper sanger Jon Oliva den tyvagtige dværg ud fra bjergets kulissegrotte. Vel ude igen finder dværgen den største skat af dem alle blandt alle de glitrende tyvekoster: en kassettebåndskopi af 'Hall of the Mountain King' med Savatage. I dag står sådan et til €3.32 på discogs.4. Hecate Enthroned: 'An Ode for a Haunted Wood' (1996)
Hjemmevideokvalitet. Et Cradle of Filth-kopiband. Ude i skoven ved højlys dag iført band-shirts (longsleeves, selvfølgelig, for det er jo 90'erne) og læderbukser. Med et flag med et meget ondt pentagram på .Og en slags røgelseskar, som damper og brænder. Et meget, meget lille røgelseskar. Og ILD. Masser af Næsten ikke noget ild. Der er så utroligt lidt af det. Hele herligheden varer over syv minutter. Satan har været stolt af sine disciple, da denne video gik i luften.5. Virgin Steele: 'Perfect Mansions' (2012/1997)
Egentlig forsøger vi at undgå de allermest oplagte videoer; det er derfor, Judas Priests 'Hot Rockin'' og Candlemass' 'Bewitched' ikke er med. Men dels har vi allerede forbrudt os mod denne regel ved at inkludere Savatage (og Kiss ... og Van Halen ... *host*), dels er nogle videoer så vanvittige, at de skal være med. 'Perfect Mansions' med det undervurderede power metal-band Virgin Steele er sådan en video. Ord kan ikke yde videoen retfærdighed, og bare ét billede fra den siger for en gangs skyld mere end tusind ord. Ni minutter, ja, men man får dem tifold igen.