Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Planter med heavy navne

Updated
dracunculus

Som mange andre har jeg set mine interesser skifte væsentligt under isolation. Her er min kærlighed særligt faldet på havearbejde - eller altanarbejde i mit tilfælde og vilde plantenavne.

Dato
25-05-2020

Der er skrevet om mange steder, at nogle planter har skøre navne, men ikke om, at mange planter har nogen rimelig metal navne – især på latin (alt er bedre på latin). Så her kommer en top fem over de mest metal navne for planter på latin.

1. Monstera

monstera

Du kender helt sikkert Monstera. Det er en af de mest hippe planter for tiden, mest i udgaven Monstera Deliciosa, bedre kendt under et meget mindre metal navn, Swiss Cheese Plant, fordi den har huller i bladene. Ikke desto mindre er den god nok – Monstera er en afart at ordet Monstreous, og planten kan blive 9 meter høj uden for lejligheder på de Københavnske brokvarterer. Personligt har jeg døbt min egen “lille monster”. Jeg har været for meget alene hjemme.

2. Hedera Helix

hedera

Helt klart et godt valg til et folkemetalband. Hedera Helix er bedre kendt som vedbend. Vedbend er bedre kendt som “de der grønne planter, der vokser på huse”. Ikke særlig badass. Men planten er faktisk mega ondskabsfuld – eller i planteverdenen: invasiv. Den kan sprede sig totalt ude af kontrol og kan totalt overtage et område, hvis man ikke passer på, for den har ikke nogen naturlige fjender. “Naturlige fjender” kunne være et godt navn til et dansksproget punkband.

3. Kniphofia 

Kniphofia

Sejt, fordi det lyder lidt som noget med kniv. Opkaldt efter en hvid tysk mand ,der hed Kniphof, dengang hvide tyske mænd gjorde sådan. Den har dog det fede nok tilnavn Red Hot Poker. Eller Torch Lily, selvom den ikke engang er en lilje. Jeg ville nok ikke anbefale Kniphofia som bandnavn – medmindre man laver minimal-techno, så kunne det måske være meget fedt.


4. Scutellaria Galericulata

Scutellaria galericulata 2

Denne her er mindre på listen på grund af det latinske navn og i højere grad på listen for dens navn i (engelske) folkemunde: Hooded Skullcap. Det lyder rimelig vikinge- eller middelalderagtigt, og planten vokser da også langs kyster. I både Nordeuropa og Nordamerika brugtes den som nervemedicin, altså bedøvelse. Operationer, amputationer og sting, mens man er høj på noget, din nabo fandt i et krat – det kan noget som oplæg til en sangtekst.


5. Dracunculus Vulgaris

dracunculus

Okay, her er virkelig et ondskabsfuldt navn, og alle plantens kælenavne er lige onde: Dragelilje, voodoolilje, slangelilje, draculalilje eller dragonwort. Oplagt navn til et band, der skriver heltemetal om at bekæmpe drager. Planten selv ser også rimelig badass ud, med mørkelilla blomster på en ellers nydelig, almindelig grøn vækst. Nåh ja, og så lugter den af råddent kød! Den kan desuden varme sig selv op til 18 grader. Selvfølgelig er den giftig. Og den giver udslæt, hvis du piller ved den.


Boblere:

Cardiocrinum Giganteum eller kæmpehjertelilje er et O.K. vildt navn. Dracula Smaug er endnu en lilje, opkaldt efter dragen Smaug fra Hobbitten. Jeg fandt desuden nogen seje “genus” - det vil sige en klassifikation af planter, for eksempel Schizonepeta, Panzerina og Thorncroftia. Så var Achyrospermum, Angiospermum og lignende, der bare er sjove fordi.. Well. Sperm. Sperm indikerer, at en plante har blomster, så der er mange Spermumer. Men særligt Achyrospermum kan noget.