Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Copenhell 23: Guide til lørdagen

Updated
-XTJ1893-33-1528358398

Lørdag byder på de store navne. Både i udenlandsk forstand og hjemmedyrkede. Dyk ned i lørdagen, og få et brag af en afslutning.

Man kan komme vidt omkring om lørdagen. Der er altså fra dansk heavyrock, 80’er- og 90’er-legender, moderne black metal af både dansk og international kaliber. Det er altid en bittersød fornemmelse at ramme sidstedagen, men Copenhell har sørget for, at det bliver en fejring.


Statement



Danske Statement spiller heavyrock, som vor mor lavede den. Vi taler gigantiske soloer og endnu større omkvæd, og det hele er produceret af Søren Andersen. I kender stilen, og nogle af jer elsker den. Masser af chugga-chugga og masser af syng-med. Det kommer til at glide godt ned på Refshaleøen hos dem, der kan lide deres metal med en god melodi. En god måde at få de første fadøl til at glide ned.


Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.


Mammoth WVH


“Tungt er det hoved, der bærer kronen”, sagde Shakespeares Henrik IV, og det gælder nok også for Wolfgang Van Halen. Han er nemlig den Van Halens søn, og har valgt at kaste sig ud i at spille musik. Det er modigt – det havde nok været nemmere ikke at skuffe nogen i en karriere som revisor, men ikke desto mindre har efternavnet nok også hjulpet lidt, da der skulle skaffes en pladekontrakt.
Hvorom alting er spiller Mammoth WVH rock’n’roll, som vor far, eller nærmere hans far, lavede den. Det er klassisk og melodisk og fyldt med hoftegyrationer.


Shaam Larein



​​Inciterende tungrock står på menuen, når svenske Shaam Larein for første gang skal forføre Copenhell-publikummet. Debuten, 'Sculpture', kom ud i det helvedes år 2020, men det til trods er Shaam & co så småt ved at have spredt de musikalske vingefang. Deres dunkle melankoli, underbygget af den dragende, lyriske tone, er ikke milevidt fra Chelsea Wolfes ditto, men også med et østligt pift som deres særpræg, der flere gange har tryllebundet os i live-situationen.

Shaam Larein strøg ind fra siden på årets A Colossal Weekend og imponerede også ganske meget. Vi håber på en tilsvarende optræden fredag.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.

Spectral Wound


På en eller anden måde har vi ikke fået dækket det canadiske black metal-ensemble Spectral Wound her i magasinet. Det er en klokkeklar fejl, for canadierne, der udkommer på hippe Profound Lore Records, leverer røvsparkende opdateret andenbølgeblack med et rocket groove, der gør sig godt live. Egentlig burde der ikke være brug for mere andenbølgeblack, men når man er så catchy og skallesmækkende som Spectral Wound, viser det sig, at den gamle formular stadig kan kaste noget nyt og spændende af sig.

Livløs


Aarhusianske Livløs har været en fast bestanddel af den mere udadvendte dødsmetal siden 2014 og må betegnes som alt andet end livløse. Livløs har siden gjort sig bemærket med deres yderst livlige dødsmetal, hvor de har spillet op til fest og dans på mangt en scene. D’herrer fra Aarhus er skam heller ikke ubekendte med Copenhell, hvor de sidste gang gjorde vores anmelders fordomme til skamme med en sand energieksplosion på Hades-scenen i 2018. Dengang hev de en ren topkarakter hjem, og vi forventer os intet mindre af aarhusianerne i 2023, når de igen skal spille Copenhell op med deres nærmest dansable, udadvendte og energiske dødsmetal. Mon ikke der også bliver plads en circle pit eller en wall of death, hvis vi spørger pænt?


Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.


Forever Still


Forever Still har været en fast del af den danske moderne metalscene siden 2013, og er med blandt andet en turne med Lacuna Coil, Children of Bodom og optrædener på en række udenlandske festivaler, som fx. Summer Breeze, blevet en succes herhjemme såvel som i udlandet. Her på magasinet blev de allerede udråbt som morgendagens stjerner i 2015.  Det er derfor ikke et øjeblik for tidligt, at Forever Still får deres Copenhell-debut.

Deres seneste plade, ‘The Line’, har bandet skrevet under den endeløse corona-lockdown, men der er også blevet tid til en tur på scenen til Metal Aid, pt. 2 til støtte for spillesteder og trængte bands, der langsomt så deres livsværk smuldre under vægten af uendelige regler om afstand, mundbind og vacciner. Heldigvis er de kommet ud på den anden side er og klar til give os en god omgang moderne metal, der henter inspiration fra såvel The Cure, som Lacuna Coil, Korn og Nine Inch Nails, båret frem af sanger Maja Shinings stærke vokalarbejde.


Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste interview her.


Billy F. Gibbons


Den langskæggede bluesmand fra ZZ Top har hanket op i to af sine venner, trommeslager Matt Sorum, der erstattede Steven Adler i Guns’n’Roses, og Austin Hanks, om hvem man kan sige, at han er alle klicheer, man kan sætte på en rockende blues-type fra down south. Det skal nok blive fedt, hvis man elsker at sidde med en fadbamse og vippe med foden til en musikgenre, der holder de klassiske traditioner i hævd - og nu, hvor hans tidligere sidekick Dusty Hill har stillet træskoene, kan vi glæde os til at se, hvordan Gibbons med sit nye crew stadig holder ZZ Top-kataloget i live med den velkendte tørre humor og rustne charme inde bag de billige solbriller og det ikoniske, lange skæg.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs vores metaldiktator om 'Tres Hombres' her.

Night Fever


Det er næsten et meme efterhånden, men langt om længe vender Night Fever tilbage. Efter en legendarisk debut i ‘New Blood’ blev hele den københavnske hardcorescene blæst bagover af den energiske udladning, bandet sendte i deres retning.
Sidst vi så dem på Copenhell, var tilbage i 2015, hvor vi næsten følte de havde bidt over mere, end de kunne tygge, men hvor Night Fevers knivskarpe musikalitet alligevel reddede hele balladen.
Da vi oplevede det om på Ilter for ganske nylig blev vi endnu engang blæst væk. Se denne koncert.


Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste interview her.

Angus McSix


Kort inden Gloryhammers spektakulære misere udi racisme, misogyni og anklager om seksuelle overgreb i 2021 var sanger Thomas Winkler blevet bedt om at forlade bandet. Den officielle grund var “uenigheder om forretningsmodellen”, men det er svært ikke at forfalde til spekulation. Ikke desto mindre virker det som om hele verden har glemt balladen og Gloryhammer spillede et velbesøgt show på sidste års festival.  Nu er tiden så kommet til at booke den tidligere sanger, som laver præcis det samme som hans gamle band gjorde, endda med samme navn. Så hvis man er til rumenhjørninger og (meget dyre) rollespilsvåben, skal Angus McSix’ koncert nok blive et tilløbsstykke.


Fishbone


Så skal der kraftedeme truttes i trompet! Ska-pionererne fra LA har spillet uafbrudt siden 1979 og har med lige dele social indignation og helt skæv humor opbygget sig noget af en kultstatus.
Fishbone var blandt de helt store i 80’erne og 90’erne og er kendt for at spille endog meget festlige koncerter, så der er lagt i ovnen til noget af en omgang på Refshaleøens beton.
Det er endda meget tæt på at være det oprindelige lineup, der kommer forbi, efter en succesfuld genforening i 2011.

Ghost


Det er fjerde gang, at den svenske kardinal Tobias Forge besøger Refshaleøen med sit entourage af maskerede musikere, og denne gang ser det ud til at være med den (til den tid) et år gamle udgivelse ‘Impera’. Tobias Forge plejer at være en dygtig og veloplagt entertainer, der nyder at spille rollen som den tilbagelænede ritualmester i en satanisk parodi. Man kan også forvente, at Ghost slæber det helt store sceneshow med, og da man både har set en katedral og et romersk palads på tidligere turneer, vil det være en skuffelse, hvis der ikke er noget storslået i vente denne gang.

Efterhånden har Ghost også et fyldigt bagkatalog, der indbyder til fællessang, og og med en rimelig høj udgivelsesfrekvens, vil det ikke overraske, hvis der bliver smidt en hitlignende single eller to på gaden inden da.  Vi håber dog på, at de spiller flere egne kompositioner end covers – deres seneste EP blæste os ikke bagover.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste interview her.

Speed
&pp=ygUKc3BlZWQgYmFuZA%3D%3D

Australsk hardcore får vi for lidt af herhjemme, og derfor er det både spændende og overraskende, at australske Speed, i hælene på deres EP ‘Gang Called Speed’ fra juni i år, slutter sig til os på Refshaleøen.
Det er beatdown med tydelige metalliske elementer i guitarspillet, og de behandler adskillige emner, der er på dagsordenen i hjemlandet. Regeringens mangelfulde håndtering af de ødelæggende skovbrande og den voksende racisme mod asiater, for eksempel.
Det får man ikke lyst til at skændes med dem om, når Jem Siow på ‘Not That Nice’ spytter vokaler med en hård slåskampsattitude. Det bliver en god pit, tør vi godt at love. Og vi elsker særligt deres bandekor.

Spiritbox


Vi skulle have set Spiritbox i 2022. Vi havde glædet os. Meget. Men de aflyste som bekendt. Courtney LaPlante skvattede på scenen og dagen efter var anklen af en størrelse, der ikke passede til scenen på Copenhell. Derfor er det fantastisk at bandet får revanche til næste års folkefest for metalheads. I starten af sidste år pegede vi på Spiritbox som et af de core-navne, der skulle holdes øje med i 2021. At bandet nu er booket til Copenhell 2023, er kun endnu et vidnesbyrd om den velfortjente hype, der allerede er omkring det canadiske band. Kvartetten har eksisteret siden 2018 og udgivet flere spændende singler og EP’er, og selvom fuldlængdedebutten ikke helt levede op til forventningene, byder ‘Eternal Blue’ på flere spændende kompositioner (og så er der potentiel mulighed for at gæstebesøg fra Sam Carter på ‘Yellowjacket’).

Musikalsk fornægter forsanger Courtney LaPlantes og guitarist Michael Stringers fortid i Iwrestledabearonce sig ikke. Spiritbox' musikalske udtryk spænder bredt og er typisk ret kaotisk. Fra melodisk, emo-orienteret metal til tonsetung deathcore, på en bund af prog og djent. Der er ikke plads til begrænsninger og Spiritbox bør ses som en alvorlig kandidat, når det kommer til fremtidens festival-headliner.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.



Blackbraid


Den nordamerikanske black metal-sensation, der tog verden med storm sidste år, kommer til Danmark. Jon Krieger hviler ikke på laurbærrene, men er i fuld gang med at skrive nyt materiale til en opfølger til den anmelderroste ‘Blackbraid I’. Ud fra reaktionerne på liveoptrædenen i USA, hvor hovedpersonen helliger sig vokaltjansen, er der noget spændende, mørkt og intenst i vente. Lige dele moderne nytænkning og ganske og aldeles klassisk black metal venter os. Vi udnævnte pladen til årets bedste album sidste år, og store dele af redaktionen vil være at finde foran Pandæmonium.


Læs alt om bandet her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste interview her.

Gaerea


Det portugisiske band var allerede omgærdet af store mængder hype, da deres forrige plade ‘Limbo’  udkom for et par år siden, og med seneste, ‘Mirage’, har det virkelig taget fart. For nylig tog portugiserne pusten fra vores udsendte – og det meste af resten af publikum, da de opvarmede for Gaahls Wyrd i Vega. Vi er stensikre på, at de mystiske post-black-metallere kan gentage succesen på Copenhell. At man har sat dem til at spille nærmest samtidig med Blackbraid er dog en kandidat til årets værste planlægning fra Copenhells side. Skam få dem.


Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.


Guns 'n’ Roses


Nu bliver det ømt. Guns 'n’ Roses er på scenen lørdag aften, og selvom det sandsynligvis ikke bliver den store kunstneriske oplevelse, og de færreste håber på sange udgivet inden for de sidste tyve år, bliver der trængsel. Alle vil høre Axl Rose gøre sit bedste for at synge de gamle klassikere, som nostalgien kun har gjort bedre. Engang var Guns n’Roses verdens største rockband. Og lørdag aften kan det måske føles sådan igen.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste filmanmeldelse her.


Demon Head


Fra den ydmyge begyndelse i Københavns undergrund til en plads på Copenhell-plakaten. Demon Head er nået langt. Den okkulte dunkelrock har været et evigt lydtapet rundt om i hovedstaden, og langt om længe kommer bandet længere ud over scenekanten.
Demon Head har længe været et band, som visse dele af Devilution-redaktionen har båret en fane for, og det bliver spændende at se, om de kan holde den høje intensitet og gyserfilmsagtige mørkemandsstemning på sommerens festival.
For nylig udgav de sangen ‘Demon Head’ med legendariske Jinx Dawson som gæst, og selvom hun nok desværre ikke slutter sig til os, så tyder det godt for deres nye materiale.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste interview her.

Afsky



Afsky er vel efterhånden et af Danmarks største eksportprodukter, i hvert fald i black metal-disciplinen, og det er med god grund. Hver gang vi har behandlet dem her på siden, har vi givet topkarakter og Ole Luk demonstrerer i dette band, hvor godt han har fat i ren og klassisk black metal, med det særlige melankolske og iskolde fokus på dansk historie og tungsindighed. Afsky tog Roadburn med storm tidligere og har ikke stået stille siden. Ole Luk med flere er ved at overtage black metal-verdenen, og vi byder muligheden for at se dem lukke Gehenna velkommen med kyshånd.


Læs alt om bandet her.

Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.

Kellermensch


Kellermensch står stærkere end nogensinde. Efter at have eksisteret i 15 år, er de langt om længe blevet et velkendt navn herhjemme. Deres koncerter sælges ud gang på gang og det er med god grund. Hver gang vores anmeldere har oplevet bandets skæve take på mørk rock, har de været blæst bagover, og at dømme ud fra publikums reaktioner, har de delt den opfattelse. Kellermensch gæstede også Copenhell i 2018, hvor de leverede et pragteksemplar af en koncert og med den anmelderroste ‘Capitulism’ i rygsækken, er forventningerne tårnhøje fem år senere.

Læs alt om bandet her.
Læs seneste koncertanmeldelse her.
Læs seneste pladeanmeldelse her.
Læs seneste interview her.