Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Solid surround, skidt censur

Populær
Updated
Solid surround, skidt censur
Metallica DVD'en "The Videos 1989-2004" hitter med dens seje surroundspor, men vor anmelder savner ucensurerede videoer. Mange mente, at Metallica solgte ud, da de indspillede deres første musikvideo - den eminente ”One” - for Lars Ulrich & co. havde jo tidligere proklameret, at de aldrig ville bekymre sig om at blive spillet hverken på MTV eller i radioen.

De, der også mener, at Metallica spillede musikalsk fallit efter ”…And Justice for All”, som ”One” jo bekendt stammer fra, kan godt holde sig langt væk fra denne DVD-udgivelse. Her samles der nemlig op på alle bandets promotionvideoer i de 15 år, der er gået mellem udgivelsen af ”Justice” og det seneste, ”St. Anger”.

Desværre er det eneste, man får som bonus ”2 of One”; en udgået video, som udover videoen til “One”, også indeholdt en forkortet såkaldt “Jammin’ Version” af samme, plus et ca. 10 minutter langt interview med Lars Ulrich, hvor han fortæller om musikvideoens tilblivelse.

Herudover får vi en forlænget version af ”The Unforgiven”, som strækker sig over hele 11 minutter, mens man af mere ligegyldige sager bliver præsenteret for traileren til ”Some Kind of Monster”-filmen.


Ja og nej

Skal jeg købe?

”Mjaah…”, tænker fanen. Skal jeg købe det her, hvis ”2 of One” (som jeg har i forvejen på VHS) er det eneste eksklusive, der er at komme efter? Svaret er ja og nej. Ja, hvis du er indehaver af et surroundsystem til dit anlæg, og nej, hvis du ikke er.

Inden udgivelsen af denne DVD, fik Kevin Shirley (Iron Maiden, Dream Theater, Rush etc.) nemlig masterbåndene i hænderne for at lave et surroundspor ud af dem. Og det er netop dét, der gør, at denne udgivelse bestemt ikke er overflødig.

Den helt nye fornøjelse er at høre instrumenterne ordentligt adskilt i de efterhånden gamle sager fra 90'erne. Der er godt nok stadig ikke megen bas at spore i ”One”, men ”Sad But True” vil til gengæld – med garanti – gøre livet surt for dine naboer.


Svingende surround

Disse nye mixes svinger dog meget i kvalitet. Larmende heavy metal og surroundlyd er normalt ikke noget, man forbinder med hinanden, med mindre der da er tale om en liveindspilning. Derfor er det balladerne, der vinder mest ved surroundbehandlingen. Lyt især til ”Nothing Else Matters”, ”The Unforgiven” og ”Mama Said”.

”The Unforgiven II” lyder endnu mere episk, ”I Disappear” lyder eminent, ”The Memory Remains” storladent, mens ”Hero of the Day” til gengæld er reduceret til et miskmask og de tre ”St. Anger”-videoer har fået et endnu voldsommere, råt og larmende tilsnit (ikke ment på den positive måde).

Når man er kommet ned på jorden igen efter det nye lydspor, bemærker man imidlertid, at det er de censurerede versioner (!) af videoerne, vi får. Dvs. at det er MTV-barberede versioner af Jonas Åkerlunds ellers geniale og eksplicitte videoer til ”Turn the Page” og ”Whiskey in the Jar”. Især i sidstnævnte savnes en pigeorgiescene fra den festlige villa!

Mens der i ”Hero of the Day” også er blevet ændret vinkel i et par scener, hvor hovedpersonen får besøg af en kvinde, som han hygger sig med. Uhyrligt!

DVD-mediet er - blandt meget andet – til, for at man kan udgive ucensurerede film, director’s cut osv., men det har producenterne tilsyneladende glemt her for at ”vise hensyn” til Metallica-fans under 18!?


Ingen kommentarer

Man savner også et kommentarspor fra de fire gutter. Det kunne være interessant at høre, hvad Lars siger til det 80'er-pandehår han poserer med i 10-minutters interviewet om ”One”-videoen, eller hvad resten af holdet synes om Samuel Beyers (Smashing Pumpkins, David Bowie) flotte og stemningsfyldte – om end specielle - ”Until It Sleeps”-video??

Ingen af delene er inkluderet. Surroundsporet er den store attraktion her, mens censureringen er skandaløs, og som sagt: Hvad med noget ordentligt ekstramateriale? DVD’en sælges dog til gengæld til en overkommelig pris, der er lavere end de andre lignende produkter på markedet.

Kunstner
Titel
The Videos 1989
Label
Distributør
Genre
Karakter
3