Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Fra søernes land og ud i verden

Populær
Updated
Fra søernes land og ud i verden

Wacken-aktuelle Amorphis smed tidligere på sommeren en tætpakket, dobbelt-dvd på gaden for at fejre sit 20 års jubilæum.

Kunstner
Titel
Forging the Land of Thousand Lakes
Dato
09-07-2010
Distributør
Trackliste
DVD1:
The Oulu Show (16 tracks)

DVD2:
Summer Breeze, 2009 (12 tracks)
Video clips (13 clips)
Tales from the 20 Years (documentary)
Photo Gallery
Karakter
4

Amorphis' gennembrud kom med 'Tales from the Thousand Lakes', der den dag i dag stadig er et helt unikt album med sin dystre melodiske dødsmetal spædet op med en passende mængde inspiration fra folkemusik. Men det finske band blev dannet nogle år før udgivelsen fra 1994 - sådan cirka omkring 1989/90 - og det fejres nu med deres første live-dvd-udgivelse.

Andre bands spytter live-optagelser ud med nære mellemrum, men ifølge guitarist Esa Holopainen, har gruppen ventet til materialet kunne være helt perfekt.

Og der er da heller ikke en "moderne" finger at sætte på udgivelsens primære show fra Oulu i Finland. Billederne er mere end i orden, og lyden er krystalklar og værdig som en studieudgivelse. Det er standarden i dag, men det skaber ikke en AC/DC 'Live' eller en 'No Sleep 'til Hammersmith' med Motörhead.

Der er (formentlig) ikke snydt med genindspilning af spor efterfølgende, men der er bestemt sket et mix i et studie bagefter og varieret niveauet på støjen fra publikum, så musikken taler mere for sig selv, og publikum kan vise sin hengivenhed i start, slutning og mellem numrene. Det er dagens trend, men lidt af sjælen og koncert-aftenens stemning går tabt, når man føler man ser en musikvideo og ikke en koncert.

Gennemarbejdet dokumentar

Disc to indeholder endnu et live-show, denne gang fra Summer Breeze '09. Det er ifølge den fine, medfølgende booklet en bonus, og som bonus er den mere end godkendt. Lyd og billeder er ikke nær så gode som Oulu-showet, men det er fedt at få med, fordi Amorphis skifter meget ud i deres sætlister, så man får nogle sange, der ikke var med på disc 1.

Det klassiske dvd-indhold med samtlige bandets videoer og et foto-gallery får man også. Videoerne findes på Youtube, men det er udmærket at få dem her i bedre kvalitet. Der er også en akustisk version af 'My Kantele' fra et tv-show. At det er med er interessant, fordi Amorphis spiller tæt på pletfrit i dag, men dengang sang den nu tidligere sanger, Pasi, bestemt ikke rent! Det lyder...ja, skidt.

Inkluderet er også en timelang, gennemarbejdet dokumentar, der dog ikke kan måle sig med klassikere som 'Headbang i Hovedlandet' eller den meget roste Anvil-dokumentar. Dokumentarer, som også har fans udenfor metal-genren.

Men for en Amorphis-fan er den interessant og meget uddybende med nuværende og eks-medlemmer og en kronologisk gennemgang af karrierens op- og nedture. Endda meget ærligt omkring albums, hvor bandet selv mener, at de kørte i tomgang. Pga. de lidt anderledes fremgangsmåder fra demo til succes i forhold til i dag, så er dokumentaren også historisk interessant. Men igen, en fan får det største udbytte og får besvaret mange spørgsmål.

Amorphis spiller fredag 11.45 på True Metal stage til årets Wacken Open Air og sammen med Metallica Jam den 5. november i Amager Bio.