Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Rock-røven får et alvorligt spark her

Populær
Updated
Rock-røven får et alvorligt spark her

På et år er Black Country Communion bygget op til en meget slagkraftig enhed. Deres første live-dvd/blu-ray er et stærkt vidnesbyrd om fødselen af det nye store, classic rock band.

Titel
Live Over Europe
Dato
24-10-2011
Distributør
Trackliste
1. Revolution Of The Machine (intro)
2. Black Country
3. One Last Soul
4. Crossfire
5. Save Me
6. The Battle For Hadrian's Wall
7. Beggarman
8. Faithless
9. Song Of Yesterday
10. I Can See Your Spirit
11. Cold
12. The Ballad Of John Henry
13. The Outsider
14. The Great Divide
15. Sista Jane
16. Man In The Middle
17. Burn
Forfatter
Karakter
5

Jeg nærmest tudede over at skulle ud at rejse, da det kom frem tidligere på året, at Black Country Communion skulle spille KB-Hallen 12. juli. Dit bitre tårer var ikke over det lydhelvede, som hallen kan være, men over, at jeg ikke kunne opleve årtiets store hard rock-åbenbaring live.

Men det kan jeg nu. For de gode herrer har nemlig - proaktive, som de er - sluppet deres første live-dvd/blu-ray. Og tak for det! Og tak for i øvrigt, at jeg ikke var til stede 12. juli. Den sidste heavy-koncert i den nu nedbrændte hal på Frederiksberg druknede nemlig i helt elendig lyd, og det er jo nærmest skæbnens ironi, at det sidste rock-nummer, der skulle spilles i hallen var Deep Purples "Burn" - netop med Black Country Communion den 12. juli 2011.

Forhistorien


Lidt historie, inden vi går i gang med anmeldelsen:

Det var superproducer Kevin Shirley (Iron Maiden, Joe Bonamassa m.m.fl.), der fik ideen til at skabe BCC efter at have oplevet et jam mellem Bonamassa og den tidligere Deep Purple-bassist og -sanger Glenn Hughes (også Black Sabbath, Gary Moore m.m.m.fl.). Det var en kollaboration skabt i rockhimlen, og til at backe de to herrer op overtalte Shirley John 'Bonzo' Bonhams hårdtslående søn, Jason, til at spille trommer og den tidligere Dream Theater virtuos Derek Sherinian til at spille keyboards. I januar 2010 skulle de blot mødes i studiet for at se, om de kunne få det til at swinge. På fire dage havde de indspillet det helt eminente debutalbum. Og kun otte måneder senere udgav de så det ikke mindre eminente opfølger-album.

Og i sommer tog d'herrer så på tour. En tour, som bragte dem til Europa, hvor koncerterne i tyske Hamburg, München og Berlin blev optaget af en ordentlig røvfuld HD-kameraer, så bandets første koncert-dvd/blu-ray kunne komme ud i en fart.

For hensigten var ganske enkel, fortæller Kevin Shirley i bonusmaterialet til 'Live Over Europe': I løbet af ingen tid skulle der skabes et classic rock-band med repertoire til et helt show. Bandet skulle ud at spille og på den måde skabe sig et følge meget lig de store classic rock-bands i starten af 1970'erne, som gerne udgav ét til to album hvert år hver med fire-seks klassikere på.

Klassikere?


Men hvordan skaber man et classic rock-band uden at folk kender bandets klassikere - for de har ikke opnået klassikerstatus endnu?

Det er netop det, som både kan være en fordel og en ulempe ved det her projekt.

De knokler løs, drengene, i studiet, i øvelokalet og på scenen, og de får godt nok vredet noget saftig hard rock ud af ærmer og instrumenter. Men som man kan se på de få publikum-panoreringer, der er på 'Live Over Europe', er publikum ikke med på samme måde, som hvis det havde været eksempelvis Hughes eller Bonamassa solo.

Det er gået så stærkt med Black Country Communion, at folk nærmest ikke har kunnet følge med. Numrene - og de er eddermame gode, mange af dem - har ikke nået at få deres eget liv endnu.

Dét er 'Live Over Europe' et tydeligt vidnesbyrd om. Men de skal nok få sig et liv, de numre. Hvis altså BCC holder gryden i kog. Og her kunne det så godt være, at Shirley & Co. skulle lægge strategien lidt om og ikke sende drengene ud på hurtige, små headliner-tours, men på support-turneer med nogle af de helt store, som jo på forhånd har et publikum.

Stærkt, stærkt, stærkt


Investerer du i 'Live Over Europe', hvilket du klart bør gøre, hvis du er til koncert-dvd i kombinationen classic rock, så vil du opleve en kvartet, som virkelig leverer varen hele vejen igennem.

Ikke nok med, at de er hamrende kompetente nærmest til perfektion. Nej, de kan få rocken til at rulle, fordi de mener det så meget, som de gør.

Det her er - alligevel - ikke et orkester, der er sat sammen til lejligheden, men det er den næste store gruppe. Og bare vent. Klassikerne kommer lige om lidt.

De første kan du høre på 'Live Over Europe': en uhyggelig tight og rå 'Black Country', den smukke 'Song of Yesterday', en hjerteskærende "Cold", en legende og utrolig sej udgave af Bonamassas egen 'Ballad of John Henry' og en stærkt levende 'Man in the Middle'. Men er de øvrige numre så fyld? Nix, ikke i gængs forstand. De øvrige numre vidner såmænd blot om et nærmest helt ufatteligt bundniveau.

Mand, det her band sparker så alvorligt røv. De er så seriøst et bud på, at rocken stadig lever og aldrig vil dø. De har bare at komme til København (eller Sölvesborg), når jeg ikke er på ferie!