Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Der var tungmetaller i sneen

Populær
Updated
Der var tungmetaller i sneen
Der var tungmetaller i sneen
Der var tungmetaller i sneen
Der var tungmetaller i sneen
Der var tungmetaller i sneen
Der var tungmetaller i sneen
Der var tungmetaller i sneen
Der var tungmetaller i sneen

Vinter Metal i Aalborg på spillestedet Skråen blev i den grad ramt af vinterens lune, men de fremmødte fik en god aften i selskab med Essence, Ferocity m.fl.

Kunstner
Titel
+ Ferocity + 9000 John Doe + Final Hour
Spillested
Dato
18-01-2014
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen
Karakter
3

Det var kun de færreste, der kunne have forudset, at arrangementet Vinter Metal på Skråen i den grad kom til at leve op til dets navn. For lørdag aften i Aalborg var vinter for fuld udblæsning. Fredagen bød på snestorm, der fortsatte ufortrødent hele lørdagen, hvorfor fremkommeligheden blev vanskeliggjort af snemasserne, der akkumulerede på vejene. Man måtte derfor lige pludselig nedjustere forventningerne til antallet af fremmødet metalfolk. Det var ganske simpelt ikke muligt for mange at komme frem.

Denne anmelder bor ude på landet. Men til alt held lige op ad en vej, der holdes åben. Så med en større omvej for at nå ud til motorvejen kunne jeg begive mig stille og roligt mod Aalborg og fandt, ikke overraskende, nemt en parkeringsplads ved Skråen. Normalt er det svært. Parkeringspladsen var fint ryddet, men ingen benyttede sig af den. Ildevarslende for hvordan fremmødet så ud inde på spillestedet. Det var da heller ikke imponerende, men alligevel ganske respektabelt. Efter at have sagt hej til flere af de spillende kunstnere erfarede Devilution, at der sågar var fans fra Horsens, der havde vovet sig ud på vejene og begivet sig mod Skråen. I det vejr må det kaldes dedikation. Eller dumt. Sommetider betyder de to ting det samme.

Denne aften skulle det for fansene fra Horsens vise sig, at dedikationen betalte sig. For det var fire veloplagte bands, der gjorde hinanden stævne ved Vinter Metal.

Første navn på plakaten var bandet Final Hour, der i modsætning til sit navn bestemt ikke er inde i deres sidste time. Denne aften på Skråen var nemlig deres første koncert nogensinde. De spiller en blanding af svensk, melodisk dødsmetal og progressiv musik tilsat en masse spændende elementer, specielt på vokalen. Her både growler og synger man. Den ene guitarist er forsanger, mens bassisten hjælper fint til på vokal som backing. Det fungerede ganske udmærket. Trommeslageren Jens Martin Haumann er i øvrigt tidligere trommeslager i aftenens hovednavn, Essence, så dette var blot starten på det, der i løbet af aftenen udviklede sig til ren og skær nordjysk metalindavl. Specielt på trommefronten.

For efter en halv time i selskab med Final Hour tog 9000 John Doe over. Denne særlige hybrid af punk, grind, død og rock'n'roll har simret i undergrunden i Aalborg i et stykke tid efterhånden, og det er spændende at se, hvor det bærer dem hen. Denne aften bar forsangeren tørklæde for ansigtet og lignede en autonom, da han brølede de første vers ud over publikum. Masken faldt dog, og 9000 John Doe fik høvlet sig igennem deres sæt, hvor de ikke var bange for at opildne til lige dele druk og, ja, druk! Med på scenen fik de hevet forsanger Kasper Wendelboe fra Ferocity, der gav en duet på 'Never Corner A Cobra'. Bandet fik denne aften også luftet nogle nye sange, der kommer på deres kommende plade. Deriblandt det, der bliver titelnummeret. Den hedder 'Redneck Is The New Black', og der var noget ret fedt guitarspil i den sang. Et band i udvikling!

Derefter tog aftenen en dødelig drejning. Ferocity har sprøjtet tung dødsmetal ud i over et årti og kunne sidste år udsende deres seneste plade, 'The Sovereign'. Det var også her, der for alvor begyndte at komme gang i publikum. For trods snemasserne og det elendige vejr så var der trods alt mødt nogle folk frem. Lige knap 200 mennesker tog plads foran scenen, da Ferocity sparkede gang i monitorerne, og så var der dødsfest med moshpit og seriøs headbanging. Bandet var nærværende, og der var en god nerve. Man kunne mærke, de var vrede. Det var godt. Vreden var dog ikke værre, end at forsanger Kasper Wendelboe fik smidt et par t-shirts ud til de dedikerede fans på forreste række som tak for opbakningen. Samtidig sad Nikolaj Kjærgaard bag kedlerne og startede sin aften med første omgang trommespil ud af i alt to. For Nikolaj spiller ikke kun trommer i Ferocity. Det gør han også i aftenens hovednavn, Essence. Så Ferocity var bare 45 minutters meget intens opvarmning. For der var smæk på.

Det blev der også, da Essence gik på scenen. Her fik showet lige et gear mere. De spiller utrolig hurtigt, som genren thrash metal jo dikterer, og der blev virkelig luftet hår, næver og håndtegn til Essences hæsblæsende tempo. Specielt sange som 'For The Fallen' samt ikke mindst 'Blood Culture' satte godt gang i Skråen. Man kan virkelig mærke på Essence, at de er kommet langt. De tager tingene seriøst, og der er tænkt over showet. Nikolaj kan slappe lidt mere af bag kedlerne denne gang, da thrash ikke har nær det samme vanvittige dobbeltpedalhelvede kørende som dødsmetal, men øksesvingerne Lasse Skov, Mark Drastrup og bassist Rasmus Kalke fyrede op på samtlige cylindre. Det gik ud over stepperne i vanlig Essence-stil, hvor udmærkede guitarsoli blev leveret fint i bl.a. 'Shades Of Black', mens denne aften også var første gang, jeg bemærkede den udvikling, som forsanger Lasse Skov er inde i på vokalleveringen. Hans sang var en smule anderledes end den plejer, hvilket understreger pointen i, at Essence er nået langt og stadig er på vej. Et band i udvikling. Dog ikke mere end at der blev plads til at se tilbage på en af genrens gudfædre, da de lavede et cover af Slayers 'Raining Blood'. Der blev flere gange i løbet af aftenen råbt "Spil den med Slayer!" fra publikum, og da Essence så rent faktisk gjorde det, kvitterede publikum da også behørigt ved at gå amok. Derefter kunne bandet køre den sikkert hjem med bl.a. 'Lost In Violence' og ved midnatstid lukke og slukke for Vinter Metal på Skråen.

En ganske udmærket aften, der dog desværre ikke var nær så velbesøgt, som den kunne have været, havde vejrguderne set lidt mildere på Nordjylland i dagene op til koncerten. Men sådan er det. De, der mødte frem, fik en ganske vellykket aften, hvor der blev hældt tungmetaller i sneen, og der kun manglede lidt mere stemning og energi fra publikum, før den havde været virkelig god.

Final Hour setlist:

1. Line Crossing

2. Dark Spirit

3. Mirror Image

4. The Ravens

5. Once You've Spilled

6. The Grand Imposters

 

9000 John Doe setlist:

1. 4 Bastards

2. Show Me What You Got

3. Snaps Till Death

4. Wanna Roll?

5. Never Corner A Cobra

6. Redneck Is The New Black

7. Black Heart

8. The House Rules

9. Country Zombie

10. 666 - Designated Driver

 

Ferocity setlist:

1. Chain Of Command

2. Blind Disciple

3. Defying The Hegemony

4. 12th Legion

5. Human Game

6. Son Of Sam

7. ... And The Rest Is Silence

8. The Sovereign

 

Essence setlist:

1. Final Eclipse

2. For The Fallen

3. Pestilence

4. Blood Culture

5. Darkness Returns

6. Shades Of Black

7. Lost In Violence

8. Raining Blood

9. Solitude

10. Fractured Dimensions

Billede 1 - 3: Essence
Billede 4 - 6: Ferocity
Billede 7: 9000 John Doe
Billede 8: Final Hour