RF '13: Henry - en arrig allieret
PopulærPunkrocklegenden Henry Rollins svingede forbi Roskilde Festival for at give en serie oplæg. Vi lyttede til fredagens udgave, der bragte os vidt omkring.
Henry Rollins behøver vel nærmest ingen introduktion for folk, der lytter til hård musik. Vi gør det dog lige kort alligevel. Rollins blev først kendt, da han i 1981 blev forsanger i punkrock-bandet Black Flag. Da bandet gik i opløsning i 1986, lavede han så sit eget band, Rollins Band, der har udgivet en række plader. Allerede mens han var forsanger i Black Flag, begyndte han at lave spoken word-optrædender og har løbende udgivet disse på cd lige siden. Han er også forfatter og forlægger og har medvirket i en del film, hvor han har haft små perifere roller, bl.a. i 'Heat' med Al Pacino og Robert DeNiro og 'Bad Boys 2' med Will Smith. Altså en regulær multikunstner. For heavypublikummet er det dog nok mest Black Flag og Rollins Band, der gør, at vi oprindeligt har stiftet bekendtskab med ham.
De sidste mange år har han dog udelukkende turneret med sit spoken word-show. Således også på Roskilde Festival 2013, hvor vi lyttede til fredagens udgave. Her var udgangspunktet, at han var vores allierede i vrede. En vrede, der skulle vendes mod de, der er stokkonservative og gerne vil dæmonisere det, de ikke forstår. Dem, der bl.a. i USA er imod kvinders ret til abort, homoseksuelles ret til at blive viet osv. Der er ingen tvivl om, at Rollins her retter sit skyts direkte mod bibelbæltet i USA, Det Republikanske Parti og hele den neokonservative bølge, der hellere vil prædike religion end videnskab i de amerikanske skoler. Rollins' bredside mod dem vil ingen ende tage.
Rollins er dog god til at krydre det med indlagte grin og pauser, der gør de ret alvorlige emner letfordærvelige. Her fik han fredag hjælp fra publikum. Først var der én, der havde taget et skilt med, hvorpå der stod "Get a haircut", og Rollins udfordrede den fremmødte til at komme op på scenen og klippe ham, hvis han altså var frisør, for så var Rollins med på legen. Det var vedkommende åbenbart ikke, og så gik ordekvilibristen ellers videre i sin tirade mod de amerikanske myndigheder. Senere blev der kastet en skjorte op på scenen, hvilket han også hurtigt fik gjort til noget morsomt, hvorefter det så blev tid til, at efterretningsvæsenet i USA fik en overhaling.
For når den amerikanske regering advarer amerikanere mod at rejse til Iran, Irak, Afghanistan osv., så gør Rollins en dyd ud af at gøre det præcis modsatte. Og når han så vender hjem, er myndighederne yderst interesserede i at vide, hvorfor han rejser til disse såkaldte "brændpunkter".
Dette er nemlig moralen i Rollins' oplæg denne fredag. At man bare skal rejse dertil alligevel. For hans mangeårige erfaring er, at han ikke møder ondskabsfulde mennesker. Men med et åbent sind, et smil og et oprigtigt ønske om at møde nye mennesker, så kommer man langt og mødes som regel af ligesindede, uanset hvor på kloden man er. Hans tro på det gode i mennesket og menneskeheden er ukuelig, ligesom hans respekt for selvsamme er stor. En rørende historie, der blev serveret undervejs, var om hvordan Rollins modtager mange mails og sætter en ære i at besvare så mange, han kan.
Han fortalte en historie om, at en 15-årig pige havde sendt Rollins en serie nøgenbilleder og et spørgsmål om, hvorvidt hun mon kunne være attraktiv for drenge. Denne utrolige sårbarhed, der ligger i en så ung pige, rørte Rollins dybt, der fik slettet billederne og svaret hende, at hun aldrig nogensinde igen måtte sende billeder af sig selv online. For man ved aldrig, hvornår den boomerang vender tilbage og rammer én i nakken. I svaret fik han dog også givet hende nogle opløftende ord, om at hun ikke skulle være bange for, at hun kom til at leve alene resten af sit liv. Og med sin vanlige humor vandrede han i oplægget ud af den tangent og mindede de fremmødte kvinder i Odeon-teltet om, at så længe en kvinde har en funktionel vagina, så går hun som regel ikke alene gennem livet.
Med den tankevækkende historie om den unge pige og Rollins' vished om, at NSA og CIA med garanti havde de billeder og al hans korrespondance takkede han af, og vi var en times konstant ordstrøm klogere. Jeg var godt underholdt, både af hans humor, men også af indholdet i det han sagde. Det manede i den grad til eftertanke. Denne anmelder er betaget af Rollins' syn på verden og kvitterer derfor med fire store stjerner for oplægget fredag på Odeon. Straks derefter var det tid til at begive sig ned mod Rollins' backstageområde, hvor Devilution fortsatte talestrømmen med et lille interview, som vil blive bragt i et af de kommende numre.