Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Jesus blev gennemkneppet

Populær
Updated
Jesus blev gennemkneppet
Jesus blev gennemkneppet
Jesus blev gennemkneppet
Jesus blev gennemkneppet
Jesus blev gennemkneppet
Jesus blev gennemkneppet
Jesus blev gennemkneppet
Jesus blev gennemkneppet

Marduk hyldede fortiden og spillede kun numre fra mellem 1990 og 2003. Samt en unik opførelse af 'Fuck Me Jesus'-demoen fremført af de originale medlemmer. Et stort øjeblik, men samtidig understregede det, hvor suverænt meget bedre deres nuværende besætning faktisk er.

Kunstner
Dato
18-12-2015
Trackliste
1. Glorification of the Black God
2. Azrael
3. Dark Endless
4. Of Hell's Fire
5. Sulphur Souls
6. Cloven Hoof
7. Materialized in Stone
8. Those of the Unlight
9. Fistfucking God's Planet

Fuck me Jesus:
10. Departure From the Mortals
11. The Black...
12. Within the Abyss
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
4

Julen er traditionernes tid. Og for bysbørnene i Marduk er det heller ingen undtagelse på Black Christmas Festival i Norrköping, som gruppen selv var med til at starte i hjembyen sidste år. Her på anden udgave er det nu også blevet en tradition, at de hver aften giver et særligt show.

Med 25 år på bagen som et af musikhistoriens førende black metal-bands fejrede Marduk karrieren med to retrospektive koncerter. Således havde gruppen på forhånd annonceret, at fredagens show ville byde på det bedste fra 1990 -2003. Samt en unik fremførelse af deres legendariske første demo ’Fuck Me Jesus’ – spillet af den oprindelige besætning. Marduks grundlægger og guitarist Morgan Evil er i dag eneste originale medlem.

Som altid gik svenskerne på til en intro af buldrende og foruroligende lyde, mens de dukkede op som drabelige silhuetter i et inferno af tyk røg og lys på scenen.

Frontmand Mortuus kiggede ned over publikummet, der stod som villige slagtekvæg og blot ventede på at få skæbnen beseglet med en nådeløs, musikalsk slagtning. Det fik de. Publikum får altid den sidste vilje opfyldt, om man så må sige.

Marduk er nemlig et af klodens vildeste livebands – det kan man ikke være i tvivl om, når først maskineriet ruller løs.

’Glorification of the Black God’ indledte massakren, der helt som lovet bestod af skyts fra karrierens første otte plader. De var for deres samtid blandt genrens mest hårdføre udgivelser, der ikke afveg fra formlen om at holde den sorte fane højt ved kun at spille så ekstremt som muligt. Ingen akustiske passager, keyboards eller øvrige romantiske indslag, som mange af kollegaerne gjorde sig i.

Den aggressive sti holder Marduk som bekendt stadig ren, og i virkeligheden er de kun blevet bedre med årene, især siden Daniel ”Mortuus” Rostén kom med på den niende plade 'Plague Angel' i 2004.

Ingen andre i genren overgår den 38-årige frontmands vokal. Det gamle materiale er i sig selv suverænt nok, men der er næppe tvivl om, at Mortuus’ djævelske growl føjer endnu et lag af tiltagende modbydelighed til gamle klassikere, vi fik serveret, som ’Those of the Unlight’, ’Materialized in Stone’ og den brutale ’Fistfucking God’s Planet’.

Mandens autoritet er også helt i særklasse. Når Mortuus først spørger ”Er I der?” og følger op med et ”Hvor svagt! Kom nu for helvede!”, klapper publikum hælene sammen som soldater og adlyder den ledende skikkelse, man aldrig helt kan se ordentligt midt på den røgfyldte scene.

Men hans tilstedeværelse kommer ingen i tvivl om. Og med de andre tre voldsomt dygtige musikere i ryggen på ham til at bakke bandets fuldkommenhed op med, bliver det aldrig en skuffelse at opleve Marduk.

Derfor faldt det i virkeligheden også til jorden, da Morgan blev på scenen, og de øvrige blev afløst af de originale medlemmer, der blev skiftet ind efter ni numre for at fremføre legendariske ’Fuck Me Jesus’. De har ikke været samlet siden 1992.

Andreas Axelsson – der i sin tid gik over i Edge of Sanity – growlede hårdt nok igennem på de tre numre fra demoen, mens bassist Rickard Kalm stod noget nær fast som en statue. Han var vist heller ikke været aktiv musiker, siden har forlod Marduk i 1992. 

Som en unik oplevelse for de mange tilstedeværende fans var det unægteligt et særlig øjeblik at være vidne til. Jesus blev absolut kneppet grundigt igennem, men som koncert gik showet ned i format. Skiftet understregede blot, hvor uforlignelige Marduk er i deres overmenneskelige udgave med Morgan, Mortuus, Devo og Fredrik Widigs. 

Menu