Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF '13: Kedeligt og klaustrofobisk

Populær
Updated
RF '13: Kedeligt og klaustrofobisk
RF '13: Kedeligt og klaustrofobisk
RF '13: Kedeligt og klaustrofobisk
RF '13: Kedeligt og klaustrofobisk
RF '13: Kedeligt og klaustrofobisk

Den estiske duo Talbot leverede et uendeligt trist mørkerock-show på den lille intimscene Gloria.

Kunstner
Dato
05-07-2013
Genre
Koncertarrangør
Karakter
1

Kontrasterne var til at tage at føle på denne tidlige fredag aften på Roskilde Festival 2013, da undertegnede strøg direkte fra norske Turbonegros festlige stodderbal på Orange Scene over til den estiske duo Talbots lukkede bal inde på intimscenen Gloria.

Fra strålende sol og åben himmel til den dunkle sal. Fra den udendørs (om ikke superfriske) luft til den indeklemte og tilrøgede sal. Fra glødende rockmusik, der væltede ud over scenekanten, til et stillestående sæt af uendelig trist mørkerock, der blev holdt millimetertæt inde på kroppen.

Talbots sparsomme line-up, bestående af bassisten, synthmanden og sangeren Magnus Andre og trommeslageren og vokalisten Jarmo Nuutre, bevæger sig i et droneagtigt dommedagslandskab af indadvendt, tung rock, der af nogen beskrives som psychedelisk stoner doom eller noise doom.

Den ”manglende” guitar i bandet giver selvsagt et mere ufiltreret tungt lydbillede, der så spidses til af forskellige elektroniske effekter, suppleret af de to herrers forskellige vokalindslag: Nuutre med en black metal-agtig hvæsen og halvkvalt dødsgrowlen, Andre med en mere ren, men meget spinkel stemme.

Tungt, jovist, og personligt fik bandets optræden undertegnede til at associationsstrejfe til en anelse Kyuss og 70'er-Sabbath, en smule Neurosis og Melvins samt lidt Autopsy; men helt og aldeles uden kvalitetsmæssige sammenligninger i øvrigt

På intet tidspunkt blev det tilnærmelsesvist interessant. Talbot-duoen gumpede blot rundt i deres enerverende dommedags-tyngde, der hverken ramte i mellemgulvet, rykkede ved bevidsthedstilstandene eller indfangede sjælen i det hypnotiske spind, som kunstnerisk minimalisme vitterlig kan i dens allerbedste øjeblikke. Også i den mere grænsesøgende del af vort hard rock-univers.

Undervejs i denne meget lange og anstrengende koncerttime kom undertegende også til at tænke på den norske Motorpsycho-relaterede duo Monolithic, der netop formår at drive deres duo-metal anseeligt ud over rampen. Et oplagt emne til næste års program, for selvfølgelig skal Roskilde Festival fremover indeholde optrædener fra søgende subgenrefelter som disse. 

Men nærværet og interaktionen var fuldstændigt fraværende her. Talbots roskildeshow var simpelthen uendelig kedeligt og klaustrofobisk.

Det føltes faktisk som en decideret befrielse at komme ud af Gloria efter Talbot-showet og få den klassiske dyrskue-urinstank lige op i næsen.

Menu