MMF XIV: Blaze Bayley overaskede positivt

Blaze_mmf_22
Blaze_audience_mmf_22

Blaze Bayley på Metal Magic Festival er i sig selv stort for festivalen. Men at resultatet blev så godt, er alligevel overraskende.

Kunstner
Dato
07-07-2022
Koncertarrangør
Fotograf
Naya Buch
Karakter
4

Det var på forhånd udmeldt, at Blaze Bayley sæt ville fokusere på sange fra de to albums med Iron Maiden, hvor han var forsanger.

Det blev sikkert mødt med skepsis fra nogle blandt publikum. Det er vel trods alt de fleste, der anser de to albums ’The X Factor’ og ’Virual XI’ for at være noget af det ringeste, Iron Maiden har udgivet.

For undertegnede er de i hvert sjældent genbesøgt (læs: aldrig) i snart 25 år. Så det kunne i den forbindelse være et noget desperat forsøg fra Bayleys side på at høste lidt anerkendelse af og lukrere på, at han for efterhånden mange år siden var frontfigur i et stort band.

Heldigvis blev denne skepsis gjort til skamme ved Bayleys optræden torsdag aften på MMF.

Hvorfor var det så meget bedre end frygtet?
For det første har Bayley i øjeblikket et supergodt band i ryggen. Alle medlemmerne spiller også i Absolva, som også spillede på festivalen kun to timer før de skulle bakke Bayley op. På trods af denne stress gjorde de det alle rigtig godt på alle sangene som opbakning for Bayley.

For det andet sang Bayley langt bedre end forventet. Han er ofte blevet voldsomt kritiseret for ikke at være den rette til at erstatte Bruce Dickinson i Iron Maiden i sin tid. Og vel har han ikke den samme teknik, som Dickinson, men på MMF, hvor sangene var skåret mere ind til benet end på pladeudgivelserne, fungerede han fint.

For det tredje så lød sangene faktisk bedre live end på studieudgivelserne. De to albums er begge præget af en lidt halvsløj produktion, som også gav svære vilkår for Bayley. Samtidig var stilen på det to albums, hvor Steve Harris i nogen grad forsøgte at inkorporere nogle lidt mere progressive elementer, ikke lige egnet til Bayleys vokal. I de ny liveversioner er det som om, at nogle af disse tendenser er nedtonet, hvorved sangene faktisk lyder som mere rendyrket Iron Manden, som vi fleste kan lide det.

Og for det sidste så er Blaze Bayley bare en gudsbenådet frontmand. Han er sympatisk, upræntiøs og er sat i livet for at underholde.

Blaze Bayleys koncert på året Metal Magic Festival var en glædelig overraskelse.