Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF'12: Svensk farvel

Populær
Updated
RF'12: Svensk farvel
RF'12: Svensk farvel
RF'12: Svensk farvel
RF'12: Svensk farvel
RF'12: Svensk farvel

Svenske Nasum viste, på deres 20-års jubilæums- og farvelturné, at formen stadig er intakt.

Kunstner
Dato
08-07-2012
Label
Distributør
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen
Karakter
4

Svenske Nasum har siden dannelsen i 1992 været en af bannerførerne blandt skandinaviske grindcore-bands. En voldsomt brutal genre, der bedst kan betegnes som et kryds mellem punk og dødsmetal. Politiske og morbide tekster står gerne i centrum i numrene, der ofte er af en ganske kort længde. Faktisk af så kort en længde, at Nasum har udgivet 100 numre på de fire skiver som bandet nåede at udsende. Det skrives i datid idet Nasum oprindeligt gik i opløsning efter den polske frontmand og guitarist Mieszko Talarczyk på tragisk vis omkom under tsunamien, der hærgede Thailand i julen 2004.

I erkendelsen af deres legendariske ophav inden for svensk grindcore og som til minde for den afdøde sanger, har Nasum valgt at tage på afskeds- og 20-års jubilæumsturne. Glimrende booket af Roskilde Festival at give publikum en mulighed for at opleve de svenske pionerer folde sig ud på Odeon-scenen søndag aften.

Finsk growl

For den gængse festivalgæst er både Nasum og grindcore nok total ukendte begreber, så ikke helt overraskende var fremmødet til koncerten fåtalligt. Som erstatning for Mieszko Talarczyk er finske Keijo Niinimaa hyret til at ordne de mange skrig og growl i Nasums musik. Keijo er normalt frontfigur i grindcorebandet Rotten Sound, hvis tidligere skiver var produceret af netop Mieszko Talarczyk. For fansene var der bestemt meget at hente, for nysgerrige var der så til gengæld et massivt musikalsk spark i fjæset.

’Mass Hypnosis’ fra ’Human 2.0’ åbnede med en varighed på 1 minut koncerten, der blev efterfulgt af ’This is …’ og ’The Masked Face’ fra debutskiven ’Inhale/Exhale’ fra 1998. En hel del mennesker som kom direkte fra det færdige Machine Head-show sluttede sig til koncerten, men ligeså mange syntes hurtigt at fordufte igen. Grindcore er ikke for sarte sjæle når det bliver leveret så energisk og voldsomt som Nasum var i humør til. Så vidt undertegnede opfangede spillede de numre fra alle fire udgivelser. I den times tid de spillede blev det cirka til et sted mellem 20 og 30 skæringer. Svært at holde styr på, når bandet kan nå at fyre fem numre af på den tid det tager at hente endnu en kold fadøl.

Behemoth, Machine Head og Nasum spillede lige efterfulgt af hinanden, tre vidt forskellige genrer, spredt på tre forskellige scener. Det var efter flere dages musik, næsten ikke til at overskue flere musikalske indtryk på denne søndag aften.

Farvel igen!

Men Nasum gav bestemt et glimrende farvelshow, og dagen efter offentliggjorde Pumpehuset i København så et glædeligt gensyn. 22. september spiller Nasum deres absolut sidste koncert på dansk grund nogensinde, og har valgt at tage amerikanske Black Breath med som selskab. Her bliver forholdene nok lidt mere intense og optimale i forhold til et halvtomt Odeon-telt søndag aften på Roskilde. Så missede du Nasum under festivalen, eller er du bare generelt til ekstrem metal, så sætter du allerede nu kryds i kalenderen til september.