Middelalderens lyd genudgives

Middelalderens lyd genudgives
Der er fløjter, polkarytmer, hvisken, sang og growl i en stor og egentlig ganske fornuftig pærevælling fra russiske Arkona. I anledning af at Vic Records snart vil genudgive disse russeres live-dvd har selskabet valgt at starte med bandets samlede bagkatalog.

Mest interessant af de tre skiver er den nyeste "Vo Slavu Velikim", hvor man har droppet synthesizers i produktion af etnisk klingende instrumenter i bandets pagan/folk-metal.

Dvs. diverse fløjter, strygere, og gammeldags strengeinstrumenter er ægte. Oprindeligt er pladen udkommet i Rusland i 2005, hvor den gik guld.

Der er ren sang – ganske uforståeligt, russisk er ikke det danskere gør sig bedst i – og så er der growls. Begge dele udført af Maria, der endvidere varetager keyboards og fløjte. Musikken spænder vidt – lige fra Otyg-lignende stille og rolig folk til fest-polka med rå sang a la Turisas.

For undertegnede vækkes der også minder til 80’ernes melodi grandprix, hvor man endnu ikke måtte synge på engelsk. Dengang hvor nogle lande stolt håndhævede landets kultur og sprog inden man lod sig påvirke af den kommercialiserede vestlige verdens metervare-popmusik.

Musikken har et utroligt drive, og det selvom der af og til hoppes fra off-beat folkemusik/-metal til mere eller mindre rendyrket black metal. Det er klart at "Vo Slavus Velikim" vinder i kapløbet af disse tre genudgivne skiver pga. den langt mere gennemførte arrangering af numrene – og naturligvis et mere autentisk lydbillede, hvor fløjter er fløjter og ikke skapt på synthesizer.

Russerne spiller bedre på den middelalderske musiktradition end mange af de større pagan/folk-navne derude. Fra tid til anden bliver det lige fjollet nok, når musikken alt for direkte indbyder til fællessang og dans. Men når det er bedst er det også smukt og vedkommende.

Arkona har i øvrigt kontrakt på Napalm Records, der har udgivet pladerne efter album nummer 3.

Vo Slavu Velikim: 9
Lepta: 7
Vozrosdenie: 7

Kunstner
Titel
Vo Slavu Velikim
Distributør
Karakter
3