Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Østeuropæisk rifforama

Updated
Performed - Moronia cover

Endnu et lovende thrash-navn fra Østeuropa har set dagens lys. Eller det vil sige, at Performed har selv set lyset og udgivet en plade – efter et tolv år langt tillløb. Og det er vi glade for.

Kunstner
Titel
Moronia
Genre
Trackliste
1. Good Mood Stealer
2. War
3. Mental Leech
4. Mammonist
5. Killing Past
6. Uzzur
7. Thick Fume Of Dependencies
8. Moronia
Karakter
3

Performed er endnu et navn på den blomstrende østeuropæiske thrash-scene, der blandt andet drives frem af det slovakiske pladeselskab Slovak Metal Army, som har adskillige lovende navne i deres portfolio. Tjek deres side ud på Bandcamp. Herfra kan anbefales Innersphere, der spiller en tung omgang melodisk dødsmetal, og Solar System, der præsenterer en god blanding af heavy og power metal. Begge bands er fra Tjekkiet, og Solar System tager den autentiske og meget trve tilgang og synger på modersmålet.

Tjekkiets nabo og tidligere landsfælle mod sydøst hedder Slovakiet, og herfra kommer Performed. Vi har tidligere sendt pæne ord i en endnu sydligere retning mod ungarske Ektomorf, og Performed er kommet for at tage kampen op om jerntæppets thrash-trone. Undertegnede kritiserede Ektomorf for at lyde lidt for meget som Metallica og Machine Head, og Performed kan da heller ikke sige sig helt fri for at have lyttet lidt rigeligt til The Big Four – især Megadeth. Men, hey, Megadeth er fedt, så det holder hele vejen.Gruppens historie er en af de mere underlige. De startede som et Metallica cover-band, deres første udgivelse var en live-plade, deres næste var en EP, og hele tolv år og adskillige udskiftninger i bandet senere kommer nu deres næste udgivelse og første rigtige plade: Moronia. Det betyder i øvrigt at være overvældet af andres dumhed og irrationalitet, og så er stilen ligesom lagt.

Den her plade vil helt sikkert glæde mange thrash-fans, der også kan lide Dave Mustaines vokal. Martin Majdans stemme minder meget om Mustaine i hans unge dage, og teksterne er da også i samme boldgade som Megadeths. Samfundet får en ordentlig tur i den slovakiske vridemaskine, og bandeordene er rigelige, når vreden vrænges eller råbes ud. Og, ja, der er råbekor med. Desværre er der ikke helt nok af det. Det kunne de godt have dyrket mere for at vise, hvor vrede de i virkeligheden er.

Til gengæld flyder riffene hurtigere end Donau gennem Bratislava: Majdan, der også svinger en habil guitar, får hjælp af Martin Súkeník i den klassiske firemandsopstilling. Peter Chalupčík sidder bag trommerne, men han er helt fremme i lydbilledet: Han smadrer bækkenerne i dit fjæs, mens storetrommerne kontinuerligt rammer dig på det hemmelige sted, lige indtil du overgiver dig til slovakkernes nådesløse mid-tempo thrash. Deres største styrke er dog også deres eneste svaghed: man sidder og savner lidt mere fart visse steder. Det er trods alt thrash dét her.Performed fornyer bestemt ikke genren, og det lader heller ikke til at være formålet med denne plade. Det handler om riffs og om at svinge håret. Og med titler som ’Good Mood Stealer’ og ’Mental Leech’ samt en til tider lidt tvivlsom engelsk grammatik, så er bandet helt sikkert et charmerende nyt bekendtskab fra det østeuropæiske, der – i hvert fald når det kommer til musikken – er værd at hold øje med.