Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Kompetent, men uforløst

Updated
Kompetent, men uforløst

Savage Machine når på trods af gode intentioner ikke helt i mål med debutalbummet ’Abandon Earth’.

Titel
Abandon Earth
Dato
19-01-2018
Trackliste
01. Exodus
02. Age Of Machines
03. The Hunter
04. Time Traveler
05. Behind the Veil
06. Fourth Dimension
07. Fall Of Icarus
08. Event Horizon
09. Savior
10. Welcome To Hell
Karakter
3

Efter at have udgivet et par ep’er og vundet den danske afdeling af W.O.A Battle i 2015 med en efterfølgende hæderfuld femteplads i den internationale finale er Savage Machine nu klar med det første fuldlængdealbum.

Savage Machine spiller en variant af traditionel heavy metal og power metal med tydelig tysk inspiration. Det er i sig selv forfriskende, at et dansk band giver sig i kast med den genre, hvor de fleste andre danske bands p.t synes at henholde sig til death-, black- og doom metal.

Men hvis man kaster sig over en så gennemprøvet genre som tysk inspireret power metal, så kræver det nogle gevaldigt gode sange for at gøre sig gældende på en international scene. De glimrer desværre ved deres fravær på ’Abandon Earth’.

Bandet prøver ihærdigt, men det hele lyder umiskendeligt som noget, der er hørt alt for mange gange før. Bandet spiller fint, og forsanger Troels Rasmussens synger pladen igennem i niveauet fra godt til rigtig godt. Men sangene mangler den afgørende ørehængereffekt.

Der er lagt vægt på den melodiske tilgang, men melodierne er ikke så iørefaldende, at de for alvor efterlader sig varige spor. De manglende øregængere bliver heller ikke opvejet af en solid headbanger-effekt. Det hele virker for tilbageholdt.

Savage Machine har været i Jailhouse-studiet hos Tommy Hansen. Om nogen har Tommy Hansen været foregangsmand for lyddesign for den tyske power metal med pionererne Helloween. Men hos Savage Machine er processen lykkedes til fulde. Musikken sættes aldrig rigtigt fri, og de instrumentale passager virker flere steder lidt tøvende. Det spiller måske ind, at Savage Machine ofte spiller i lidt lavere tempo end konkurrenterne syd for grænsen. Det kunne så til gengæld kunne være bandets særkende, at de blander den mere traditionelle metal og hard rock med power metal. Men det lykkes desværre ikke på ’Abandon Earth’. Det skyldes primært, at virkemidlerne med langsomme introer og tale-sekvenser er så ofte brugt i genren, at det virker ret uopfindsomt.

Savage Machine er bedst, når der skrues op for tempoet som på første videoudspil, det kun 2 minutter og 12 sekunder lange ’Event Horizon’. Her slår de sig løs, og Troels Rasmussen får lukket op for alle sluser lidt i stil med Rob Halford og Ronnie Atkins. Det er ikke nogen klassisk sang, men den når ud over rampen. Den er et godt visitkort for Savage Machine.

">

Af andre gode indslag på ’Abandon Earth’ kan nævnes basintroen til ’Fall of Icarus’. Og jo, som titlen kunne antyde, så er Savage Machine på mange parametre inspireret af Iron Maiden. Også albummets længste sang ’Savior’ er ganske vellykket. Men også på denne sang er der alt for meget genkendelighed at spore. Det hele er ligesom hørt før.

Savage Machine har valgt en svær disciplin med at forsøge at gøre sig gældende inden for den melodiske euro-power metal. Der er tusindvis af tyske og centraleuropæiske bands, der gør sig inden for genren – og mange gør det bare bedre.

Det betyder dog ikke, at Savage Machine og bandets materiale er håbløst – slet ikke. Men bandet skal skrive nogle bedre og mere originale sange inden indspilningen af det næste album.