Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige: Adriana Zak

Populær
Updated
10 hurtige: Adriana Zak

Siden 2014 har Devilutions sydamerikanske skribent været dommer for den danske Wacken Metal Battle, som hun først blev introduceret for gennem hendes arbejde for Copenhell.

Titel
Wacken Metal Battle 2018
Forfatter

Adriana Zak har været i det danske metalmiljø i mange år. Rent professionelt har hun blandt andet arbejdet med scenen som booker på Obscene i Roskilde, projektkoordinator og bookingassistent på Copenhell og som kommunikationsmedarbejder på Sort Søndag – siden er hun blevet kapret af Devilution, hvor hun foruden at være journalist en sjælden gang imellem også fungerer som fotograf.

1. Hvad er dit første minde med heavy metal?
Det er ikke til at sige præcist, men da jeg var teenager blev jeg ligesom mange andre introduceret til Slipknot og System of a Down. Det første "seriøse" metal, jeg begyndte at høre, var dog teknisk dødsmetal – ja, hvorfor ikke – hvor særligt australske Psycroptic gjorde et stort indtryk.

2. Hvem er dit favoritband gennem tiderne?
Min musiksmag og dermed favoritbands varierer utrolig meget, alt efter hvor i mit liv jeg er og har været, men et band, der har fulgt mig længe, er Deftones.

3. Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?
Jeg foretrækker nu rødvin eller en god whisky, som aller helst skulle nydes i Nick Caves eller Gaahls selskab.

4. Hvad er dine fem yndlingsplader?
Yndlingsplader er der mange af, og også i flere forskellige genrer! Som nævnt tidligere afhænger min musiksmag af min livssituation, men over de seneste år har disse (mere eller mindre) metalplader altid haft et særligt sted i mit hjerte (i vilkårlig rækkefølge):

1. Emptiness – 'Not For Music'
2. God Seed – 'I Begin'
3. Chelsea Wolfe – 'Pain is Beauty'
4. Alcest – 'Écailles de Lune'
5. Tool – '10.000 Days'

Og fordi jeg ikke kan leve med mig selv ved at nævne så få plader, vil jeg også gerne fremhæve 'Eternal Kingdom' med Cult of Luna, 'A Blaze in the Northern Sky' med Darkthrone, 'White Pony' med Deftones, 'From Mars to Sirius' og 'The Way of All Flesh' med Gojira, 'Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith' med Inquisition, 'The Great Cold Distance' og 'Viva Emptiness' med Katatonia, 'Times of Grace' med Neurosis, 'Ithyphallic' og 'Those Whom the Gods Detest' med Nile, 'Rituals' med Rotting Christ og 'Now, Diabolical' med Satyricon  – for slet ikke at nævne Warduna, Lana Del Rey, Placebo og Nick Cave.

5. Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?
Der er simpelthen for mange at vælge imellem til at komme med et endegyldigt svar. Nogle af de koncerter, der står tydeligst frem i min ellers forfærdelige hukommelse er følgende:

Første gang jeg så Alcest live på tæt hold. Alcest, eller rettere, bagmanden Stephane Paut, er en af de musikere, jeg uden tvivl holder allermest af. Jeg mener, at jeg så bandet første gang i Amager Bio, da de var på tour med Katatonia, men deres koncert på Beta i 2014 var intet mindre end magisk. Jeg stod på forreste række, og musikken rørte mig så dybt, at jeg stod og græd under sidste halvdel af showet. Det er noget af det mest overvældende, jeg har oplevet.

Sidste års Midgardsblot i Norge var i sin helhed en utroligt fed oplevelse, hvor særligt koncerterne med Gaahls Wyrd og Heilung gjorde store indtryk. Førstnævnte skyldes, at jeg er dybt fascineret af Gaahl, og at en stor del af setlisten bestod af God Seed-sange, som jeg er stor fan af. Heilung sørgede til gengæld for en koncert uden lige; hverken showet eller musikken var noget, jeg havde set eller hørt før – det var som at blive suget ind i en trance i et univers fyldt med heksekunst og hedenskab. Jeg håber, at deres koncert på årets Roskilde Festival bliver lige så magisk.

En meget aktuel koncert, det er værd at nævne, er Ne Obliviscaris' optræden på Royal Metal Fest for et par dage siden. Det er et band, jeg lytter utrolig meget til, og som jeg ikke har set før. Jeg elsker de kontraster, deres musik konstant rummer på elegant vis, og jeg kunne ikke andet end at blive overvældet over, hvor præcist og indlevende det blev leveret live. Desuden var deres energi og udstråling uden lige, hvilket tilførte oplevelsen en sublim dimension. I skrivende stund kan jeg ikke andet end at få et sug i maven, når jeg tænker tilbage på koncerten.

Jeg havde også fornøjelsen af at se Nick Cave for første gang, da han spillede i Royal Arena sidste år – men det skal jeg vist ikke kede metallæserne med.

Derudover har jeg på fornemmelsen, at Wardruna i DR Koncertsalen denne måned bliver en ganske særlig oplevelse.

6. Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?
Jeg er nok det, mange vil betegne som Instagram-afhængig. Og selvom mediet ikke ligefrem skriger af musik, har mange af de kunstnere, jeg følger, nogle gange interessant musiksmag og musikalske kendskaber, som jeg har opdaget meget ny musik igennem. Faktisk var det også her, at jeg lærte Ne Obliviscaris at kende, da jeg for nogle år siden faldt over growlvokalistens yderst interessante profil.

Derudover er jeg stor fan af Bandcamp, da det virker som et medie, der rent faktisk har musikernes interesse som førsteprioritet. Det er en platform, mange undergrundsbands og mindre kendte artister bruger, og det er ofte på disse kanter, at jeg synes, den interessante musik findes.

Ellers kan jeg vel ikke komme uden om de hundredevis af promoer, der tikker ind på Devilutions indbakke hver uge.

7. Hvilket band er din guilty pleasure?
Jeg synes selv, at jeg har en fremragende musiksmag, og jeg står ved absolut al den musik, jeg hører. Alligevel kan jeg dog ikke komme undenom, at når alkoholdprocenten i blodet er tilpas høj, og tilværelse synes at være festlig nok, kommer der 90’er-pop, gotisk industrial og emomusik fra mine teenageår på anlægget, hvilket jeg i den anden ende måske ikke er så stolt over.

8. Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?
Faktisk har jeg ofte det modsatte problem; at folk simpelthen ikke tror mig, når jeg siger, at jeg er metalfan. Det er dog hovedsageligt et problem, jeg har haft i Europa. Når jeg til gengæld er gået rundt i sort fra top til tå (som sædvanlig) i mit hjemland Ecuador, har jeg fået mange dræberblikke af folk på gaden. Har jeg oven i købet haft en metal t-shirt på har jeg da også oplevet, at blive kaldt for satanist – men den har man jo hørt før …

9. Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?
Flere end jeg kan tælle på to hænder, men de fleste omhandler uden tvivl livemusik.   

10. Hvorfor er du heavyfan?
På grund af musikken.

Menu