Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Årsliste 2011 - Casper Villumsen

Populær
Updated
Årsliste 2011 - Casper Villumsen
Årsliste 2011 - Casper Villumsen
Årsliste 2011 - Casper Villumsen
Årsliste 2011 - Casper Villumsen
Årsliste 2011 - Casper Villumsen

Norge løber med det meste af hæderen fra Casper Villumsen, da han i 2011 lod sig begejstre af blandt andet Leprous, ICS Vortex og Kvelertak.

Kunstner
Dato
26-12-2011

Årets internationale albums:
1. LEPROUS: 'Bilateral' - Et stort og originalt plus for den progressive metal-genre.

2. ICS VORTEX: 'Storm Seeker' - Stærk metal med både 70'er prog-tendenser og noget mere nordisk klingende a la Borknagar.

3. ARCH/MATHEOS: 'Sympathetic Resononce' - Helt unik vokal i en forførende rejse tilbage til Fates Warnings tidlige værker, selvom Jim Matheos' senere stil også høres tydeligt.

4. SPIRES: 'Spiral of Ascension' - Fedt mix i grænselandet mellem et hårdtslående Opeth og et tilbageskuende Mastodon

5. AUTOPSY: 'Macabre Eternal' - Kultbandet udgav i år denne fede skive, som både kunne behage gamle fans og skaffe gruppen nye tilhængere. Og så fik vi også et fint show fra bandet til årets Roskilde.

Årets danske album:

1. HELHORSE: 'For Wolves and Vultures' - en fed dynamisk lyd med masser af fængende elementer.

2. THE CLEANSING: 'Feeding the Inevitable' - Der blev fulgt godt op på den fede debut. Stærk dødsmetal med international klasse.

3. SCARRED BY BEAUTY: 'Sutra' - absolut anderledes musik, men på nogle dage, er det bare lige præcis det, man står og mangler.

4. UNDERGANG: 'Indhentet af Døden' - som LP udkom den allerede i 2010, men det var først i 2011, at den udkom på cd, og da jeg først selv opdagede bandet i foråret 2011, så vinder den sig en "snydeplads" på listen i år. Det er råt og råddent!

5. ESSENCE: 'Lost in Violence' - en temmelig fornem debut i klassisk thrash-stil. Det bliver spændende, hvordan der bliver fulgt op på skiven.

Årets internationale hit:

" target="_blank" title="I am Morbid">MORBID ANGEL: 'I am Morbid' - nogle vendte det store amerikanske dødsmetal ryggen pga. det skizofrene album fra i år, og nummeret her er måske ikke 100 % typisk for dem, men det er fængende og fænomenalt på festivaler: "Morbid! Morbid! Morbid!"

'Seeds of the Doomed' af Autopsy snigløber ind på en andenplads.

Årets danske hit:
" target="_blank" title="SBB">SCARRED BY BEAUTY: 'Circle the Reservoir' - sejt nummer med masser af kaos i et væld af fede metalriffs, skæve toner og spændende rytmik.

Årets genfundne klassiker:

" target="_blank" title="Iniquity">INIQUITY: 'Serenadium' (1996) - en eller anden smed den på anlægget til Kill-Town Deathfest, og så måtte jeg hjem og støve skiven af. Fed, legendarisk dansk død.

Årets nyopdagede 2010 album:
" target="_blank" title="Kvelertak">KVELERTAK: 'Kvelertak' - ja, her snyder jeg lidt i forhold til kategoriens ordlyd. For nordmændenes album er ikke genopdaget for mig. Nej, det er såmænd først hørt og opdaget i år. Men hvilket et!

Årets DVD:

SHINING: 'Live Blackjazz' - der er måske nok pillet så rigeligt med lyden, at den ikke fremstår specielt live, men den hurtige, nærmest febrilske klipning gør sit, for at musikken bliver endnu mere interessant.

Årets opsamling/bokssæt:

SLIPKNOT: 'Iowa 10th Anniversary Edition' - som jeg altid må tilføje, så er jeg ikke notorisk samler, så dette punkt bliver kun udfyldt, hvis jeg har modtaget et eller andet brugbart. I år fandt Slipknots jubilæumsudgivelse med bonustracks, live-show og dvd vej til kåringen. En helt igennem fin udgivelse.

Årets koncert:

1. NIFELHEIM, Metal Magic IV i Fredericia, den 08-07-2011 - en reminder om hvad METAL er. Simpelthen perfekt!

2. HAIL OF BULLETS, Wacken, 06-08-2011 - Den korte spilletid på kun 30 minutter fik hollænderne til at yde sit ypperste i et intenst show.

3. EXMORTEM, Royal Metal Fest på Voxhall, 02-04-2011 - De stoppede på toppen albummæssigt, men tog lige et fremragende farvel-show med. Sådan!

4. VANHELGD, Kill-Town Death Fest i Ungdomshuset Dortheavej 61, 02-09-2011 - Lækker svensk dødsmetal, som jeg aldrig havde hørt i forvejen. Ét af flere fede navne, som Kill-Town åbnede mine øjne for.

5. SUICIDAL TENDENCIES, Wacken, 05-08-2011 - På trods af et spilletidspunkt tidlig på dagen, tømmermænd, og alt for meget dagslys, så fik ST virkelig åbnet op for festen med et vanligt energisk show.

Årets internationale navn:
MORBID ANGEL! Der kunne også have stået Metallica, for 'Lulu' provokerer også fansene ligesom dødsmetalbandets 'Illud Divinum Insanus' gør det pga. kun 50 % dødsmetal og så en række industrielle numre eller sange, der er langt fra brutal dødsmetal.

Men storslåede koncerter på Copenhell og ikke mindst Wacken, så man i den grad lærte, at bandet stadig kunne levere 100%, gør, at kåringen herfra tilfalder Dave Vincent og Trey Azagthothde og resten af de morbide engle.

Årets danske navn:

HATESPHERE - fordi de stædigt presser på, fortrænger modgang og medlemskifter og i stedet svarer igen med det glimrende syvende album 'The Great Bludgeoning'.

Årets nye internationale navn:

KVELERTAK - det er gået stærkt fremad for det norske ensemble i år. Jeg missede dem på Copenhell, da jeg skulle dække en koncert på upcoming-scenen, men jeg fik heldigvis en ny chance til den formidable koncert i december i Lille Vega.

Årets nye danske navn:

ESSENCE – for et nærmest uhørt højt ambitionsniveau for et dansk band. Og med debuten og de efterfølgende flotte bedrifter som tour med Vader og show på Roskilde Festivalen, så er der noget af have det i.

Årets comeback:

JOHN ARCH - den tidligere Fates Warning-sanger har ikke lavet meget metal, siden han blev fyret fra dét band, og Ray Alder kom ind. I 2003 kom der en spændende EP i eget navn, selvom det var et samarbejde med Jim Matheos, guitaristen i Fates Warning. Jim har nu igen taget fat i manden med den specielle vokal, og det kom der et fantastisk album under banneret ARCH/MATHEOS ud af i år.

Årets optur:

Det var nok besøgende på de lidt mindre festivaler, hvor passionen til metal var ekstremt rørende blandt både arrangører, publikum og bands. Her tænkes på Metal Magic, der holdt sin fjerde udgave, mens Kill-Town Death Fest stod for nogle seje dage i den brutale metals tegn.

For festivaler med større budget, så var Copenhell igen en kæmpefed fest og ligeså Wacken, selvom dén festival måske begynder at kæmpe med at være blevet lidt for stor. 

Årets største skuffelse:

THE ROCKS LUKNING. Jeg har allerede skrevet hvad jeg ville sige om det HER, men man kan jo stadig håbe, at der ovenpå lukningen dukker nogle nye spændende initiativer op fra folkene bag.

Mit største ønske for 2012:

Efter flere besøg i Aarhus i år, så virker det som om, at min hjemby København savner en seriøs rockbar - specielt efter The Rocks lukning. Et sted man kan tage hen, og være sikker på at møde ligesindede venner uden, at det nødvendigvis skal aftales pr. sms først. Et sted i passende størrelse, så det er hyggeligt at sidde over en øl, mens tråden kører på anlægget. Stedet man går hen efter koncerterne eller blot for lidt sjov en aften.

Det glæder jeg mig mest til i 2012:

At udgive den plade, som mit band ELECTRIC HELLRIDE indspillede i Dead Rat Studio i efteråret 2011. Det lyder måske lidt selvfedt, men det er nu en gang det jeg glæder mig mest til, samtidig med at det bliver spændende at se hvad folk måtte mene om 'Hate.Control.Manipulate', som skiven forventes at blive kaldt. Min Devilution- og bandkollega Molin satser i sin årsliste på release i foråret 2012. Det tør jeg ikke love, men i 2012 skal den i hvert fald ud!

Og så er der alt det andet, jeg plejer at glæde mig til: fed ny metal på plade og til koncerter, diverse festivaler i alskens størrelser med masser af sejt hegn. Det kan ikke gå helt galt for 2012!

Godt nytår til alle jer derude!

Menu