Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Koncertskolen – Må man tage billeder til koncerter?

Updated
Koncertskolen

I forbindelse med genåbningen af Danmark, kan vi nu igen gå til koncerter. Derfor vil vi i 'Koncertskolen' forsøge at give vores bud på, hvordan vi kan gøre koncerterne endnu bedre for os selv og alle andre, nu hvor vi har muligheden for at begynde helt forfra.

Dato
21-09-2021
Fotograf
Jacob Dinesen

Du kender måske situationen: Du står til en koncert og nyder øjeblikket. Bandet spiller den dér ene sang, som du har et helt særligt forhold til, og i samme øjeblik hiver boomeren foran dig en iPad frem, som han begynder at optage koncerten med, i strakte arme, så du ikke længere kan se scenen. Øjeblikket er ødelagt. Du er pissesur, og ingen ser nogensinde videoen idioten optog. Det kan vi gøre smartere!

Men der er sket et holdningsskift i forhold til, om det overhovedet er okay at hive telefonen frem til koncerter. Før i tiden var det virkelig ildeset. Men nu hvor de rystede videoer kan lægges på diverse “Stories”-formater på sociale medier, virker det som om, at vi har det lidt køligere med det. Selv jeg som tidligere foto- og video-purist, der nægtede nogensinde at skulle tage billeder selv med telefonen, må krybe til korset og indrømme, at jeg er blevet ledt i fordærv og tit får hivet telefonen frem i min brandert. Jeg forsøger dog at minimere, hvor meget jeg irriterer folk omkring mig sådan her:

Skyd nu, post senere!
For det første bliver billederne og videoerne teknisk set i bedre opløsning, hvis du bruger telefonens kamera, end hvis du bruger for eksempel kamera-funktionen i Instagram. Skyd en video eller to på de gyldne ti sekunder eller snup et par billeder. Herefter kan du smide telefonen direkte tilbage i lommen. Ikke noget med at stå og udvælge shots samt skrive en smuk historie, mens musikken spiller. Brug tiden hjem i toget eller bussen bagefter – eller med tømmermænd i morgen. Jeg vil vove at påstå, at resultatet bliver bedre, både i forhold til kvaliteten af det, du optager, og det du får skrevet. Og så husk for dælen at tagge bandet, så de kan reposte lidt lettere.

Ingen blitz! 
Jeg opdagede på Underwerket denne weekend, at vi virkelig skal tilbage til basics: Du skal slukke din blitz. Du kan for eksempel gøre det til en vane at checke, inden koncerten. Det er enormt forstyrrende, hvis du pludselig lyser hele salen op midt i et nummer og river alle ud af stemningen. En anden venskabelig ting at gøre, er at skrue helt ned for lyset på din skærm - især hvis du absolut skal stå med den fremme under hele koncerten (nogen anmeldere bruger blandt andet telefonen til at tage noter). 

Under skulderhøjde 
Hvem er det især vi udviser hensyn til? Folk bagved dig. De har også glædet sig. Mine tanker går her især på de vertikalt udfordrede af os, der i forvejen skal finde en plads mellem to skuldre, for overhovedet at kunne skimte lyset fra scenen. Derfor: Begræns din fotosession til at foregå under skulderhøjde, hvis det er muligt for dig. Er det alligevel nødvendigt at gå over skulderhøjde, så gør det kort. Tænk på at gøre ligesom fotograferne i fotograven: De rækker kun kameraet over scenehøjden i meget særlige tilfælde.

Udnyt pauserne!
Det er sangene, vi er kommet for, og derfor er det generelt mere okay, at man snakker lidt mellem numrene eller lige tager et billede til ‘grammen. Fordi alle står lidt mere stille, og du ikke er ved at få din sidemands bajer i hovedet, så kan du faktisk opnå et væsentligt skarpere billede, end du kan, mens musikken spiller. De fleste guitarister ser faktisk lige fem procent skønnere ud, mens de stemmer deres guitar, og i stedet for et virvar af trommestikker og hænder kan du faktisk også se trommeslagerens ansigt. Brug pauserne til at få snuppet et hurtigt billede, så er vi klar til at danse igen bagefter.

Træk ud til siden
Hvis du virkelig skal og ikke kan holde det inde længere, så kan du også overveje at trække ud i siden for at få det overstået. Der er faktisk ofte mere ro til lige at få fokus stabiliseret, og der kan skydes ret tæt på scenen. Du forstyrrer samtidig ikke de mennesker, der er trukket helt op front and center, og som normalt altså er dem, der virkelig har glædet sig. Vi undgår også at forstyrre udsigten for de fleste bagved. Det her er også hundrede procent påkrævet, hvis du har tænkt dig at facetime en ven, der ikke kunne komme til koncerten eller lignende. Vis hensyn til dem, der har købt billet, og alle kan forlade koncerten med en god oplevelse.

Har du andre forslag til hvad der bør stå i skoleteksten om koncertfotos på mobiltelefoner? Smid dem i en kommentar.