Premiere: Rising - ‘Hunger and Exile’

Populær
RISING Hunger & Exile - video still

Rising filosoferer over flygtningestrømmenes uundgåelighed og fremskridtets fordømte uafvendelighed på en singleforløber for den kommende plade. Vi har premiere på videoen.

Kunstner
Titel
Hunger and Exile
Genre

Når Rising 26. oktober udgiver deres fjerde plade, ‘Sword & Scythe’, er det for første gang for alvor som det band, det altid har været meningen, de skulle blive. Det er himmelstræbende, bombastisk, konceptuelt og fyldt med detaljer i både musikken og teksterne, præcis som det var det hos forbillederne i 70’ernes betonrock.

Den københavnske sludge metal-kvintet har konsolideret sit line-up, og de par år, der er gået ude på scenerne, sætter aftryk på det endelige resultat. Indtil det kan høres i sammenhæng, teaser vi i samarbejde med Indisciplinarian en af sangene, ‘Hunger and Exile’. Det er den anden og sidste singleforløber, inden pladen udkommer, og videoen er filmet af Kennie Ørsted Jensen ude på Refshaleøen lige ved siden af bandets øvelokale.

– Sangen er en del af den verden, vi bygger op på pladen, fortæller forsanger Morten Grønnegaard, der til daglig arbejder sammen med Kennie Ørsted Jensen og har klippet og instrueret videoen.

– Den handler om, hvordan nogle mennesker bliver gjort til flygtninge, fordi andres territorier vokser og tager alle deres ressourcer. De, der er tilbage, bliver tvunget til at flygte til steder, hvor de ender som en slags slaver, der må rense lokummer og køre taxa. Men som det også lyder i sangen: “Masters will be thralls.” Tingene ændrer sig hele tiden.

Det er med andre ord svært ikke at læse en politisk agenda ind i ‘Hunger and Exile’, men for Morten Grønnegaard og Rising er pointen først og fremmest den uafvendelige udvikling: At folk flytter rundt, og ting ændrer sig. Det afspejles også i settingen for videoen.

– Den gamle dok i havnebyen har fået et helt andet liv, og nu begynder et nyt kapitel, konstaterer Morten Grønnegaard om Refshaleøen i København. 

I sin tid husede den skibsværfterne og industrien, men efterhånden som disse flyttede ud, blev de gamle fabrikshaller taget i brug som øvelokaler for byens undergrundsbands – heriblandt Rising. Og nu er den på vej ind i en ny fase, når flere af de gamle bygninger enten omdannes til eksklusive boliger eller må vige pladsen for nybyggeri i den evigt voksende stad.

Det er den udvikling, der danner rammen om pladen ‘Sword & Scythe’, og det kan du læse mere om i næste uge, hvor vi bringer et interview med Morten Grønnegaard om det parallelunivers, konceptalbummets historie udspiller sig i. 

Indtil da kan du få en forsmag på, hvad det drejer sig om, i ‘Hunger and Exile’.'Sword & Scythe' udkommer fredag d. 26. oktober på Indisciplinarian og kan forudbestilles på vinyl hos selskabet. Dagen efter, lørdag d. 27., fejres udgivelsen med en koncert på det spillested, der er tilknyttet bandets øvelokalekompleks – altså lige ved siden af det sted, hvor videoen er indspillet.