Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Det kommer et sted fra, som er os

Populær
Updated
Det kommer et sted fra, som er os
Det kommer et sted fra, som er os
Det kommer et sted fra, som er os
Det kommer et sted fra, som er os
Det kommer et sted fra, som er os
Det kommer et sted fra, som er os
Det kommer et sted fra, som er os
Det kommer et sted fra, som er os

Rising rører på sig, og Devilution har fået muligheden for at tage en snak med det nye lineup i et varmhjertet øvelokale på Refshaleøen.

Kunstner
Dato
11-06-2015
Genre
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Stemningen var venskabelig, og der blev derfor budt på bajere og prøver på den nye musik i det hvide og træfarvede rum i en bygning fra det nedlagte B&W-værft, inden ordene begyndte at falde i og omkring en gammel, klunset sofa:

Det var lidt et slag i ansigtet at være ene mand tilbage på skansen med noget, man havde arbejdet hårdt for”, sådan beskriver Risings ankermand Jacob Krogholt om for 2½ år siden at stå tilbage med en nyindspillet plade, og blive forladt af de to andre, daværende Rising-medlemmer. Processen omkring dén plade havde været turbulent med mange kompromiser og diskussion på diskussion om, hvilken retning bandet skulle gå i, om albummets artwork osv. “Kort fortalt kom bruddet ned til, at det var forskellige folk, der ville noget forskelligt”.

Rising rising

Efter bruddet var lysten til at fortsætte dog stadig til stede, og Jacob Krogholt kontaktede derfor Martin Niemann, som havde været med i Rising i starten på den første EP og havde været med til at skrive noget af materialet til den anden. “Vi havde faktisk gerne villet spille sammen igen, så jeg tænkte, at hvis Rising skulle fortsætte - og det syntes jeg egentlig at det skulle, for jeg havde lagt meget arbejde i det, både med at skrive og med at køre bandet - så skulle det være med Martin”.

Vi prøvede at spille sammen igen, og hvis det lød som Rising, ville vi gøre det”, falder Martin Niemann ind med. Et genoptaget samarbejde som de begge oplevede som meget naturligt og med nerven intakt. Efter at Martin Niemann forlod Rising har han spillet en helt anden slags musik i bandet Marvin's Revolt. “Men det er fedt at være tilbage!

Efter at have spillet sammen og skrevet nye numre i halvandet års tid, fik de først sangeren Morten Grønnegaard med, derefter guitaristen Carl Peter og for nyligt blev de fuldtallige med bassisten Bjarke Lassen, og det har været meget vigtigt for Krogholt, at kemien var i orden.

Det ultimative rockudtryk

Det er ikke bare Martin Niemann der har spillet andet end metal. “Jeg har været hele møllen rundt”, siger Morten Grønnegaard, “Jeg har spillet stoner, som er på grænsen til metal, og haft et metalsoloprojekt, som var sludge. Ellers har jeg spillet både rock og pop. Rising er nok toppen af metalbjerget for mig pt.

Nogle vil måske huske Morten Grønnegaard fra poprockbandet Diva, der i 1996 vandt DM i Rock. Om forholdet til metalgenren fortæller han at han har lyttet til den længe, men at han har kun aktivt spillet metal i de sidste fem år. “Det er det ultimative rockudtryk, for man smadrer virkelig igennem på en ekstrem måde”, svarer han på spørgsmålet om, hvad der gør metal til noget særligt.

Morten Grønnegaard fortæller om rekrutteringen, at han fik kontakt til bandet gennem Martin Niemann som han kender gennem fælles bekendte, og som han havde snakket med til nogle fester. “Martin havde hørt mig synge i mit stonerrockband, og da vi snakkede om det et år efter, sagde Martin, at hans band manglede en sanger. Jeg har været fan af Rising siden ‘Legacy of Wolves’, så det var helt klart noget, jeg ville prøve.” fortæller han.

Bjarke Lassen er det nyeste skud på stammen, og han kendte ikke rigtig nogen af de andre, inden han kom med. Han havde mødt Jacob Krogholt til et par shows “han spurgte, om ikke jeg havde lyst til at give det et skud til audition, og det havde jeg, fordi jeg kendte Rising og syntes, at det var megafed musik. Så det var en stor chance” siger han.

Jeg fandt ud af, at Morten faktisk også er fra Bornholm, så det var lidt som at komme hjem”, afslører denne basspillende bornholmer.

Større sonisk palette

En tilføjelse til Rising er ikke bare nye folk, men også at der er kommet en ekstra guitarist med. Carl Peter som nogle vil kende fra bandet hardcorebandet Czar, fortæller, at han faktisk hverken kendte nogen af de andre eller Rising som band, inden han kom med, men han hørte nogle demoer, som han syntes lød fedt. Egentlig havde Rising allerede en andenguitarist på prøve, men da det ikke gik, fik Carl Peter muligheden, da han kontaktede dem i forbindelse med, at Rising søgte efter musikere i vinter. “Det hele var meget nyt, for vi kendte ikke hinanden, men vi har mange fælles bekendte gennem metalmiljøet”.

Om forskellen på det gamle og det nye Rising siger Jacob Krogholt, at det nye mere rammer den lyd, han altid har forestillet sig med Rising. “Den forrige plade var hurtigere og mere smadret med en mere growlet vokal. Det nye søger hen mod, hvad jeg gerne har villet have. Det tungere, det mere melodiske og det episke, ikke mindst pga. Mortens vokal som er mere melodisk og for mig mere udtryksfuld, og rammer mere ind i noget menneskeligt. Vi har i det hele taget udvidet den soniske palette med en ekstra guitar, som har givet nogle muligheder med arrangementer, lyde og produktion.”

Et kig fremad og indad

Om fremtiden fortæller bandet, at der er 11. numre klar til en ny plade der skal optages i august med producer Jacob Bredahl (bl.a. By The Patient, The Kandidate) i Dead Rat Studios. Albummet bliver mikset af den navnkundige amerikanske producer Sanford Parker (bl.a. Woven Hand, Nachtmystium, Indian) og masteres af Brad Boatright (bl.a. Sleep, Nails, Beastmilk). Albummet har endnu ikke noget navn og vil udkomme i begyndelsen af 2016.

Til november kan man opleve Rising live. “Jeg har et lidt ambivalent forhold til den forrige plade, fordi jeg synes der blev lagt vægt på nogle forkerte ting, bl.a. attitude, så det har været meget vigtig for mig, at den nye musik har noget følelse, at den har noget smerte, at den kommer et sted fra, som er os”, slutter Jacob Krogholt af.