Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde Festival 2011: Metal og rock-guiden!

Populær
Updated
Roskilde Festival 2011: Metal og rock-guiden!
Roskilde Festival 2011: Metal og rock-guiden!
Roskilde Festival 2011: Metal og rock-guiden!
Roskilde Festival 2011: Metal og rock-guiden!
Roskilde Festival 2011: Metal og rock-guiden!

Devilution har strikket en bandguide sammen, der forhåbentlig kan inspirere Jer – vores læsere – til at tjekke de mange koncerter, der forhåbentlig forstår at spille guitaren true metal-style og levere trommerne i et tilpas hurtigt tempo.

Foretrækker man sin musik i form af enten rock eller metal, da har man i skræmmende mange år haft den ene mulighed efter den anden for at storbrokke sig over Roskilde Festival og deres tørre, kedsommeligt artige og ikke-særligt-rockende musikprogram. Det var næsten helt blevet reglen mere end undtagelsen, at rock og rul og Roskilde bare ikke rigtigt spillede sammen.

Er 2011 så året, hvor festivalen tager brokkeriet seriøst, og endelig beslutter sig for af gøre noget ved det? I den festivalguide, Devilution har stykket sammen til Dem, kære læser og rock-dedikerede fælle, kunne noget egentlig godt tyde på det. Ligegyldigt om man er til tilbedelse af Satan og black metal på en af de mindre scener, er til fællessang foran Orange eller foretrækker at få sine søndagsbajere serveret til 70'er-retrorock, skal man i hvert fald nok blive imødekommet på Roskilde Festival 2011. 

Her følger Devilutions introduktion til Roskilde Festival 2011.

MANDAG:

ESSENCE – Pavilion Jr., kl. 22.00.

Fordi:
Essence har givet fingeren til janteloven og meget målrettet gået efter sine mål og drømme. Midlet er en fed omgang thrashmetal, der måske ikke er nyskabende, men bare er supergodt skrevet med lige dele aggressivitet, melodi og charme. 'Lost in Violence' – debuten – er ude nu, men bandet har ikke valgt lige at se tiden an og hvile på de rosende anmeldelser. Der er allerede booket tid hos superproducer Peter Tägtgren til en opfølger.

For fans af: Kreator, Metallica, Slayer.

Pensum: 'Lost in Violence'.
ONSDAG:

SELVHENTER – Pavilion Jr., kl. 14.30.

Fordi:Danske Selvhenter er noget så sexet, cool og musikalsk excentrisk som en kvintet bestående af fem tøser, der trykker den af i et kombineret dronet og ofte tungt støjende slag-, streng- og blæseunivers. Bandet består af to trommeslagere, der (vist nok) oftest spiller i takt, en violinist samt to blæsetøjspiger, og får i liveregi (vist nok) nogle gange selskab af prominente undergrundsmusikere fra den mere eksperimentale ende af rock- noise- og improvisationsskalaen. Herfra krydses der fingre for en koncert med dejlig meget strøm på.

For fans af:
Mayhem-koncerter (spillestedet ikke bandet, men black metallere er velkomne), Melvins, Battles.

Pensum:
Deres selvbetitlede 10" udgivet på selskabet Eget Værelse.
TORSDAG:

1349 - Arena, kl. 18.00.

Fordi: Nordmændene i Frost har en eminent dygtig trommeslager, som nok skal få sendt så mange maskingeværssalver fra fødderne og blastbeats fra hænderne ud i ørerne på folk, sådan at man vil være helt sikkert på, at nu er festivallen for alvor i gang. Dog var 1349s forrige album ikke nær så bidende hurtigt som de andre værker, så det skal blive spændende, hvordan sættet bygges op.

Black metal er bedst i mørke, så det bliver også interessant, om 1349 kan levere i dagslys – Frosts andet band Satyricon klarede immervæk samme mission på selvsamme scene i 2009. Så det går nok!

For fans af: Dark Funeral, Marduk, Satyricon, Pantheon I.

Pensum: 'Beyond the Apocalypse', 'Hellfire'.TERROR –
Pavilion, kl. 19.30.

Fordi:
Til de små scener er det i festlig forbrødring mod en syg omverden svært at hamle op med hardcore, for dén genre formår i den grad at kanalisere had og frustrationer i en konstruktiv retning ved i første omgang at give de dystre følelser en musikalsk form. Terror er ikke ét af de ældste bands på hardcore-scenen, men musikstilen er drejet lidt imod den tunge thrash, så der skulle også være noget at lytte på for den punkforsagende metallytter.

For fans af:
Sick of It All, Hatebreed, Madball, Agnostic Front.

Pensum: 'One with the Underdogs', 'Keepers of the Faith'.IRON MAIDEN
– Orange, kl. 21.30.

Fordi:
Størstedelen af Iron Maidens 15 studiealbums har klassikerpotentiale, og det indgår samtidig i dannelsen af enhver metalfan at opleve englænderne live. Desuden går der rygter om, at bassist Steve Harris ser tallet 15 som lige præcis det nummer af udgivelser, der er i bandet, og derfor går endnu løsere rygter også på, at pensionen er nær for jernjomfruerne. Rygter eller ej – kom af sted, da man aldrig kan vide sig sikker, og man i øvrigt meget sjældent går galt i byen, når Bruce Dickinson og co. spiller op til heavy metal og formentlig står bag festivalens største rockfest. 

For fans af: Heavy Metal!

Pensum: (Til Alle): 'Live After Death', 'The Final Frontier'. (Til de grundige): 'Powerslave', 'Number of the Beast' og 'Brave New World'.
FREDAG:

ELECTRIC WIZARD –
Pavilion, kl. 12.00.

Fordi:
Den britiske kvartet med Justin Oborn i front sværger til Black Sabbath og det okkulte, samt mord og stoffer. Mindre kan ikke gøre det. De erstatter Dååth, som aflyste i sidste øjeblik. Med sidste års 'Black Masses' udgav de nyere doom-herskere en af årets bedste metalplader, og til trods for en tidlig koncert i dagslys, kan man ikke komme udenom, at de er et af plakatens vigtigste navne. Tænd en morgenbong og snup endnu en reparationsbajer på vej op til Pavillion-teltet fredag middag. Det bliver en ond, tung fest!

For fans af:
Black Sabbath, Saint Vitus, Church of Misery.

Pensum: 'The Chosen Few', 'Return Trip', 'Dopethrone', 'Satanis Rites of Drugula'.EYEHATEGOD –
Odeon, kl. 15.00.

Fordi:
Med deres nedstemte sydstatsmuldet lyd er Eyehategod bandet, der skal koges en bong til og knaldes ud sammen med. Debutalbummet 'In the Name of the Suffering' (1992) står stadig som en suveræn sludge-nihilistisk milepæl. Forvent ekstremt tunge, medrivende riffs fra et af festivalens mere udfordrende metalband i år, som der forventes et brag af en koncert fra. Eyehategod er her både for at løfte dig op og tage dig med ned i dybet. Husk masser af kolde øl at skylde efter med!

For fans af:
Down, Crowbar, Melvins, Coffins.

Pensum: 'Left to Starve', 'Depress', 'Ruptured Heart Theory'.KYLESA –
Pavilion, kl. 18.00

Fordi:
Der er nu dømt en form for sludge-lignende psykedelisk stenermetal. Til trods for at de mere eller mindre stadigvæk bevæger sig i undergrundens kroge, kan dette Savannah-band faktisk fejre ti-års-jubilæum i år. Da Devilution så dem i 2008, var de tight, og det forventes, at de er steget i graderne sidenhen. Der er derfor potentiale for et brag af en koncert, når de indtager Pavilion-scenen som et fem mand stort band, hvilket inkluderer synkronspil fra to trommesæt. Den helt rigtige opvarmning til Mastodon.

For fans af:
Baroness, Mastodon, Converge.

Pensum:
'Scapegoat', 'Hollow Severer', 'Don't Look Back'.MASTODON –
Orange, fredag kl. 19.30

Fordi:
I deres blanding af progressiv metal og en eklektisk rend-mig-i-røven-skabelon, er Atlanta-kvartetten i Mastodon både et af metalscenens største og mest interessante navne lige nu. De har aldrig helt formået at spille sokkerne af én live i samme grad, som de gør på deres studiealbums, og med en placering på Orange Scene i dagslys er der noget, der kunne indikere, at det måske heller ikke bliver i denne omgang. For ærlig talt: Mastodons lyd kan umuligt fylde pladsen foran Orange ud. Men selvfølgelig skal de opleves, og fuck, hvor krydser vi fingre for at blive taget med overraskende storm.

For fans af:
Led Zeppelin, Metallica, Neurosis, Melvins, Rush.

Pensum:
'Oblivion', 'Colony of Birchmen' og 'Blood and Thunder'.SWANS
– Odeon, kl. 23.00.

Fordi: Selv om Swans overhovedet ikke spiller metal, men post-punk, er der alligevel tale om ganske ond og stemningsmættet musik, der rejser søjler af støj i et gråt og trøstesløst landskab af lyd. Musikken er på den ene eller anden måde forvrænget. Er det ikke selve lyden, er det ustemtheden i guitaren, de klagende glissandoer i vokalen osv. – bestemt ikke musik, der gør glade mennesker gladere... Bandet har ligget øde siden 1997, men blev gendannet og udgav i '10 'My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky'. Hvor godt musikken egner sig til liveopførelser, vil jo vise sig, men bandet har en ganske omfattende sceneerfaring, så mon ikke det bliver en oplevelse – i hvert fald hvis man indstiller sig på en menneskefjendsk, indadvendt lytter?

For fans af: P.J. Harvey, Godflesh, Neurosis samt det hypnotiske i black metal.

Pensum: 'My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky', 'Soundtracks for the Blind', 'Holy Money'.GHOST –
Odeon, kl. 01.00

Fordi:
Under Ghost skriver Roskilde, at "stilen er stokkonservativ heavy metal". Det er overhovedet ikke sandt. Ghost er til gengæld en slags poppet og faktisk helt dansevenlig udgave af heavy metal, født ud af den fugtige soniske kusse, som Mercyful Fate var så fandens seje at kickstarte for allerhelvedes mange år siden. Det vil sige: Ghost spiller op til satanisk retrofest med hurtige dansetrin, mens bandets fire medlemmer spankulerer helt alvorligt rundt med diabolske klædedragter på og synger om at hidkalde Satan den Almægtige. En af festivalens absolutte must-see-koncerter.

For fans af:
Mercyful Fate, In Solitude, Blue Öyster Cult.

Pensum:
'Elizabeth', 'Ritual', 'Satan Prayer'.
LØRDAG:

KILLING JOKE
– Arena, kl. 16.00.

Fordi:
For mange læsere er Metallicas cover af 'The Wait' måske det nærmeste, de kommer de britiske post-punkere i Killing Joke, men bandet med den ekstremt karismatiske Jaz Coleman i front har nu en hel række af overvejende virkelig fede albums på samvittigheden, og har ligeledes været en inspirationskilde for blandt andre Nirvana. Sidste års studiealbum, 'Absolute Dissent', var deres første udspil i årtier i (næsten) original line-up og så dem vende tilbage til en hårdtslående industrial lyd, der resulterede i et af årets bedste albums. Killing Joke er et af festivalens største navne i år.

For fans af:
Nine Inch Nails, Nirvana, Godflesh, Faith No More, Marilyn Manson.

Pensum:
'The Wait', 'Love Like Blood', 'We Have Joy'.SOILWORK – Odeon, kl. 17.00

Fordi: Soilwork må regnes som ét af de lokale bands, da det kommer fra Helsingborg lige på den anden side af sundet. Kendt er det som eksponent for den svenske melodød, som i Soilworks hænder har fået mere melodiøse klæder (sammenlignet med eksempelvis Arch Enemy), men knapt så eksperimenterende som eksempelvis In Flames. Bandet fik i 2008 en af the founding fathers tilbage, nemlig guitaristen Peter Wichers, som havde været væk siden 2005 og derved også på en udgivelse. Det har gjort svenskerne godt, for seneste udgivelse, 'The Panic Broadcast' fra 2010 var næsten på niveau med bandets allerbedste 'Stabbing The Drama'. Så vil du høre meget veldrejet og ligetil melodød, er Soilwork hermed anbefalet.

For fans af: In Flames, Children of Bodom, Darkane.

Pensum: 'Stabbing The Drama', 'The Panic Broadcast'.UNDERØATH – Pavilion, kl. 22.00

Fordi: Underøath hører bestemt til noget af det bedre, kristne metalcore, der har krydset Atlanten, for musikken er ganske storladen og dunkel, samtidig med at der er masser af detaljer at lægge mærke til. Ingen originale medlemmer er tilbage efter at trommesangeren Aaron Gillespie forlod skuden i 2010, inden optagelsen af seneste album 'Ø (Disambiguation)', men alligevel (eller måske derfor?) var det ganske interessant, og bestemt værd at sætte på sit roskildeprogram.

For fans af:
As I Lay Dying, Bring Me The Horison, Killswitch Engage

Pensum: 'Ø (Disambiguation)', 'Lost in the Sound of Separation'.AUTOPSY
– Odeon, kl. 01.00.

Fordi:
Amerikanernes dødsmetal har været en inspiration for så mange andre dødsmetalmusikere overalt i verden. Ofte nævnes 'Mental Funeral' som en inspiration for specielt den svenske dødsmetal, da det er Autopsys lidt mere "doomede" stil med lidt obskure melodier oveni dødsmetallen, som dog senere også fandt vej over i noget mere grindet qua en punk-inspiration. Autopsy har været opløst, men er nu gendannet, og man bør finde vej forbi Odeon, og se om growler Chris Reifert kan være en rigtig frontmand fra sin plads bag tønderne.

For fans af:
20 år gammel svenskerdød (Entombed, Dismember m.fl.), Possessed, tidlig Death.

Pensum:
'Severed Survival', 'Mental Funeral', 'Macabre Eternal'.
SØNDAG:

BRING ME THE HORIZON –
Odeon, kl. 12.30.

Fordi:
der er mening med galskaben. Bring Me the Horizon er ikke bare et band, som er blevet hipt for teenagere. Nej, briterne har i høj grad noget at byde på musikalsk, og med den energi, der er på pladerne, så kan man kun forestille sig, at Roskilde-publikummet vil blive vækket noget så eftertrykkeligt, når det går løs på hvad der i festival-terminologi vil hedde "tidligt søndag morgen".

For fans af:
Bleeding Through, Parkway Drive, Architects.

Pensum:
'Suicide Season', 'There Is a Hell, Believe Me…'BAD RELIGION –
Orange, kl. 15.00

Fordi:
I løbet af 30 år har de amerikanske west coast-crossbusters formået at blive et helt punk-brand i sig selv. Så til trods for at den 46-årige frontmand Gregg Graffin med høje tindinger og polo-shirts, måske mere ligner en aldrende golfspiller i dag, end han egentlig ligner en punkrocker, og til trods for at den musikalske nerve måske ikke er helt den samme som i de spæde dage, mon ikke han og long-time-guitaristen, Brett Gurewitz, alligevel kan få løftet stemningen på Dyrskuepladsen foran Orange og levere en koncert, der får én til lige at drikke dét sæt ekstra søndagsøl.

For fans af:
The Sex Pistols, Social Distortion, Black Flag, The Offspring.

Pensum:
'Punk Rock Song', 'We're Only Gonna Die', 'Time and Disregard'.GRAVEYARD:
Pavilion, kl. 20.00.

Fordi:
Graveyard fra Göteborg har imponeret hele den skandinaviske rockscene, og til trods for at de næsten lige har leveret en gedigen koncert på The Rock i København, kan det næsten kun blive forfriskende fedt med en søndagskoncert med disse fire flotte, ufatteligt velspillende retrorockere. Man skal lede længe efter en mere viril trommeslager end Axel Sjöberg, en mere karismatisk bassist end Rikard Edlund og en mere fuldfed sanger end Joakim Nilsson. Spiller de på deres højeste niveau, har vi muligvis en af årets koncerter i vente. Knock-on-wood.

For fans af:
Led Zeppelin, Witchcraft, The Sword.

Pensum:
'As the Years Pass By, the Hours Bend', 'Ain't Fit to Live Here', 'Uncomfortably Numb'.