Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Smuglytning: Metallica - Hardwired...to Self-Destuct

Populær
Updated
Smuglytning: Metallica - Hardwired...to Self-Destuct

Devilution var inviteret til en eksklusiv lytning af Metallicas nye plade 'Hardwired...to Self-Destuct' for et par uger siden hos Universal. Her er vores reaktion.

Kunstner
Titel
Hardwired...to Self-Destuct
Dato
18-11-2016
Distributør
Genre
Trackliste
Disk 1

1. Hardwired
2. Atlas, Rise!
3. Now That We’re Dead
4. Moth Into Flame
5. Dream No More
6. Halo On Fire

Disk 2

1. Confusion
2. ManUNkind
3. Here Comes Revenge
4. Murder One
5. Am I Savage?
6. Spit Out The Bone

Metallica har brugt otte år siden 'Death Magnetic', hvor de har begivet sig ud i ukendt terræn som filmmagere og festivalarrangører og arbejdet sammen med Lou Reed, hvilket gav os 'Lulu'. Alle kunstneriske eventyr med varierende resultater, hvis man skal dømme efter reaktionerne hos fans og billetkøbere. Det har kostet på både tegnebog og omdømme. Men Metallica er Metallica. De gør præcis det, de har lyst til.

Nu har de så lyst til at udgive en ny plade. Omsider, tænker mange fans. Pladen kommer til at hedde 'Hardwired...to Self-Destruct'  og den udkommer fredag d. 18. november 2016 på Universal. Nuvel, pladeselskabet er mere eller mindre relegeret til distributør, for Metallica er for første gang fuldstændig løsnet af pladekontrakter og kan reelt gøre, præcis hvad de vil med deres musik.

Deres strategi er da også anderledes end tidligere. De har valgt at offentliggøre musikvideoer på YouTube og de sociale medier for hver eneste sang på pladen. Indtil videre er der løftet slør og lyd for tre af numrene. Den første var 'Hardwired', dernæst 'Moth Into Flame' og senest den netop udsendte 'Atlas, Rise!'.

Men forud for de fire totalt udsolgte koncerter i Royal Arena og i forbindelse med den omtale, der bliver skabt om udgivelsen af pladen, blev Devilution og andre branchefolk inviteret til en eksklusiv lytning af pladen hos netop Universal. Total tavshedspligt. Præcis som det var tilfældet, da vi var igennem samme manøvre med netop førnævnte 'Death Magnetic' til smuglytningen af denne i 2008. Først her primo november må pressen fortælle om denne begivenhed. Her er vores umiddelbare kommentarer til de numre, der udgør den plade, som millioner af fans verden over har ventet otte lange år på. Nu er den her omsider. Læs og lyt:

Disk 1

1. Hardwired

Den er der vel snart ikke mere at sige om? Vi har alle hørt den og har alle hver vores mening.2. Atlas, Rise!

Selvom denne her for nylig fik release, tager vi den med i denne artikel. Årsagen til dette er, at kommentarerne til dette nummer på sin vis rammer mange af numrene. ’Atlas, Rise!’ er god og ikke overskudsmateriale fra ’Death Magnetic’. På sin vis er dette nummer et sammenkog af de seneste 2-3 plader. Klart spændende, selvom det er et nøk for langt; måske fordi alle liiige skal høres.3. Now That We’re Dead

Sangen indledes som trucker-rock, måske lidt a la Fuel? Dette nummer er som skabt til, at James Hetfield til alle fremtidige koncerter kan stille sig med letbøjede knæ og se ud som ... nå ja: James Hetfield. I vores ører definerede denne sang pladens tematik: ”We can’t be together... can’t live for ever”. På godt og ondt en art ballade om Metallica anno 2016.

4. Moth into Flame

Også denne har vi alle hørt, og derefter har vi alle dannet os hver vores mening.5. Dream No More

En ny lyd for Metallica. Det er ikke direkte doomet, men samtidig er tempoet klart sat ned i forhold til, hvordan vi kender bandet.

6. Halo on Fire

Et interessant nummer, der indledes med en spacet lyd, bygger op til en eksplosiv afslutning, men i stedet hiver tempoet ud. Opbygningen kan lignes med den senere Machine Head-lyd.

Disk 2

1. Confusion

Efter en særdeles lang intro åbner nummeret op på ganske lovende vis. Produktionen er potent, men som mange andre steder på pladen er Hetfields vokal mixet i modfase.

2. ManUNkind

Ret begrænset hvor meget indtryk denne gjorde. Klassisk Metallica-rock-nummer. Hverken mere eller mindre.

3. Here Comes Revenge

Et af albummets mest interessante numre med en nærmest okkult stemning med en herligt tør lyd. Måske inspirationen til dette er skabt ved at have Ghost med som support på en del turnéer?

4. Am I Savage?

Måske albummets svageste nummer. Det indledes med en balladeagtig intro, skifter over i en stemning, der virker bedaget – som en musikvideo fra et vilkårligt hard rock-orkester. Bliver vi inden for Metallicas eget univers minder sangen på sin vis lidt om Diamond Head-coveret ’Am I Evil?'.

5. Murder One

”Born to Loose – Second Class to none”. Metallica må have kunnet hylde Lemmy på anden vis.

6. Spit Out the Bone

666% bullshit-fri thrash. Nummeret er muligvis for langt (hvilket modsiger bullshit-friheden), men det viser klart, at Metallica stadig har en allerhelvedes masse at byde på. Dette er en sang, vi glæder os til at høre igen (og igen og igen og ...).