Wacken - Survival Guide

Populær
Wacken - Survival Guide

Devilutions mest erfarne folk på Wacken deler ud af de små staldtips til en vellykket festival i det nordtyske.

Spillested
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

Hvert år drager Jacob Dinesen og Kent Kirkegaard Jensen til Wacken Open Air. Det har de trofast gjort siden de begge fik deres debut på de nordtyske græsmarker i 2004. Året, hvor Satyricon fremførte en specielkoncert med Nocturno Culto fra Darkthrone, med netop Darkthrone-numre. Siden da er det blevet til mange mindeværdige oplevelser, og de fleste er hentet hjem på nogenlunde sikker vis qua forberedelser, der tenderer det autistiske. Vi har i år valgt at åbne op for posen af ting vi mener hører hjemme på en vellykket tur til Wacken Open Air, så andre kan drage inspiration eller ryste på hovedet med himmelvendte øjne.

Vi lister i vilkårlig rækkefølge nogle ting, der er uundværlige på en tur til postnummer 25596 i Tyskland, og forklarer hvorfor netop den/de ting er en afgørende ting af oppakningen. Artiklen bliver delt op i hovedpunkter, og herunder giver de to så hver deres helt egne, personlige præferencer til en oppakning, der ifølge dem skulle sikre en vellykket festival. Vi kalder dem for "fotografen" og "journalisten".

ØREPROPPER

Journalisten: Det kan, for nybegyndere, forekomme barokt at tage ørepropper med til en musikfestival. Men de har deres berettigelse af flere årsager. For undertegnede er den vigtigste grund; nattesøvnen. Jeg orker ikke at blive holdt vågen af x antal dieseldrevne generatorer, der serverer juice til et anlæg på mange tusinde watt, der hele natten spiller de samme numre med Motörhead, Scorpions, Destruction og Iron Maiden. Ørepropper giver mig fred og ro i teltet.

Dernæst er der den lille hage, at Wacken ikke er den eneste festival, endsige koncert, som vi deltager i hvert år. Det bliver årligt til over hundrede koncerter, og da det har stået på siden starten af halvfemserne, så er det vigtigt at passe på ørerne. Specielt hvis man gerne vil op foran og stå meget tæt på scenen og dermed også lydanlægget. Vi skulle også gerne kunne høre koncerterne på Wacken i 2017.

Fotografen: Da en stor del af festivallen nydes 0-15cm fra PA-anlægget er ørepropper for mig stort set det vigtigste festivaludstyr. At glemme dem er det samme som at misse foto af et band. Har man glemt sine ørepropper, og er bandet godt nok til at man vil gamble med sin hørelse, kan nogle servietter dog i en snæver vending bruges. Huskeregler:
•    Altid et par af de gule skumgummi-propper i højre baglomme
•    Altid flere ekstra sæt i alle tasker

LEJREN

Journalisten: Udgangspunktet for enhver Wacken Open Air er Lejren. I den er en fuldt funktionel teltdug alt. Det kan næsten være lige meget om det er urin, maveindhold, alkohol, regn, en kombination af disse eller det, der er værre. Hvis teltdugen ikke kan holde flydende væsker ude, så kan en tidlig morgen i teltet udvikle sig til en kedelig affære. Sørg for, at den yderste teltdug er nogenlunde funktionel. Derudover er ekstra teltpløkker, baduner og liggeunderlag heller ikke nogen dårlig ide i sin teltpakke.

Fotografen: En bil er det vigtigste udstyr i lejren. Vores tyske broderfolk har forstået vigtigheden af, at man må parkere ved siden af sit telt. Bilen giver en sikker garderobe for fotogrej, et garanteret tørt sted at opbevare skiftetøj, men vigtigst af alt: et sted man en presset morgen kan sidde i en lyddæmpet kabine og nyde en sval brise fra klimaanlægget. Det virker sgu bedre end cola!

Da man ikke vil sove under åben himmel er et telt også at anbefale. Jeg elsker mit telt. Det kan holde til alt himlen har at byde på, og jeg kan slå det op på under fem minutter. At kunne slå lejren op hurtigt er alfa og omega. Så snart basis er på plads kan løjerne begynde.

VÆSKE

I år ser det ud til, at vi går i retning af gin, vodka, 16-års Lagavulin, Somersby-cider, samt grundpakken bestående af kildevand, sodavand, øl og Red Bull. Om vi går til Ceres, Tuborg, Heineken, Harboe, Slots eller andre bryggerier er uvist. Det er altid på dagsformen og ender som regel med en kombination af flere. Og så må vi ikke glemme de andre bryggerier, der ikke leverer deres produkter i små aluminiumsdåser. Variation er godt, og det er svært at gå forkert i byen med en dunkel Erdinger.

I de første år var vi meget glade for blandingen af vodka og Red Bull. Det blev så institutionaliseret, at vi kaldte blandingen for "Wacken Breakfast". Vi startede nemlig op med denne cocktail ret tidligt på dagen. Men nyhedsværdien hos den østrigske tyrenossesaft er aftaget, så de senere år har vi udforsket andre blandinger. Vi er ikke gået i Tom Cruises fodspor i filmen Cocktail, men mere afprøvningen af forskellige øl og spirituøse flasker. Men er man helt ny i gamet, så er vodka og Red Bull et sikkert sted at starte. Blandingsforholdet styrer den enkelte naturligvis selv. Af sikkerhedsmæssige årsager tør vi ikke opgive vores lejrs blandingsforhold i 2005.

Journalisten: Som salige onkel Price ville have sagt, såfremt man havde festivaliseret hans yndlingsfrase: "Rigeligt med væske". Når vi provianterer og fylder bagagerummet op, så indeholder det altid rigeligt af alle slags væsker. Både kildevand, sodavand, cider, øl, spiritus m.v. Man må ikke gå ned på udstyr, og på Wacken er væske på dåse nødvendig alle døgnets 24 timer.

Fotografen: Det vigtigste er at have en lommelærke fyldt med en single-malt af de bedre. Når man hele tiden er på vej til næste scene er det vigtigt at være selvforsynende og uafhængig af øl-køer. Generelt må det dog anbefales at være velforsynet med drikkevarer i lejren. Et nogenlunde sikkert fundament består af:

•    Whisky, der smager af røg
•    3 rammer guldøl
•    Et varieret udvalg af god øl, nok på flaske
•    1 ramme cider
•    3 L hvidvin
•    3 L Jeltzin vodka
•    1 flaske Kahlua
•    En kasse Cocio (kan gå an til en art white russian pga. mangel på mælk)
•    Rigeligt vand
•    Rigeligt danskvand

Journalistens kommentar: Det bør her nævnes, at fotografens indkøbsliste er til én mand. Min tilsvarende liste ligner til forveksling, dog er Kahlua og Cocio udskiftet med endnu mere vodka og Red Bull.


MAD

Journalisten: På Wacken er der mange forskellige madboder. De har deres krydrede grillpølser, pommes frites, burgere, spaghetti, kødspyd osv. Udbud og variation er faktisk ganske imponerende. Ernæringsfascisten i mig har dog sin helt egen måde at starte dagen op på. De sidste 25 år af mit liv er jeg startet med havregryn og mælk hver morgen. Uden undtagelse. Og selvfølgelig ingen sukker! Men fraværet af køleskabe i lejren gør, at den model må fraviges i de dage Wacken Open Air står på. I stedet har jeg et stort skiveskåret rugbrød med hjemmefra Danmark. Hver morgen starter jeg op med tre skiver rugbrød med forskelligt pålæg. Om man bruger nutella, smør, figenpålæg, hamburgerryg, kalkunbryst, leverpostej eller noget helt andet er sådan set ligegyldigt. Fibrene fra rugbrødet holder maven i gang, og vigtigst af alt; i ro! Der er ikke noget værre, end når konsistensen er den samme uanset om det kommer fra den ene eller den anden udgang. Rugbrød holder den tynde mave væk, også selvom man udsætter den for væske, der ikke er helt alkoholfrit. Et godt tip er at ligge rugbrødspakken under bilen. Her er relativt køligt, idet der er skygge hele døgnet. Derudover har jeg også frugter med hjemmefra. Mine rugbrødsskiver spises som regel sammen med bananer og appelsinjuice. Derefter indtager jeg resten af mine måltider i boderne.

Fotografen: Hovedpinepiller, mavesyrepiller og piller mod brug af camping toiletter. Så er man klar. Får man fine fornemmelser kan Kims Kanonkugler, Curry Wurst, Dänisches Hot Dogs og diverse grillspyd også gå an.


TØJ

Journalisten: Forbered dig på det værste. Wacken har faktisk været heldige mht. vejret de sidste mange år. Kun sjældent går det helt galt med regn. Men jeg pakker altid vandrestøvler, gummistøvler, regnslag og regnjakke i tilfælde af, at vejrguderne skulle vende sig imod os. Ellers er det korte bukser med mange lommer. Der skal være plads til mobiltelefon, tegnebog, nøgler til bilen osv. Trøjen er altid en t-shirt med bandlogo. Det er ligesom uniformskravet til enhver festival. Jeg klipper som regel ærmerne af, da det gør det hele lidt mere luftigt, samt nemmere for de andre i lejren at fornemme hvor lang tid det er siden, jeg sidst var i bad. For man går ikke i bad på Wacken.

Fotografen: Mine erfaringer siger, at det vigtigste er vandtætte vandrestøvler. Med alle de kilometer man får gået, sikrer man at man ikke plages af våde, ømme fødder. Dernæst må jeg give journalisten ret i at korte bukser med lange lommer er en god ide. Med dem kan man let smugle hele flasker vodka/martini/hvad som helst med rundt. Som garant for velvære…svedundertrøjer. Et regnslag til at sikre fotogrejs overlevelse står også højt på listen.
At nævne et udvalg af sorte t-shirts, med krims-krams på maven, som ens kære moder ikke kan læse, er vel dårligt nødvendigt?


TIDSFORDRIV

Journalisten: Det er yderst sjældent man har tid til at kede sig på Wacken. Men sommetider er der huller i ens musikprogram. Her kan det være rart at smide stængerne op i en times tid i lejren, og så skal tiden fordrives med noget fornuftigt. Her er Wackens officielle program en kærkommen hjælp. Samtlige bands bliver præsenteret og på midtersiderne er der tidsplan og oversigt over samtlige scener for alle dage. Lækkert.

Det er dog også smart at tage andre blade med. Jeg er mangeårig abonnent af det britiske metalblad Terrorizer. Men det er ikke alle i min lejr, der er det. Så når jeg tager de sidste 5–6 udgivelser med derned, så er det godt læsestof for folket. Det ender altid med, at jeg også selv sidder og læser i dem… igen. Metal Hammer, Metalized, NRG, Kerrang! osv. fungerer også.

Fotografen: Hver morgen er der tid der skal fordrives. Indtil scenerne begynder at buldre har man et par timer eller tre hvor man enten kan tale med folk fra eksotiske steder eller at sørge for at få aflevere billeder fra den foregående dag. Hvis man er heldig kan det kombineres.


SEVÆRDIGHEDER

Journalisten: Når man er samler, så er Heavy Metal Market et overflødighedshorn af vinyler, cd, dvd, specialudgaver og meget mere. Her går jeg ind mindst to gange hvert år og bruger lidt (nogen!) tid på at bladre de mange boders udvalg igennem. Det er så hyggeligt og langt mere ægte end at sidde og fylde en virtuel indkøbskurv bag fladskærmen.

Biergarten er en oplevelse i sig selv. Det store område med ølboder lige ved indgangen til festivalpladsen. Her summer festivalen af liv i tæt ved samtlige af døgnets 24 timer, alle dage. Har man ikke siddet ved et bord i Biergarten, så skylder man sig selv den oplevelse.

Fotografen: Ingen. Enten arbejder man eller også er man i en tilstand hvor man ikke er i stand til at nyde lokalområdet.


FOTOUDSTYR

Journalisten: Da jeg har Jacob til at forevige de mange koncerter, er min funktion på det område udelukkende at tage mit kamera med, så vi også har nogle billeder fra vores lejr. Det er mest til privat brug og nostalgisk hygge, når man kan kigge tilbage på lejrbilleder fra tidligere års ture til Wacken. Mit råd til alle er dog; tag et (video)kamera med og tag nogle billeder af jer selv i lejren. Det er ikke sikkert de er sjove at kigge på umiddelbart bagefter, men om 10 år er det sjovt nok at have minderne... også i billedform.

Fotografen: ALT – Intet må savnes til denne vigtige begivenhed. Det er et fotomæssigt slaraffenland så det er vigtigt at være beredt. I praksis bruges mest en 24-70 mm og en 70-200 mm da scenerne er ganske høje. Pga. Ozzy-paranoia må de helt store teler dog nok i brug under hans koncert. Til lejr-billeder mm. står den dog på lommekamera eller endog mobiltelefon. Ingen forstandige mennesker vil frivilligt slæbe rundt på spejlreflekskameraer 24/7!


PAKKELISTE:
Bil
Telt
Ørepropper
Whisky
Øl, rigeligt med øl
Chips
Sønderjyder
Startkabler
Fotoudstyr
Regnjakke
Støvler med stålkappe
Shorts
Lommelærke
Kniv
Telt
Sovepose
Gaffertape
Pas og penge