Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Jimmy Page og jeg

Populær
Updated
Jimmy Page og jeg
"Når man bevæger sig i Sabbath/Zeppelin-genren er man altid i en win/win-position," fortæller guitaristen Zakk Wylde til Heavyjam.dk. Superguitaristen Zakk Wylde fra snarligt albumaktuelle Black Label Society (BLS) havde netop aflyst sin promotionrejse til Europa, fordi han har travlt med at arbejde og lægge sidste spade på det nye, kommende Ozzy Osbourne-soloalbum. I stedet ringede han til Heavyjam.dk for at lade sig interviewe.

Men Zakk er speed-talker og det var svært at få et ord indført, mens han uden tøven sammenligner sig selv med ikoner som fx Jimmy Page. Så, følg med, nu!


Elton og Neil som inspiration

- Halvdelen af sangene på det nye BLS-album "Shot to Hell" er ballader. Er det inspireret af din ven, Dimebag Darrells død, eller har du arbejdet på albummet i længere tid?

”Nej, jeg elsker Sabbath ligeså meget som jeg elsker Elton John, Neil Young. Du ved, god musik! Når vi er i studiet for at indspille, pumper jeg en masse fede riffs ud, og når vi så har lavet alt det heavye lort, så hopper jeg om bag klaveret. Når jeg er ude på tour og spiller på min Les Paul foran en mur af Marshallforstærkere, så er det sidste, som jeg vil lytte til efter koncerten altså heavy metal! På den seneste tour var det Eagles, Elton John, Neil Young, jeg satte på. Afdæmpet musik. Det er det, der inspirerer mig. Mestrene. Jimmy Page, Hendrix og så videre.”

- Fortæl noget om indspilningsprocessen. Black Label Society er jo et band sammensat af folk fra alle hjørner af dit hjemland!?

”Well, det er som med alle de andre Black Label-plader. Vi gik i studiet sammen... og otte dage senere havde jeg skrevet 23 sange! Jeg sad og snakkede med Craig (Nunenmacher, trommer) om at det kunne være monsterfedt, hvis vi havde vores egen ’Whole Lotta Love’, så jeg lavede et riff, der mindede om den sang. Jeg har det sådan, at så længe man bevæger sig i Sabbath/Zeppelin-genren, når man skriver sine sange, så har man en win/win-situation... det kan kun blive godt. Vi går i studiet, finder nogle øl frem, jeg skriver nogle tekster og laver nogle melodier. Så simpelt er det!”


Ligesom Led Zeppelin

- Hvilket leder os til det næste spørgsmål: Hvordan havde du det med at arbejde sammen med Michael Beinhorn? Han virker som om, han bruger mange kalorier på sine produktioner, og nogle gange forsinkes bands albums pga. hans finpudsninger og tilpasninger…

”Sådan fungerer det ikke med os! Prøv og hør her, jeg siger til mit pladeselskab: ’Jeg er Jimmy Page i det her foretagende. Jeg producerer albummet, jeg skriver sangene. Den eneste forskel der er på mig og Jimmy Page, er, at jeg også synger i det her band!’ Lad mig sige det på den her måde: Da Zeppelin var på deres karrieres højdepunkt, hvad tror du så de ville sige til, at deres pladeselskab kom og sagde forklarede dem, at de havde hyret nogle sangskrivere og en producer til at klare ærterne? Fuck det! Efter Jimmy Page lige havde lavet ’Stairway to Heaven’, var det sidste han havde brug for en producer. ’Fuck off!’, siger jeg bare."

"Min kone kom hen og sagde, ’Hey, dit pladeselskab vil prøve at få dig til at samarbejde med denne her producer…’, og jeg sagde: ’HA-HA. Hvad snakker du om? Er vi ved at indspille en komediesketch eller hvad???’ Der bliver ALDRIG nogen, der skal fortælle mig, hvad jeg skal spille. ALDRIG! Lad mig sige det på ægte Black Label-vis: ’You don’t have to ask for fucking directions, when you know where the FUCK you are going!’ Den eneste opgave, Beinhorn har haft, har været at arbejde med lyden, hvor jeg siger: ’Hey, lad os bruge en mellotron her, lad os lave noget Zeppelin-agtigt her, Sabbath der, fucking Ray Charles her, Randy Rhoads og Eddie Van Halen der!’ Jeg mener, bare hænge ud af have det fucking sjovt!”


Ikke som Bon Jovi

- Så han fik ikke helt lov til at bruge at halvt år med Black Label, som han fx gjorde med Soundgarden?

”Det vil aldrig ske i Black Label! Vi går i studiet, sparker røv, optager lortet og det er det! Jeg har ikke tid til det andet. Jeg har tre børn. Den yngste, Hendrix (!! - Red.), er fire år gammel. Jeg har ikke tid til at besvær med 4-årige! Jeg siger ’Nu går du i fucking seng!’, og det er samme historie med min datter: ’Jeg rydder fandeme ikke op på dit værelse! Kom i gang!’ På samme måde har jeg det med producere. Jeg er 39. Jeg skal fandeme ikke have nogen til at tørre mig i røven og give mig sko på! Jeg klarer mig selv. 'Hør her, JEG er produceren. JEG er Jimmy Page, min ven! Jeg ved hvad der lyder godt, ligesom Jimmy Page.' Ham skulle man ikke fortælle noget om produktion! Han vidste, hvad han ville med Zeppelin. Og deres udgivelser er ikke bare plader. De er mesterværker! Lad Jimmy gøre præcis hvad han vil!”

- Zeppelin-inspirationen høres også tydeligt. Fx synes jeg, at ”Lead Me to Your Door” lugter meget af ”All of My Love” fra ”In Through the Out Door”. Kan du også selv høre det?

”Ja, der er meget af den samme stemning, og det er der ikke noget galt med. Jeg kan huske, da jeg indspillede den, at jeg tænkte: ’Hey, det lyder som Zeppelin!’ Det er bare en underbevidst ting. Lad mig sige det sådan her: ’Det du skider ud af røven, er det, du æder!’ Så det kommer an på, hvad jeg lytter til. Om det er Zeppelin, Sabbath, Fleetwood Mac eller fucking Elton John og Tom Petty, Bad Company, Skynyrd, Allman Brothers, Ray Charles. Sådan er det. Jeg lytter ikke til fucking Bon Jovi, og derfor lyder vi ikke som Bon Jovi!”


Opvarmning for Ozzy

- OK. Kommer Black Label snart på Europa-tour igen? Jeg ved ikke, om du kan huske det, men sidst I skulle have spillet her i København, aflyste du?

”Helt sikkert! Vi kommer tilbage og spiller i København, det garanterer jeg! De foreløbige planer er, at Ozzys album skal færdiggøres. Det er også derfor, jeg ikke er i Europa nu og lave promotion…"

"Vi (BLS- red.) tager til Australien og New Zealand, og så spiller vi herhjemme i USA til omkring juletid. Det nye Ozzy-album skulle være klar til februar og så turnerer vi røven i laser. Jeg regner med at Black Label skal opvarme for Ozzy, så det skal nok blive godt!”