Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Norsk black metal i Nordjylland

Populær
Updated
Norsk black metal i Nordjylland
DK's ondeste metalduo møder Norges ditto, Trym og Samoth til et stort interview om Zyklon og den norske black metal scene. Efter et veloverstået gig på Studenterhuset i Aalborg fangede undertegnede de tidligere Emperor drenge, Trym og Samoth (eller Zamoth som det staves i Zyklon regi!) til en lille snak om de ”gode gamle dage,” Varg Vikernes, kunstnernavne og tekster.

- Hvordan har I oplevet det at gå fra at være et sideprojekt til at blive et fuldtidsband? Har I ligesom kunne mærke en forskel i den måde jeres omgivelse har betragtet jer på?

Trym: ”Det er faktisk ikke korrekt, at vi har været et sideprojekt. Zyklon har hele tiden været ment som en fuldtidsting. Zyklon B, som mange ofte forveksler os med, var udelukkende et sideprojekt, som Samoth lavede lige inden han skulle i fængsel og derfor havde han noget materiale som ikke passede helt ind i Emperor, som han gerne ville have ud. Zyklon er noget helt nyt, som Samoth og jeg havde talt om gennem længere tid, da vi begge vidste, at Emperor var ved at nå sin afslutning. Vi ønskede begge at forsætte i den lidt mere brutale death/black metal retning, hvor imod Ihsahn (Emperors sanger/guitarist etc. - Red.) ville spille med i Peccatum.”

- Jo tak… rygterne går i Dannevang, at hans kone synes, han skulle?!

Samoth: ”Haha… Det var selvfølgelig ikke på den måde. Vi respekterer hans beslutning 100% og er stadig meget nære venner. Vi følte bare alle sammen, at Emperor var nået så langt, som det overhovedet kunne, så derfor ville det være forkert at prøve at duplikere noget, som var lige præcis sådan, som vi ønskede det.”

- Det er ikke alle som ser sådan på det. For eksempel har Slayer lige udgivet DVD’en ”Still Reigning”, som er en livekoncert fra 2004 med hele Reign in Blood, som en konstatering af, at de allerede lavede det perfekte i 1986!

Trym: ”Tak for at du sammenlignede os med Slayer! Det er jo heller ikke sådan, så vi ikke alle sammen er meget stolte af det vi har opnået med Emperor. Vi ønskede bare alle sammen at udvikle os og den musik vi spiller, i stedet for at stå i stampe. Sådan tror jeg, alle har det, når det kommer til stykket.”


Faust og lyrikken

- Bård ”Faust” har skrevet alle teksterne på jeres foreløbige to albums. Hvordan er det at synge/spille en anden mands tekster? Og kan du forklare lidt om processen bag jeres musik kontra teksterne?

Trym: ”Faust er som det femte medlem af bandet, så det er jo ikke sådan, at vi spiller noget som er lavet af en total fremmed. Vi har kendt ham i årevis, og han var jo med i Emperor før mig, så den indbyrdes forståelse mellem ham og bandet er perfekt, både med hensyn til musikken og det lyriske koncept. Det foregår på den måde at vi har lavet musikken på forhånd, og så får han den som inspirationskilde. Han skriver egentlig ikke de enkelte tekster specifikt til numrene. Det er mere sådan så vi på forhånd aftaler et koncept/tema, som han så holder sig indenfor. Vi får således en masse tekst retur, som vi så piller dele ud af og forsøger at tilpasse de enkelte kompositioner.”

- Det lyder lidt som en længerevarende proces? Nu havde han jo selvfølgelig også ”god tid” til at tænke over det, specielt i forbindelse med "World ov Worms", haha (Med en slet skjult hentydning til, at Faust afsonede en længere fængselsstraf).

Trym: ”Ja det er rigtigt! Til gengæld er der også kommet et meget gennemtænkt produkt ud af det. Faust er utroligt godt inde i alt det, han beskæftiger sig med. Dette er også helt tydeligt, hvis man læser de medfølgende noter til albummet 'World ov Worms'. Vi startede desuden allerede på at komponere musikken til det album mens Emperor var aktive, så det var som sådan ikke noget problem.”


DVD-mediet og de gode gamle dage

- Jeg ved, I lige har indspillet en video til ”Psyklon Aeon” fra jeres nyeste album, "Aeon".

Trym: ”Ja det er bare en live video. Vi planlægger faktisk at udgive en fuldlængde DVD med hele koncerten engang næste år.”

[img]http://heavyjam.dk/img/884.jpg[/img]

- Jeg synes der ligesom er en kontrast mellem den gode gamle norske black metal livsstil og så hele konceptet med overhovedet at lave videoer og markedsføre sig i større stil? Jeg skal nok lade være med at nævne Dimmu Borgir, ha-ha...

Trym: ”Det er et job, som så meget andet. Vi skal jo også tjene penge, som vi kan leve for. Vi ønsker at blive så stor en succes som overhovedet muligt. Men naturligvis på vore egne præmisser, så det ikke bliver et stort mediemonster. Dengang var det ikke almindeligt for ekstreme bands at lave videoer, men nu er det jo bare endnu en mulighed for at udtrykke sin kunst. Man giver det jo en ekstra dimension ved at skabe noget visuelt, som kan akkompagnere musikken. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at man har et koncept, som holder og som det er muligt at overføre til videomediet. Personligt synes jeg, det er fedt at lave videoer. Hele processen er en ny udfordring hver gang.”

- I de gode gamle dage skulle man jo ansøge gennem ”Helvete” (butik i Oslo, som blev drevet af nu afdøde Euronymous) for at komme i betragtning til at kunne købe et eksemplar af Mayhems debutskive ”Deathcrush”. Det var jo et kæmpe marketingsstunt i sig selv. Var gamle Euronymous i virkeligheden på forkant med tiden?

Trym: ”Sådan ville jeg nu ikke udlægge det, desuden solgte Mayhem jo heller ikke dengang særlig mange plader på det. Så hvis det var et marketingsstunt, så var det ikke et af de mere succesfulde af slagsen.”

- Nu hvor vi berører salgstal, hvor mange eksemplarer sælger Zyklon så?

Trym: ”Sidste gang jeg hørte noget havde vi solgt 25.000 styks af 'Aeon', hvilket jeg synes er meget godt for et band i vores genre. Vi er godt tilfredse, men Aeon er heller ikke færdig med at blive promoveret, og vi turnerer jo stadig med den, så hvem ved, hvad vi ender op med…?”

- Fortæl os hvordan Greven, Varg Vikernes, var, som person, da han var en integreret del af den norske black metal scene?

Trym: ”Vikernes var en stille fyr, næsten genert kan man sige. Han var meget optaget af det oldnordiske og holdt sig mest for sig selv. Som musiker er han meget alsidig og sætter sig altid 110% ind i de ting, han foretager sig.”

- Jeg ved jo, I også var bekendte med Euronymous. Hvordan var han så?

Samoth: ”Han var en meget ekstrem person. Han levede sit liv efter nogle faste rammer. Han var kommunist til fingerspi´dserne. Men egentlig synes jeg han var en meget flink fyr. Stille og rolig.”


Nordmænd og navne

- Kunstnernavnene har været en vigtig del af black metal musikken fra Norge, med navne som Frost, Dead, Fenriz, Maniac, Hellhammer, Ihsahn, Samoth, Euronymous, Destructhor osv. Det er som om, at alle der spiller black metal skal have et “cool” navn. Nu ved vi at Samoth er et bibelsk navn, men hvad inspirerede egentlig dig til navnet Samoth, som vi formoder ikke er det navn, du fik af dine forældre?

Samoth: "Jeg har faktisk først fundet ud af for nylig, at der var et sammenfald med Biblen…. Men hvordan lyder Samoth bagfra?"

- Øhh… Thomas! Er det virkelig så simpelt?

Samoth: "Ja!” (Samoth sidder med et lusket grin, mens HeavyJams to udsendte sidder med lettere røde øren, over ikke for at have gennemskuet det for ti år siden)

Normalt er de norske kunstnernavne ikke ligefrem præget af den voldsomme originalitet. Navne som Grev Grischnackh og Gorgoroth er jo begge tyvstjålet fra 'Ringenes Herre' (Grischnackh er en ork og Gorgoroth er navnet på en slette som Frodo og Sam skal krydse i Mordor), mens flere andre navne er taget fra enten den nordiske eller græske mytologi eller inspireret af det okkulte og sataniske. I visse tilfælde et miks af alle indflydelseskilderne.

- Trym, hvad med dit navn? Det har sådan en lidt oldnordisk klang. Det lyder som om, det er taget fra den norske version af 'Ringenes Herre'… ha-ha?

Trym : ”Nej, det er sgu mit rigtige navn! I Norge er det meget almindeligt, ligesom Niels eller Martin i Danmark. (Trym begynder nu at nævne et par norske 3.divisons fodboldspillere, som ingen har hørt om, og selv Samoth synes dog ikke at kunne supplere sin ven, Trym, med alternativer, da han indrømmet ikke kender andre kendte mennesker, der hedder det!)

- Hvad så med Ihsahn! I skal ikke bilde os ind, at det er et normalt navn? Heller ikke i Norge!

Samoth: ”Nej. Det er latinsk. Hvad det står for er en hemmelighed! Det er en intern ting fra de gamle Emperor dage, og det er kun et fåtal af mennesker på kloden, der kender
betydningen. Jeg kan dog røbe, at hvert af bogstaverne er en forkortelse for latinske ord…”

(Så det er bare i gang med den latinske ordbog og udelukkelsesmetoden, medmindre man kender en latinsk sætning, der passer med de seks bogstaver...)


Fadbamser, festival og old school stil

Samoth(…alt imens et par velvoksne fadbamser skænkes): ”Er der flere mennesker her i år end sidste år?”

- Nej, det er der desværre ikke. Problemet med at sikre hovednavnene, og derfor først kunne annoncere det endelige program kun få dage før begivenheden har unægtelig haft indflydelse herpå. Det har gjort, at der måske ikke var helt udsolgt lige op til festivalen.

Samoth: "Folk skulle fandme møde op uanset hvad og hvilke bands, der kommer, da det er med til at holde det hele i live, store bands såvel som undergrunden! Jeg vil dog godt komplimentere Mercenary for at træde til i sidste øjeblik."

- Vi har jo også kun denne ene etablerede festival af sin slags i Danmark, hvor der er fokus på både danske og internationale bands i den hårde genre.

- Fortæl os lidt om de gode gamle dage i den norske black metal scene? Og var det hele så kult, som visse mennesker stadig forsøger at få det til at se ud som?

Trym: ”Scenen var oprindeligt meget lille, så alle kendte alle. Det var noget helt andet, så jeg mener egentlig slet ikke, at man kan sammenligne de to.”

- Nu så vi for eksempel 1349 i aftes (fredag den 5/11). De er jo en såkaldt selvproklameret "black metal super group"! Det virker som om, de prøver at genskabe den gamle stemning og stil. Måske mest bare med det formål at være så ”old school” så muligt?!

Trym: ”Der var i høj grad en del stærke og ekstreme personligheder på den norske scene. Disse mennesker har qua deres personlighed, mere end deres evne til at lave musik, været med til at definere black metal på verdensplan. Men, klart, der er jo nogle, som hellere vil genskabe end selv skabe noget. Og du har da ret i, at der er visse bands, som jeg ikke vil nævne, der forsøger at undgå at udvikle sig og i stedet bare prøver at være old school for at være old school, som du selv sagde.”

Kunstner
Titel
Zyklon