Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Rammsteins rene rejseri

Updated
Rammsteins rene rejseri
Amerika i ubalance, flyveskræk og dødstanker. Heavyjam.dk interviewer Rammstein om det nye album. I Heavyjam.dk #59 bragte vi første del af vort interview med Rammsteins Richard Kruspe-Bernstein og Christoph "Doom" Schneider. Dette interview handlede om den kontroversielle 1. single "Mein Teil". I denne anden del fokuserer vi især på albummet "Reise, Reise", der udkommer på mandag den 27. september.

- Hvordan vil I sammenligne dette her album med Jeres foregående album, "Mutter"?

Christoph: ”Ikke lige så perfekt. Mere løst, mere åbent, ikke så kontrolleret og mere spontant og mere modigt, hvor vi har gjort ting, vi ikke har gjort før. Hele proceduren omkring denne her plade har været en research omkring: hvor kan Rammstein går hen? Hvordan kan vi udvikle bandet? Vi ville ikke længere bare gentage den gamle maskinestemning med den perfekte kompakte lyd. Derimod ville vi prøve at udvikle os lidt mere hen ad nye rytmer og brugen af live instrumenter og vi ville heller ikke bruge så megen elektronik. Dette forløb har været som en ren rejse, hvor vi ikke har vidst hvor vi ville ende henne, men i enden lyder albummet dog som… Rammstein. Så, vi fandt faktisk ud af, at vi kunne lave en masse forskellige ting, både i bandet og i produktionen, og det ville stadigvæk lyde som Rammstein."

- Jeg synes at der er nogle rigtig gode guitarer med, som står virkelig positivt frem på albummet…

Richard: "Wow! Du er den første der har fortalt os det! Men vi synes nu ikke at der er så mange riffs med, men en af de store forskelle i forhold til "Mutter" pladen har været, at denne gang var det første gang, vi kom til studiet og spillede noget, vi ikke forventede vi skulle. På "Mutter" var alt kontrolleret og alle vidste præcis hvad de skulle gøre, men på denne plade har det på en måde været en langt mere åben session, du ved. En anden forskel har været, at vi har spillet de forskellige sange med forskellige guitar-tuning, hvilket så også har været fedt for Till's stemme, som er åbnet mere op."


Amerika i ubalance

- I har været mange gange i Amerika efterhånden; er sangen "Amerika" en reflektion over jeres oplevelser i Amerika?

Christoph: "Nej, egentlig ikke. Det er mere en ironisk reflektion over det faktum, at den amerikanske kultur kommer alle steder rundt - og mere og mere. Uanset hvad land, du lever i så lever du ligesom i Amerika, selvom du ikke lever i Amerika set fra et territorialt synspunkt. Dét handler sangen om."

- I har vel også haft specielle forestillinger om Amerika da I var unge drenge og knægte i DDR?

Richard: "Da vi var små knægte levede vi i et land, der ikke havde noget som helst at gøre med Amerika, for Amerika var den dårlige ting. Vi blev mere influeret af den russiske side. Der er så mange gode ting ved Amerika, men disse ting behøver at være i balance – og i øjeblikket er de meget ude af balance, efter min smag."


Flyskræk, dødsangst og kontroltab

- Nummeret "Flugangst" har en meget specielt atmosfære, blev sangen ligefrem skrevet oppe i en flyvemaskine?

Christoph: "Det er en moderne version af Goethes "Erlkönig". Det handler om en far og søn som leger sammen i en flyvemaskinen, flyet ryger ind i en storm og faderen er så bange og skræmt at han masser sin søn da han skal beskytte ham og til sidst holder faderen sønnen så hårdt, at han slår ham ihjel."

- Da jeg hørte sangen overvejede jeg om I på nogle af Jeres sange synger om Jeres egen frygt og egne tabuer?

Richard: "Tror du ikke alle vil være bange for at dræbe deres eget barn? Barnet er jo også et symbol på de ting, vi elsker. Men dette spørgsmål skulle vi stille til Till Lindemann, for vi kan fortolke det i så mange forskellige retninger, for jeg ved ikke hvad han tænkte i det øjeblik, han skrev teksten."

- Skrev han teksten i en flyvemaskine?

Richard: "Nej, faktisk ikke, ha-ha."

Christoph: "Men vi bruger meget tid i flyvemaskiner og der har man tid til at tænke på mange ting, så måske er ideen født i en flyvemaskine, man ved aldrig."

Richard: "Faktisk, nu hvor jeg husker det… vi havde en flyvetur fra Mexico til Europa. Jeg sad ved siden af vores keyboardspiller, som er bange for at flyve, da et lyn ramte flyet og alle monitorer gik ud."

Christoph: "Ja, det var et meget skræmmende øjeblik, jeg husker det tydeligt. Elektriciten gik ud og der var et hvidt lyn rundt om flyet, der dykkede et par metre nede. Vi troede det var en af motorene der var eksploderet. Så stabiliserede det hele sig og så sagde personalet, at det hele var normalt. Vi havde bare været inde i en storm og et lyn havde ramt flyet og der var intet at bekymre sig over. Men det var meget skræmmende, he-he."

Richard: "Det er meget interessant – for mig i hvert fald, ved ikke om andre har det på samme måde? - men når jeg skal til at flyve, så er det, deé øjeblik, hvor jeg mest tænker på død end på noget som helst andet tidspunkt i verden. Og hver gang. Virkelig interessant, faktisk."

- Er det ikke fordi, der er et ude-af-kontrol element i det, for det er jo statistisk set farligere at cykle over til det her interview i trafikmylderet end at flyve? Men jeg føler jeg bare kan stoppe cyklen, hvis det bliver farligt…

Richard: "Det har definitivt noget at gøre med det: ude af kontrol. Men det er et faktum, at hvis noget går galt så er der i 99.999% tilfældene chance for at du dør. For hvis noget går galt eller noget gør... (klapper i hænderne - red.), så dør du. Du kan ikke gøre noget ved det."

Christoph: "Men det er også en sandhed, at flere folk dør i biluheld end i en flyvemaskine..."

Richard: "Men som han siger: man føler sig i kontrol."

Christoph: "Ja, og i et biluheld kan man overleve, i et flystyrt gør man det normalt ikke. Og der giver man sit liv i hænderne på piloten og teknologien."

Richard: "Skræmmende… meget skræmmende! Jeg tænker virkelig aldrig på døden så meget som i et fly. Men lad os ikke tale så meget om døden, lad os komme videre til noget andet, hæ-hæ."

Og det gjorde vi så... så hold øje med tredje og sidste del af dette Rammstein-interview, der handler om noget så livligt som bandets turnéliv.

SIDSTE: Der er i øvrigt ekstrem meget hemmelighedsskræmmeri omkring "Reise, Reise", men forhåbentlig har vi en anmeldelse af albummet med i Heavyjam.dk #68 på mandag. Ellers så bliver det så bare í #69.