Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Storbritanniens sorteste

Updated
Storbritanniens sorteste

Kong Kent udspørger Dani Filth om det nye Cradle of Filth-album, bandets baggrund og black metal. Forud for udgivelsen af Cradle Of Filths tiende studiealbum ”Thornography” fik Kong Kent en telefonsnak med bagamand og forsanger Dani Filth om tilblivelsen af både albummet såvel som selve bandet.

- Hvordan var det at lave ”Thornography”?

"Det startede som med alle de andre plader, men vi løb ind i nogle småproblemer undervejs, der gjorde, at vi måtte udskyde indspilningen og udgivelsen 13–14 uger! Først og fremmest blev jeg syg. En lille ting, som har været gennem længere tid. Jeg har nemlig en allergi, der sommetider hæmmer min stemme, men ikke noget jeg mærker i dagligdagen. Havde jeg været en atlet ville det måske give udslag i benene, men da jeg er sanger blev det i stemmen jeg kunne mærke det. Så jeg gik til lægen og fik det ordnet, men det tog jo lige lidt tid."

"Derudover tog vi på en sommerturné, skulle skynde os at få én sang klar til et soundtrack og besluttede os for også at holde en juleferie. I vores skema er det sjældent, vi har tid til ferie, så det gjorde vi denne gang. Derefter var det tilbage i studiet, indspille alle sangene, mixe dem og blive færdige."

- Hvordan starter I med at lave et album?

"På 'Thornography', som med alle de andre foregående plader, starter hver enkelt hjemme ved sig selv og deres hjemmestudie. Så mødes vi og viser hinanden hvad vi har. Lytter til hinandens ideer og finder ud af hvad der kan bruges og hvad der ikke kan. Og så ender det altid med, at vi får de der 'Yes!' øjeblikke hvor vi ved vi har noget, der kan ende på en plade."

- Jeg synes lyden på ”Thornography” er blevet rigtig god i forhold til tidligere...

"Ja, det kan du takke produceren Andy Sneap for. Vi har valgt at arbejde sammen med ham denne gang, netop fordi han er så metalorienteret. Han har fået sat fokus på guitaren og riffs, og det har altså givet pote. Vi er i hvert fald meget tilfredse med udfaldet."


Bandets baggrund

- Hvem skriver musikken i Cradle Of Filth?

"Det er oftest Paul Allender og den anden guitarist Charles Hedger, der skriver musikken. Vi kommer dog alle med vores ideer, og så skriver jeg teksterne til sangene."

- Hvem bliver I inspireret af?

"Vi prøver at gøre det så unikt som muligt. Holde det originalt så man ved at det er Cradle Of Filth. Selvfølgelig er vi influeret af bands, vi lyttede til da vi var unge, men når vi laver et album forsøger vi bare at lave vores eget. Vi lytter til vores foregående albums og bliver også inspireret herfra."

- Hvem startede Cradle Of Filth?

"Det gjorde jeg sammen med Paul Ryan tilbage i 1991. Han var guitarist på det første album. Det startede egentlig som et projekt, og så ville vi se hvad det kunne blive til. Jeg tog et års fri fra arbejde for at give det en chance, og hvis det så ikke virkede, kunne jeg sige, jeg havde givet det et skud. Men det lykkedes, og vi fik relativt hurtigt en pladekontrakt og så fik vi det hele stablet på benene og udsendt den første plade."


Black metal?

- Er Cradle Of Filth et black metal band?

"Både ja og nej. Det er svært at blive sat i bås. Vi er klar over vores historie, men vil helst bare ses som et metal-band. Det lyder prætentiøst, men det er bare sådan, vi ser det. Lyder vi thrash’et eller som black metal?? Det må være op til lytteren at vurdere hvordan han eller hun ser os! Vi vil bare gerne være forskellige fra andre, og gør hvad vi kan for at lave sange som både lyder som Cradle Of Filth og som vil blive husket af lytteren."

- Hvornår skal I ud at turnere og bakke ”Thornography” op?

"Vi regner med at starte med nogle shows i Tyrkiet og England i midten af november, og derefter videre ud i Europa. Og der kommer også koncerter i Skandinavien! Derefter tager vi nogle amerikanske festivals. Vi skal også en tur til Malaysia og Sydafrika, hvor vi aldrig har været før, så det bliver spændende. Og derefter turnerer vi bare alt det vi kan."

I mellemtiden er Cradle of Filths danske koncertdatoer så dukket op - endda to styks: den 11.12 i Århus (Train) og den 13.12 i København (Amager Bio).

"Thornography" udkommer den 16.10, og vil blive anmeldt i Heavyjam.dk deromkring.

Titel
Cradle Of Filth