Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

I diskomfortzonen

Populær
Updated
I diskomfortzonen
I diskomfortzonen
I diskomfortzonen
I diskomfortzonen

Hvor Heavy Days in Doom Town slap, tager Northern Discomfort over med en to-dages doom-festival i Ungdomshuset. Vi har snakket med folkene bag.

Det var en af de mest ambitiøse og veltilrettelagte festivaler, metalscenen har set i Danmark, og så blev den lagt ned efter bare fire år. Og man kunne egentlig sagtens forstå hvorfor: Der er ingen tvivl om, at det var et kæmpe arbejde at organisere en begivenhed som den firedages doom-festival Heavy Days in Doom Town over to-tre forskellige venues, med over 30 bands plus kunstudstillinger, digtseancer og filmfremvisninger. Ambitionsniveauet var fuldt på højde med den hollandske storebror, Roadburn Festival, men hvor Roadburn har pengene og faciliteterne til at få de helt store bands på scenen over, havde Heavy Days in Doom Town blikket for de mindre navne, dem, der var blevet glemt eller overset af den brede metaloffentlighed, og som man nu kunne præsentere eksklusivt. Bands blev fløjet ind til eksklusive shows, og det hele kørte med fondsstøtte, en god bunke frivillige og en lille arrangørgruppe, der arbejdede igennem for at få det til at hænge sammen. Det kan man godt forstå, at de ikke kunne blive ved med, og principielt er det bedre stil at stoppe på toppen i stedet for at risikere at køre sur i det og udvande konceptet. Det er sådan noget, en del bands godt kunne lære noget af.

Det ændrer bare ikke ved, at det for publikum var et kæmpe tab, da Heavy Days in Doom Town lukkede. Bevares, der er andre metalfestivaler i Danmark, en hel bunke af dem, men der er ingen andre med den vibe, der er i Ungdomshuset, ingen andre, der satser på doomen. Der er få ting, der skaber så god en vibe, som en hel dag bare med doom.

Heldigvis har en gruppe på fire aktivister fra Ungdomshuset taget bolden op fra Heavy Days in Doom Town og skabt festivalen Northern Discomfort, som løber over to dage den første weekend i maj på Dortheavej 61 i Københavns Nordvest-kvarter.

“Det var jo helt klart den bedste festival i København, så vi var kede af, at det skulle stoppe. Der var ikke så meget andet for end at starte en ny festival,” fortæller Mads fra Northern Discomfort og konstaterer derpå: “Det er tydeligt, at vi ikke er de eneste, der syntes om Heavy Days in Doom Town.”

Nedskalering og omgruppering

For selv om den nye arrangørgruppe ikke har noget at gøre med dem, der arrangerede Heavy Days in Doom Town, har de fået fat i en stor del af det samme publikum, og her et par uger før ser billetsalget helt fornuftigt ud. “Inden vi offentliggjorde det, regnede vi måske med et par hundrede mennesker, men jeg tror, at vores forventninger er blevet opjusteret en del siden. Jeg tør ikke rigtigt komme med et tal. Så mange som muligt! Folk er generelt meget positive,” siger Mads, og de fleste er også helt på det rene med, at de ikke skal forvente en HDDT V. Northern Discomfort løber kun over to dage, der er ni bands, og det meste af det udenom musikken er skåret væk.

“Nedskaleringen handler mest af alt om økonomi. Heavy Days in Doom Town havde søgt en masse fonde og havde derfor et væsentligt større budget. Samtidig har vi også taget et bevidst valg om at finde nogle mindre kendte bands og give dem en chance for at spille for et større publikum. Beslutningen om at droppe udstillinger og film var en del af nedskaleringen, der kom meget naturligt, da ingen af os er specielt interesserede i den slags. Der kommer et par distroer med smykker og andet, så det er ikke helt slut.”

Northern Discomfort markerer også et stilskifte med navnet, som de fleste sludge-fans vil nikke genkendende til.

“Med hensyn til navnet, som jo er en afløber af Eyehategods 'Southern Discomfort', så var idéen bestemt at line-uppen skulle være i den absolut tungeste ende, hvilket vi bestemt synes, vi er lykkedes med. Vi var måske bare lidt trætte af den der retro-70'er-bølge. Men vi må nok også erkende, at der er en risiko for, at vi har begrænset os selv en smule på den måde,” erkender Mads.

Navnet bør dog ikke afskrække på forhånd, for selvom der er en overvægt af sludgede navne i programmet, hvor Dirt Forge, Rising-aflæggeren Recitation, engelske Coltsblood og ikke mindst franske Aguirre står for den rådneste rådne lyd, så er der altså også plads til både italiensk horror metal med Saturnine (der spillede på HDDT IV), heltemodig svensker-doom med kæmperiffs fra Ocean Chief og den obligatoriske, små-gothede 90’er-doom metal fra hollandske Officium Triste, festivalens ældste band med over to årtier bag sig. Og afslutningen lørdag aften er i sikre hænder hos Øresund Space Collective, hvis hovedmand, Scott Heller, har været gæste-keyboardist til flere koncerter i HDDT’s tid.

Mads er da også ganske fortrøstningsfuld: “ Vi ser, hvordan det går til maj, og ser, om vi bliver nødt til at ændre noget til 2017.”

Der med andre ord alligevel en fremtid for doomen i festivalform i København. Og den kommer meget, meget langsomt imod os, fuld af gode intentioner.

Northern Discomfort afholdes i Ungdomshuset, København, 6-7- maj 2016.