Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Satyricon til Næstved!

Updated
Satyricon horizontal photo credit MortenAndersen-1200

Satyricon headliner Næstved Metalfest! Efter seks års fravær er de omsider tilbage i Danmark og vi talte med arrangøren om at snuppe den booking foran de store.

Kunstner
Titel
+ Brainstorm + Centinex + Red Warszawa + Nervochaos + Advocacy + Avarice + Vanir

Næstved Metalfest afholdes i slutningen af august måned. I år har de for alvor skruet op for ambitionerne og booket mægtige Satyricon som headliner. Det norske black metal-band har ikke været i Danmark siden 2018, hvor de spillede på Copenhell, men nu er de altså igen klar til en open-air festival – denne gang i den sydlige del af Sjælland.

Udover Satyricon kan Næstved Metalfest også offentliggøre tyske Brainstorm, svenske Centinex, brasilianske Nervochaos og hele fire danske bands. Advocacy, Avarice, Vanir og Red Warszawa. I alt otte tilføjelser til en plakat, der i forvejen prydes af navne som Baest, Tiamat og Asinhell.

Vi fangede en af mændene bag festivalen, Michael Hvolgaard Andersen, på telefonen til en lille snak om, hvordan det er at få så flygtigt et band som Satyricon i rusen. Særligt når der helt sikkert har været konkurrence fra andre, større festivaler.

For Satyricon er et stort navn. De spiller ikke live hvert år og udgiver heller ikke ny musik hver anden dag. Faktisk har de ikke spillet live siden 2019, hvor de lige gav otte koncerter på udvalgte festivaler. Siden har der været helt stille om bandet, lige på nær en plade, der fik navnet 'Satyricon & Munch', og er ét, langt instrumentalt nummer på 56 minutter, der blev lavet til en udstilling om Norges helt store kunstner, Edvard Munch. Deres seneste reelle plade er således 'Deep Calleth Upon Deep' fra 2017.

Seneste bølgeskvulp på de sociale medier indikerer dog, at Satyricon er i studiet, og rygter vil vide, at man forsøger at udkomme med ny musik i maj 2024 – så måske der er nye sange med på Næstved Metalfest?

Selv siger Michael Hvolgaard Andersen:

- Satyricon har været på vores radar de sidste par år. Covid gjorde, at noget ikke kunne lykkes, men det har været et drømmescenarie at få dem på festivalen. Vi regnede ikke selv med det, da der var snak om Roskilde Festival og Copenhell, men sørme så vågnede vi op til en dag, hvor de bekræftede og det er selvfølgelig stort for os.

Det var netop på Copenhell, Satyricon spillede på deres seneste visit til de danske breddegrader, tilbage i 2018. Meget er sket siden da.

- Der er sket rigtig meget på livescenen især. Omkostningerne er steget, og Satyricon har jo været meget stille. Efter frontmanden Sigurd 'Satyr' Wongraven solgte sin vinforretning blev man i tvivl om, hvorvidt han overhovedet havde behov for at spille live mere, eftersom han jo nok er økonomisk sikret. Men nu kommer de. De spiller ikke andre steder, for det er typisk det, de gør i et land af denne størrelse. Og naturligvis vil vi gerne have vores headlinere eksklusivt.

Michael Hvolgaard Andersen lægger ikke skjul på, at han booker med hjertet. Arrangørens fortid som musiker i bandet Withering Surface, der jo stadig er aktive, betyder også, at han selv har en fælles fortid med netop Satyricon.

- Det er jo lidt sjovt at tænke på, at mit eget band, Withering Surface, sammen med Blazing Eternity, varmede op for Satyricon på Lille Vega for mange år siden. Siden har de jo fornyet sig selv mange gange rent genremæssigt gennem årene, så det er ikke et band, der står stille rent kunstnerisk, der kommer forbi.

Showet, Michael Hvolgaard Andersen taler om, var Satyricons første besøg i Danmark. Det var 18. maj 1999, og her 25 år senere mødes de så igen i Næstved Metalfest, der afholdes 29. - 31. august 2024.

Næstved Metalfest 2024 Satyricon headliner