Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Viborg går internationalt

Populær
Updated
Viborg går internationalt
Viborg går internationalt

Viborg Metal Festival åbner i 2015 dørene for anden udgave af festivalen, der i år også inkluderer internationale navne. Men hvorfor en metalfestival i Viborg?

Lige siden Aalborg Metal Festival omkring årtusindeskiftet startede hele bølgen med metalfestivaler i Danmark er der sket store og små knopskydninger rundt omkring i landet. Der er naturligvis den store udendørs Copenhell, og så har både Aarhus, Fredericia, København osv. årligt tilbagevendende, indendørs arrangementer. I 2014 gjorde Viborg så den støt voksende liste selskab via deres helt egen festival på spillestedet Paletten i centrum af den gamle domkirkeby.

Sidste år var det danske navne, der fyldte hele plakaten. I år er der dog kommet et internationalt snit. Hovednavnene er nemlig amerikanske Unearth og polske Hate. Derudover også et væld af større og mindre danske navne, der bl.a. inkluderer Anubis Gate, Crocell og Chainfist. Vi tænkte, at vi ville høre arrangøren Michael Gajos om, hvorfor og hvordan Viborg Metal Festival så dagens lys. Og vi ringede ham op og spurgte direkte.

- Hvorfor startede I overhovedet med at lave Viborg Metal Festival?

"Jeg plejer at sige, at jeg selv spiller musik og går til koncerter. Når man kommer herud på landet, som Viborg jo er, så er det svært at trække folk til. Der skal virkelig store navne til, førend folk kan komme op af sofaen. Så vi tænkte, at vi ville lave et event. I stedet for, at en masse småbands kommer og spiller for 10 mennesker, så lave en årlig event, hvor vi trækker lidt større og kendte navne ind og give små og spændende navne muligheden for at spille for et større publikum. Det er sådan lidt ideologien bag. Jeg er selv musiker og har prøvet at spille foran 10 mennesker, og det er frustrerende. Derfor ville vi prøve det her.

- Hvad har I så gjort jer af erfaringer fra sidste år?

"Det var superfedt sidste år og jeg ved jo, at du var her sidste år og skrev en artikel, der hed 'God, men lang dag i Viborg', og det har vi faktisk forsøgt at lave om på. Vi har booket otte i stedet for 10 bands. Muligvis får hovednavnene lidt længere spilletid. Vi skærer nok ikke to - tre timer af, men der bliver lidt mere luft. En anden ting er, at der var lidt for meget dødsmetal sidste år. Vi havde nærmest ingen penge at gøre med, og vi fik så en fire bands stor pakke med dødsmetal. I år har vi sagt nej til pakker med den samme genre for at variere det mere. Det har hele tiden været planen, at vi vil præsentere folk for lidt mere forskelligt, men vi skulle jo starte et sted. I år har vi dog fået det varieret med. Jeg er ked af, at der ikke er noget folk metal, men der er også et år igen næste år."

- Hvordan har I fået mulighed for at få fat i de internationale navne til i år?

"Det er min egen ihærdighed. Jeg har fået noget hjælp fra Carsten Brogaard, der lavede Day of Decay i Aalborg. Igennem ham har jeg kunnet trække på nogle kontakter. Ellers har det været en masse afvisninger og prøvet ikke at blive taget seriøst. Men vi gik alligevel ud og sagde, at vi havde en pose penge og var interesserede i bands af en vis kaliber. Hate kunne vi måske få til en fornuftig pris og to uger efter vi har skrevet kontrakt med dem udsender de deres nye plade, der får gode anmeldelser over det hele, og det er jo bare perfekt. For Unearth gjaldt det, at de stod og manglede en dato i Europa, da de alligevel var på turné. Normalt ville vi ikke have råd til dem med fly og hele molevitten. Men fordi de var her og manglede en dag, så kunne vi godt lokke dem til."

Og således beviser folkene bag Viborg Metal Festival, at selvom et område i Danmark ikke ligefrem er kendt for at have en metalscene, så kræver det blot blod, sved og tårer for at skabe den. Michael Gajos er i hvert fald godt i gang med at banke noget op i Viborg og sammen med spillestedet Paletten har han fået sat Viborg på det danske metallandkort. Og som han siger til sidst så kommer der også en festival i Viborg igen næste år.

Vi glæder os i hvert fald til at drage mod byen med de to katedraler. Domkirken midt i byen og varmeværket, der byder gæster velkomne fra motorvejene. Metalfolket har dog fået deres eget sted at folde hænderne, hæve armen og give den hornede hilsen i Viborg. Stedet er Paletten og begivenheden hedder Viborg Metal Festival. Det hele foregår lørdag d. 2. maj 2015.