Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Volbeat – med fra start

Populær
Updated
Volbeat – med fra start
Volbeat – med fra start
Volbeat – med fra start
Volbeat – med fra start
Volbeat – med fra start
Volbeat – med fra start
Volbeat – med fra start
Volbeat – med fra start

Vi tog med Volbeat på intim-turné i Aalborg og mødte de største fans af bandet. Hør hvad de og bandet mener om hinanden.

Kunstner
Titel
+ André og Claus
Spillested
Dato
24-02-2013
Distributør
Trackliste
1. Hallelujah Goat
2. Angel Fuck
3. A New Day
4. Guitar Gangsters & Cadillac Blood
5. The Gardens Tale
6. Heaven Nor Hell
7. Lola Montez (ny sang)
8. Sad Man's Tongue
9. The Human Instrument
10. 16 Dollars
11. A Warrior's Call
12. Mary Ann's Place
13. My Body (ny sang)
14. Another Day
15. Soulweeper
16. The Hangmans Body Count (ny sang)
17. Still Counting
18. Maybellene i Hofteholder/Mirror & The Ripper
19. Fallen
20. Pool Of Booze, Booze, Booza
Koncertarrangør
Fotograf
Kent Kirkegaard Jensen
Karakter
3

Her på Devilution har vi anmeldt Volbeat på plade og til koncert masser af gange. Lige fra de store optrædener på Roskilde og Wacken, til de store indendørskoncerter og helt ned til klubshows, hvor det hele startede. Så at bringe jer endnu en beretning fra et tilfældigt spillested virkede ikke rigtig godt nok. I hvert fald ikke denne gang.

For Volbeat er større end nogensinde før og alligevel fortsætter de med at turnere de små spillesteder, hvor det hele startede. Og hvem bedre til at binde nutiden sammen med fortiden, end deres første og største fans? Devilution præsenterer stolt André Henningsen og Claus Pedersen.

André Henningsen er fra Odense og glad familiefar. Set udefra ligner han den typiske metalfan med masser af tatoveringer og metaltrøjer, og inderst inde banker der da også et kæmpe metalhjerte. Han har bl.a. haft det nu hedengangne diehardmetalshop og i Volbeat-regi har han været med helt fra start. Han var også manden bag volbeatforum.dk, der samlede det første kuld af inkarnerede Volbeat-fans under ét banner.

Claus Pedersen er fra Vejle og Andrés bedste ven. Til daglig er han den empatiske og vellidte chef i en Fakta-butik og i fritiden banker der et lige så stort metalhjerte inde bag brystkassen. Claus var tidligt inde over volbeatforum.dk og blev administrator og via Volbeat blev der dannet et tæt venskab mellem de to, der har holdt ved siden da.

Men hvornår startede det hele egentlig for de to? Det ville vi have svar på, så Devilution satte sig ned på en café før koncerten i Aalborg og spurgte dem om det.

Hvornår hørte I først om Volbeat?

Claus: ”Jeg hørte om dem første gang i det tyske magasin Rock Hard, der gav dem topkarakterer for debutpladen. Der stod det var med Michael Poulsen fra Dominus, og det var så min vej ind.”

André: ”Jeg tror faktisk allerede jeg hørte om dem et år før de gik i gang. Jeg læste på Dominus’ ’Godfallos’-plade, at nu ville de lave noget rock’a’billy næste gang og så tænkte jeg over det med det samme. Idet jeg arbejdede på DieHard, som Dominus var på, så var det nok allerede dér. Lige så snart de lavede en koncert, så var jeg der. Så første gang jeg hørte dem var til en koncert på Tex (senere The Rock, red.) og det mener jeg var i 2002 eller 2003. Det var jo deres stamsted i starten.”

Claus: ”Første gang jeg hørte dem, var til en koncert på Stengade i 2006. Det var med Franz Hellboss på guitar. Den var rigtig fed. En udsolgt Stengade med 50 graders varme.”

Når man har været med så længe, så er der måske nogle, der var nysgerrige for at vide, hvor mange koncerter de så har set med Volbeat hver især. Det må være blevet til en del gennem årene. Så vi satte os for at finde ud af det.

Hvor mange koncerter har I så været til i alt?

Claus: ”Det har vi ikke rigtig tal på. Måske 120?”

André: ”Det er måske meget? Måske er det kun i nærheden af 100? Det gik godt nok stærkt der i 2007, hvor det blev til 30 – 40 koncerter på et år, men der har også været perioder med mindre koncertaktivitet, såsom 2010 – 2011. Men hvis vi satte os ned og talte sammen, så er det nok omkring 100.”

Netop pga. Andrés lidenskab for Volbeat blev det på et tidspunkt for meget for Michael Poulsen og co. at se fynboen vride tegnebogen for kastanjer hver måned, for at se endnu et show. Så omkring 2007 blev det besluttet, at André fra den dag og til evig tid ville stå på gæstelisten som "+1", dvs. André og en ven altid kan komme gratis ind til en Volbeat koncert uanset hvor på kloden bandet spiller. Den eksklusive aftale skulle vi da også lige hørt lidt om.

Hvornår blev du officielt Volbeats første fan?

André: ”Kan ikke helt huske det, men jeg mener det var fordi de så os alle de gange i 2007 og tænkte, at vi måtte bruge mange penge på det. Det var hver torsdag, fredag og lørdag. Det var mange penge, for vi skulle også have alle trøjerne. Vi arbejdede også på volbeatforum.dk dengang.”

Claus: ”Det var lige da vi mødtes der i 2007.”

André: ”Ja, jeg skal i hvert fald ikke klage. Jeg er meget beæret og glad for det.”

Claus: ”Det var i hvert fald fedt til Sonisphere i Frankrig, hvor Volbeat varmede op for Big4. Det var altså en lang tur!”

André: ”Det var Toke Holt, der spurgte om ikke vi kunne tænke os at komme derned. Men jeg lidt svært med, at de render rundt med rødvinsglas til en metalfestival, haha.”

Det er dog ikke kun André og Claus, der er klar over aftalen eksisterer. Volbeat selv har jo sørget for det, og vi fik en snak med trommeslager Jon Larsen før koncerten om netop André og Claus. Jon husker også godt den aftale. Men først ville vi lige vide hvornår han og Volbeat første gang bemærkede André.

Hvornår mødte du André første gang?

Jon: ”Det har vel været i 2002 eller 2003. Nok også i forbindelse med Århus Fee’ Festival i 2004. Det var der, hvor han begyndte at dukke op uanset hvor vi var. Han trak også Claus med, og så var de bare overalt. Og når alt kommer til alt er de jo et par søde fyre, og på et tidspunkt kom de bare med ind til alle koncerter. Han spurgte også til t-shirts og han købte en masse i starten, men så begyndte vi også at give ham nogle. Hvis der så var noget brækket udstyr, så gav jeg det bare til André. Med tiden spurgte han ind til om vi havde et forum. Det havde vi ikke, men han ville gerne stå for det. Det fik han lov til og kørte det i en del år. Lavede specielle forum-shirts, arrangerede ture til Tønder, Flensburg og England. De har også været med i Frankrig og Tyskland. De to, især André, er blevet en del af familien. Sådan er det bare.”

Hvornår besluttede I, at han skulle stå på gæstelisten til alle shows?

Jon: ”Det er nok nogle år siden efterhånden. Han brugte jo rigtig mange penge på at komme til alle koncerter og se os, og han lavede det der forum med vores accept, men han stod selv for det hele, bl.a. også de der ”VOLFEE VOLSOM VOLBEAT”-trøjer. Så på et tidspunkt mente, at han selvfølgelig bare skulle ind uanset hvad. Ham og Claus er jo nærmest gift, så vi måtte hellere tage ham med os.”

Det har André og Claus naturligvis gjort brug af i Danmark, men interessen og loyaliteten er så stor, at det også er blevet til en del udenlandske ture. Der er via det nu lukkede volbeatforum.dk arrangeret ture til både England og Tyskland. Og så har Claus og André selvfølgelig også set dem på Wacken nogle gange.

Jeg mødte dem selv på det forum, og det var her den første kontakt mellem skribent og interviewofre fandt sted. For det er heller ikke nogen hemmelighed, at der på denne redaktion også var nogle stykker, der faldt over Volbeat før P3 spillede 'The Gardens Tale' første gang. Så da Volbeat annoncerede denne klubturné var det oplagt, at få bundet en sløjfe på fortiden og fortalt den gode historie om de officielt største Volbeat-fans i verden; André og Claus. Men hvor mødte de to egentlig hinanden?

Claus: ”Det var i 2007 i Odense på Rytmeposten. Jeg skulle aflevere nogle kuverter så André kunne sende de første forum-shirts ud. ”

André: ”Vi havde været til koncerter med Volbeat sammen tidligere, men der kendte vi ikke hinanden. Bl.a. en koncert i Vejle, hvor der er et billede, hvor vi er på sammen, men der vidste vi ikke hvem hinanden var.”

Hvor mange udlandsrejser har I så arrangeret?

Claus: Vi har været i London med forum med 15 – 20 band. Så var vi 50 mand i en bus i Flensburg. Det var som Volbeat-support. Og så har vi set dem i Frankrig på Big4, men det var kun os (Claus, André og familie). Så har vi set dem i Sverige, på Wacken, Hamburg, Bremen osv.

Hvad er jeres bedste koncertminde?

Claus: ”Jeg sad og tænkte på det den anden dag. Der er så mange.”

André: ”Det bliver nok hele forløbet for en dag. For der er nemlig mange fede minder. 1. maj 2004 i Århus til Fee’ Festival. De spillede på en lillebitte scene og der var kun 60 – 70 mennesker. Bagefter gik Jacob Bredahl op på den store scene med Hatesphere og sagde, at han lige havde set Danmarks fedeste band. Det var nemlig en sindssyg fed koncert. Alt swingede selvom mange ting gik galt. Franz’ guitarstreng sprang, der var noget galt med Jons trommer og Michaels vokal var der også noget med, men folk var bare helt vilde og der var en magisk stemning. Og så var der én i 2010. Der blev jeg inviteret ud i Odense kongrescenter. Der lavede de en pre-production af turnéen. Det var kun min familie og jeg, der sad i salen og hørte dem spille hele showet og få detaljer på plads med lyd og lys osv. Det var fantastisk at prøve at være med til.

Den nok fedeste var dog nok en oplevelse, vi havde med Michael Poulsen den anden dag i Ringsted. Der stod vi på et lokum med Poulsen i Ringsted og hørte den nye plade. Det er hans hjemby, så han havde en masse familie og gæster der ventede efter koncerten, men han gik alligevel ud med en bærbar på toilettet til os, så vi kunne høre den nye plade. Så stod vi der og så gik han og hentede øl til os, så vi kunne nyde dem mens vi hørte pladen. Det viser bare for mig, at han godt ved, hvor han kommer fra.”

Claus: ”For mig var debutkoncerten i Stengade stor. På Wacken forrige gang fik jeg mulighed for at stå på scenen og se ud over 70.000 mennesker. Det var kæmpestort. Specielt når man har været med fra start. Og så Ringsted, som André lige taler om. Det er store øjeblikke.”

KAN FANS VÆRE STØRRE END BANDET?

Der er ingen tvivl om, at fans betyder meget for et band. Men kan en fan også gå hen og blev en berømthed? I André og Claus’ tilfælde er det lige før. På et tidspunkt var volbeatforum.dk en meget besøgt side, ikke mindst pga. P3 og deres airplay af singlen ’The Gardens Tale’. Der var en stor familie på det forum og de troppede loyalt op overalt i landet. Det kom der nogle ret finurlige episoder ud af. For fans er én familie. Men for André og Claus er bandet også en del af familie, så de har lidt et andet forhold til det hele. Så hvordan er det forhold egentlig til bandmedlemmerne?

André: ”Det er af helvede til, haha. De hader os. Vi mødte Anders udenfor her for lidt siden, og han sagde bare ”Åh, nej. Ikke jer igen”. Men det er faktisk kun Poulsen, der ikke laver sjov med det. Han er gravalvorlig og meget glad hver gang han ser os. De andre laver mere sjov med det. Poulsen er meget seriøs og fokuseret.”

Claus: ”Der har vi også nogle gode historier. Foran Ridehuset i Århus, hvor André og jeg stod og snakkede med Anders. Der kommer én hen og siger: ”Er det ikke jer to fra Volbeatforum?” og Anders står lige ved siden af, og de aner ikke hvem Anders er. Senere den dag nede på toilettet nede ved Ridehuset, der står André og Jon og pisser…”

André: ”Det er rigtigt. Der kommer én og han siger ”Jeg kan huske dig fra Skive Beachparty, du er fra Volbeatforum, ikke?”. Jeg siger så, ham dér han var der også. Og så spørger han Jon ”Nå, hvem er du?”, hvortil Jon tørt svarer ”Det er mig, der spiller trommer.” Men altså, på den anden side, det er et band I skal ind og se. I må da kende andre end forsangeren? Det er svært for mig at forstå, for jeg kender dem alle sammen. De er mine venner. De er alle lige for os.”

Og for Jon har det sikkert også været en spøjs oplevelse. Det illustrerer dog meget godt, at André og Claus har spillet en rolle på et tidspunkt i Volbeats historie. Men hvor meget har de mon betydet for Volbeat? Jon har en klar holdning til det.

Jon: ”De har helt sikkert haft en betydning. André var en af de første, der fik den allerførste demo. Dengang var det især MySpace, hvor han postede numre ud og skrev stolpe op og ned om os. Han var med til at holde gryden i kog. Bl.a. fordi vi slet ikke havde tænkt over, at man skulle have et forum til fans. Og det voksede sig jo faktisk rimelig stort relativt hurtigt. Han har bestemt haft en stor betydning.”

Som Jon nævnte tidligere, så har de jo også givet André andet end billetter. Han blev også brugt som skraldespand for ødelagt udstyr. Det er dog blevet til andet end ødelagt udstyr, kan vi godt afsløre. Meget andet! For André er samler med stort S. Han har alt med Volbeat. En kæmpe samling i hjemmet, der kun vokser sig større og større for hver måned, der går. Men hvornår besluttede han sig egentlig for at blive samler af bandet:

André: ”Det var nok mit arbejde på DieHard. Jeg fik alle de specielle ting, promoer osv. Jeg havde begge demoerne og købte trøjer. Skrev med Michael tit om koncerter. Så fik jeg nogle prøvetryk til t-shirts i forskellige farver og Michael spurgte om jeg ville have dem. Fik én i syv forskellige farver og jeg fik også nogle af de trøjer, som Franz havde spillet i. Og så startede det bare derfra.”

Det har dog ikke kun været aflagte koncerttrøjer, der er nået hen til André. Et år gav Jon en julegave til André. Det var en såkaldt testpressing af deres debutplade på vinyl. Det er et prøvetryk, som man laver før man sætter pladen i endelig produktion. I samlerkredse er disse såkaldte testpressings meget eftertragtede. Og et år gav Jon altså André en sådan i julegave. Ganske udmærket! Og så sent som på denne turné blev det også til ret specielle oplevelser. Den eksklusive lytter på den nye plade på et toilet i Ringsted var bare én anekdote. Vi kan også her afsløre, at til koncerten i Odense gik Michael ned foran scenen efter et nummer. Her tog han sin guitar af og gav den til Andrés søn. Værsgo. Efter koncerten kom alle fra bandet ned og skrev deres autografer på guitaren. En ganske særlig oplevelse, som André er meget stolt af.

Hvilke ting mangler du så i din samling, André?

André: Altså, det er ret fedt, at min søn fik den guitar af Michael Poulsen. Men jeg mangler den jo selv, haha. Men jeg har fået så meget, specielt af Jon, så jeg mangler sådan set ikke rigtig noget. Af sjældenheder så er det selvfølgelig den guitar, men jeg kan bare gå ind til min dreng om natten og se, at han ligger og sover med den. Jeg er glad hver gang de tænker på mig, og Poulsen eller Jon kommer med noget. For et stykke tid siden blev de sponseret af et firma, og der gik Poulsen rundt med en fed læderjakke, hvor der står ”1972” bagpå. Jeg spurgte om ikke han kunne bestille én til mig også, men der var udsolgte, så nu får jeg hans, for han bruger den ikke mere. Og så har han lovet mig et Dominus-bagtæppe når han en gang finder det.

Så var der vist også noget med en Dominus-single til 100 kroner? Eller skal vi lade være med at snakke om det?

Claus: ”Jeg vil gerne fortælle historien! Michael Poulsen og Jon Larsen havde været nede i MobyDisc i Odense og se på musik. De fandt så to singler med Dominus og Michael sagde, at han ville give 100 kroner for dem. Target sælger dem for 4500 kroner stykket.”

Var det Michael selv, der gik ind og købte de Dominus singler?

André: ”Ja. Michael havde ringet fire gange den dag for at finde butikken, og til sidst sagde jeg, at nu stod han altså lige overfor butikken. Gå lidt til højre, så er du der. Så fik jeg ham til at kigge efter den nye med Ghost. Men hvor syret tror du egentlig ikke det er, at en mand, der spiller for så mange mennesker, render rundt i Stereo Studio osv. i Odense og kigger efter Ghost-skiver til mig?”

Og med den bemærkning om, at rockstjernen stadig går og leder efter skiver til sin kammerat og største fan lod jeg André, Claus og Jon gøre sig klar til aftenens show.

Det blev en ganske udmærket koncert, hvor man kunne mærke, at deres nye guitarist, Rob Caggiano er ved at finde sin plads som strengevrider, og man fornemmer, at han bestemt har noget at byde ind med, som det også er nævnt i vores anmeldelse fra Vega. Han efterlader et meget personligt fingeraftryk på sine guitarsoli og bandet virker klar til at indtage scenerne rundt omkring i verden igen. I Aalborg var salen selvfølgelig fyldt og publikum var godt med. Det er efterhånden et par år siden, at Volbeat sidst var så langt nordpå og fansene var sultne, men i Aalborg skulle de godt nok hives lidt i gang. På et tidspunkt beordrer Michael Poulsen en ’circle-pit’ til en sang. Det skete aldrig. Jeg tror ganske simpelt ikke, at de nordjyder, der tager til Volbeat-koncerter anno 2013 aner hvad sådan noget er.

Men fansene fik hvad de kom efter, og det var en koncert med Volbeat, som de er blevet. Stort show, hvor bl.a. Christian Nørgaard fra Grumpynators, der varmede op, kom op på scenen og spillede akustisk guitar på bl.a. ’The Gardens Tale’, akkurat, som han gjorde da han var en del af deres crew tilbage i de tidlige dage. Så på mange måder blev der kigget tilbage til den spæde start denne aften i Aalborg.

Jeg selv fik ret hurtigt fat i et plekter fra Michael Poulsen. Det stoppede jeg i lommen og som aftenen gik på hæld gik jeg ned mod udgangen. Her stod en far med sin dreng. Begge iklædt to nyindkøbte Volbeat-trøjer. Drengen så meget fokuseret ud. Jeg tog kontakt til faderen og spurgte om hans søn var meget glad for Volbeat. Det var han! Så gav jeg faderen det plekter og sagde til ham, at det havde Michael Poulsen spillet med her i aften og han skulle give det til sin dreng. Drengen blev meget glad.

Og før de kvindelige læser lader vandet gå i benovelse over denne tilsyneladende altruistiske handling, så bør det her nævnes, at der lå yderst egoistiske motiver bag. For jeg kender ikke hverken faderen eller drengen. Kommer heller ikke til det. Så resten af mine dage kan jeg nu gå rundt og vide, at der findes i hvert fald én dreng, der hele tiden synes, at jeg er en flink og cool mand, uanset hvor afstumpet jeg reelt er.

For selvom jeg ikke vil give koncerten topkarakter, så er jeg ret sikker på, at drengen og hans far synes det var en fed aften i Aalborg. Sådan havde jeg det også selv de første gang jeg så Volbeat. Så jeg kender følelsen. Og den er fantastisk. Det er historien med André, Claus og Volbeat også. Nu er den fortalt og moralen er; du ved aldrig hvilket band, der bliver stort. Men tror du på det, så ender du måske med at være en del af bandets familie og verdens største samler af et band i stor, international klasse. Så det gælder om at komme ud og opleve nogle bands. Opleve undergrunden. Følge udviklingen. Lyt til noget anderledes.

Måske det plekter startede den næste André?

De tre sidste billeder i galleriet er alle privatbilleder, som redaktionen venligst har fået udlånt af André. Det første viser André med noget af sin samling. Skulle hilse at sige, at ikke alle trøjerne kunne være på billedet og alle vinylerne er heller ikke med. Men guldpladen er der, og Jons sko fra deres Metallica-show i Århus i '07. Det andet billede er Claus, Rob og André backstage under denne turné i off-tilstand. Sidste billede er Cian med sin nye guitar, mens MP skriver autograf og André ser på, hvor man også yderst til højre kan skimte lidt af Claus. 

Menu