Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Bag om WOA Metal Battle: Et tveægget sværd af konkurrence og talentudvikling

Populær
Updated
Bag om WOA Metal Battle: Et tveægget sværd af konkurrence og talentudvikling

WOA Metal Battle er mere end blot en musikkonkurrence. Konkurrencen handler ligeså meget om at give metalscenen et kvalitetsløft. Det sker blandt andet gennem coaching og konstruktiv kritik af de deltagende bands. Kom med bag kulisserne til en coachingsession med bl.a Devilution, Copenhell og Aalborg Metal Festival.

Når deltagerne i WOA Metal Battle står svedende i scenelyset, råber og skriger de ikke blot for at overvinde publikum i salen. De ved, at alle aspekter af deres optræden bliver skarpt vurderet af et dommerpanel bestående af nogle af landets mest veltrænede metaløren, som til hverdag blandt andet udvælger de bands, som du skal se med kold fadøl i hånden på festivaler som Copenhell, Metal Royale og Aalborg Metal Festival.

Danmarks bedste Devilution er naturligvis også repræsenteret ved stifter og fotograf Jacob Dinesen, ligesom Blastbeast.dk er repræsenteret ved anmelder og grundlægger Søren Weiss. Sammen med bookere fra ovennævnte festivaler og en færøsk dommer fra Metal Battlens internationale jury sidder de klemt sammen i et lille loftslokale på Badeanstalten, hvor de venter på, at aftenens deltagende orkestre én for én kigger forbi til 'coaching' og konstruktiv kritik. Forinden har dommerpanelet endevendt deres optræden af dommerpanelet, og sidder nu klar til en session, hvor bandet får velment kritik på alle leder og kanter af deres show.              

Alle elementer vurderes

Dommerne kigger på meget mere end blot hvorvidt den musikalske udførelse er i orden. Det vurderes også, om der skal skrues på kropssprog og gestik, om lys og lyd er rigtigt afstemt til musikken, om publikum tages seriøst med snak og henvendelser eller mangel på samme og endda om bandmedlemmernes scenetøj er i overensstemmelse med udtrykket og den genre, de begår sig i. For et ungt band, der bare vil ud at smadre igennem på de skrå brædder, kan det måske virke som en latterlig og ligegyldig ting at gå op i, men det er det bestemt ikke, lyder det enstemmigt fra dommerpanelet.

"Husk, at I kun har én chance til at give publikum en god oplevelse. Gør I det godt, vil de huske koncerten i årevis. Skiuffer I, kommer de måske aldrig igen. Der er tale om et show - det er ikke nok bare at spille virkelig godt."

Den gennemgående parole til alle aftenens orkestre er: "Kræv noget - ikke bare af jer selv, men også af spillestedernes lys- og lydmænd. Fortæl dem, hvordan I vil have lyden og lyset. Og sørg for, at alt det gear, I medbringer, står i korrekte indstillinger. Det letter arbejdet for alle involverede."

Konkurrence og talentudvikling af store og små

Dommerne betoner også, at det for nogle bands kan være investeringen værd at medbringe egen lyd- og lysmand, selv om det for mange upcoming bands kan være en omkostningstung affære. Ikke desto mindre kan det være det element, der gør den berømte forskel.

De fleste bands tager godt imod kritikken, som til alle tider er velment og konstruktiv. Der er ingen, der skal køres over. WOA Metal Battle står på to ben: Det handler dels om at sikre, at bandet med størst potentiale får den endelige billet ned til ilddåben på Wacken Open Air. På den anden side handler det om at talentudvikle og løfte alle deltagende bands så meget som muligt i processen. En plads på en af verdens største metalfestivaler er ikke småting for et upcoming band, og derfor tiltrækker WOA Metal Battle både meget erfarne, nærmest halvprofessionelle orkestre, mens en anden halvdel er helt unge skud, som i konkurrencen ser en oplagt mulighed for eksponering, mere liveerfaring og udvikling. Det gør ikke udvælgelsen af vinderne nemmere, da der er betydelige niveauforskelle i både scenetække og musikalsk formåen.

Det ses også tydeligt i dommernes kritik, som rummer roser som denne: "I har et kæmpestort potentiale og har et unikt lydbillede i Danmark, men der er rigtig meget, I skal forbedre." Og velment, men også hård kritik som denne:"I har ligget i det samme niveau i nogle år efterhånden. Hvornår vil I videre til næste level? I er så tæt på at slå igennem, I skal bare beslutte jer, om I er klar til de sidste 10 procent. Der er en grund til, at det er småting, vi fremhæver - det er fordi, I allerede er så gode."   

Finalen er nær

Om den endelige vinder af en plads på Wacken Open Air bliver et 'etableret' orkester eller et uprøvet stjernefrø ligger meget snart fast. De indledende runder slutter på fredag i Esbjerg, hvorefter fire bands er klar til den endelige dyst i finalen, som kommer til at foregå på Studenterhuset i Aalborg d. 30. maj. Vi glæder os!

Menu