Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

WOA'12: Metal Battle-finalen

Populær
Updated
WOA'12: Metal Battle-finalen

Færøske Hamferð vandt finalen i Wacken Metal Battle. Reportage fra finalen og interview med de glade og overraskede vindere.

Kunstner
Dato
03-08-2012
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

Wacken Metal Battle er en årligt tilbagevendende konkurrence, der slår sine sidste folder onsdag og torsdag på Wacken Open Air. År for år udvides den til også at inkludere mere fjerne og eksotiske lande end de europæiske, lande som Japan og Indien, der begge deltog for første gang i år. Setuppet er stort, med ikke mindre end 28 deltagende bands, der kæmper om førstepræmien, som er en pladekontrakt med ingen ringere end Nuclear Blast.

Og lad os da starte med slutningen, nu vi er inde på hovedpræmien. Fredag aften i presseteltet blev vinderen af to dages intens battlen på henholdsvis Headbanger Stage og W.E.T. Stage udråbt. Fotografen og jeg sad på første række, mens temperaturen i teltet steg minut for minut. Den chefansvarlige for Wacken Metal Battle Enno Heymann fortæller lidt om konkurrencen og de mange fine præmier, som de deltagende bands får samt om den store hovedpræmie.

Da han ikke længere kan trække spændingen kigger Enno ned i sine papirer og annoncerer, at vinderen kommer fra en ø, som har flere får end mennesker og siger derefter Færøerne, hvorefter presseteltet løfter sig fra jorden i en bølge af klapsalver og jubel fra de mange fremmødte pressefolk, dommere, battle bands samt andre interesserede metalhoveder.

Bandet hedder Hamferð, spiller doom og kommer glade og vilde op på den lille scene og tager imod lykønskninger fra de fremmødte. Annonceringen og de to intense dage fyldt med 28 battle-koncerter er kulminationen på flere måneders hårdt arbejde med planlægning og afholdelse af konkurrencer i de 28 lande som deltog. Enno fortæller fra scenen, at til næste år vil flere lande deltage, og at målet er at 50 lande om få år vil deltage i Wacken Metal Battle.

Da diverse fagfolk havde sagt tillykke og fotograferne taget vinderbilledet, fik jeg mulighed for at møde guitarist i Hamferð Theodor Kapnas til en snak om bandets deltagelse i Wacken Metal Battle, som du kan læse her.

Hvordan var stemningen i onsdags backstage, før I skulle spille?
- Vi var ekstremt spændte lige før vores show, og en eller to af gutterne i bandet var meget nervøse. Men lige efter vores optræden, må jeg være helt ærlig og indrømme, at var vi ret skuffede. Vi måtte ikke bruge vores egen lydmand, som vi havde taget med helt fra Færøerne, og vi mente selv, at vi kunne have gjort det meget bedre. Men efter at vi havde talt med et par stykker, som var meget begejstrede for vores optræden, blev vi i meget bedre humør og kunne nyde resten af dagen.

Hvordan synes du, at niveauet er blandt de bands, der deltager i Wacken Metal Battlen?
- Jeg så ikke så mange af de andres koncerter, men dem jeg så var på høj niveau. De fleste af de nationale bands har jo vundet over en masse gode bands i deres hjemland, så derfor tror jeg, at niveauet er rigtigt højt hernede i Wacken. Ingen af os forstår hvorfor dommerne valgte os som vindere af Wacken Metal Battle 2012.

Hvordan var det at stå foran så stort et publikum?
- Det var fantastisk. De fleste i bandet har været på Wacken før som gæster, og i år var min fjerde gang. Pludselig selv at stå på scenen foran så mange mennesker var et af de største øjeblikke for mig, og helt klart Hamferðs største oplevelse hidtil.

Hvad lavede I lige før I skulle spille på W.E.T. stage i onsdags?
- Som jeg lige nævnte var nogle i bandet ret nervøse, men for mig var det "just another show" – dog en del større end normalt. Vi havde god tid til at stille vores gear op på scenen, og det crew, som hjalp os, var nok det mest professionelle crew, jeg nogensinde har arbejdet med. Derfor var det en kæmpe oplevelse fra start til slut.

- Det var svært ikke at have et smil på læben, da vi gik på scenen, men under selve vores 20 minutters show var det ’business as usual’.

Hvordan havde I det, da I blev udnævnt til vinder af Wacken Metal Battle 2012?
- Vi blev fuldstændig blæst omkuld, og det er vi stadig. Og som Jón lige sagde, så er musik ingen konkurrence, og derfor kan jeg ikke lide ordet ’vinder, selvom vi vandt konkurrencen. Mit indtryk er at alle bands var gode, og ingen af os regnede med, at dommerne ville vælge os!

Hvad skal der så ske med jer og Nuclear Blast, nu da I har vundet en pladekontrakt med dem?
- Først og fremmest skal vi i gang med forhandlingerne og vi har endnu intet underskrevet. Derudover har intet ændret sig. Vi skal sætte os ned og skrive resten af vores album, som gerne skulle være færdigt om et par måneder. Herefter skal vi i studiet og forhåbentlig får vi mulighed for at komme turnere ret meget i forbindelse med vores kommende release. Vi kommer sådan set bare til at gøre det, som vi hele tiden har gjort og lade vores manager stå for teknikaliteterne.


Devilution ønsker færøske Hamferð et stort tillykke med pladekontrakten og fremtiden og håber på, at Wacken Metal Battle i fremtiden vil få mere og mere anerkendelse og spalteplads i diverse metalmedier.

Du kan også læse interviews med flere dommere og bands fra dette års Wacken Metal Battle her.