Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – 20 år med iPod

Updated
iPod-umlaut

Velkommen til ugens Top 5, hvor vi desværre må fortælle dig, at hvis du forstår overskriften, så er du muligvis gammel. 

Dato
25-10-2021

Lad os prøve med en quiz! Hvis du kan huske dengang man manuelt skulle overføre mp3-filer fra sin computer til en mp3-afspiller, så er du muligvis gammel. Siger ordene ”Limewire”, ”bit torrent” eller ”Youtube to mp3 converter” dig noget, så er du nok gammel. Hvis du havde første generation af iPod'en så er du i hvert fald over tyve. Og medmindre du lyttede på sådan en som baby, så måske endda endnu ældre. For iPod-en er netop fyldt 20. Yes. 20 år gammel. Og her er en Top 5 over ”fun facts” omkring iPod-en. Denne smukke, elegante Steve Jobs opfindelse, som jeg aldrig havde nok penge til at købe, men alle de seje børn havde.

1. iPods var ikke et first-mover produkt

Jeg husker stadig min første MP3-afspiller, der holdt 256 skønne megabytes med filer jeg måske eller måske ikke havde rippet fra radio-funktionen på Microsofts Media Player ved at højreklikke på playknappen. Og de eksisterede altså et godt stykke tid inden iPods overhovedet var en ting. Mellem 1996 og 1998 ledte en del eksperimenter til de første afspillere, der kunne holde på 6-12 sange. Hele revolutionen startede et så vidunderligt og fantastisk sted som Erlangen-Nürnberg Universitetet og i tæt samarbejde med Fraunhofer Instituttet. Den første sang, der blev udsat for formatet var forresten Suzanne Vegas sang ”Tom’s Diner”, der er en fucking fed sang. Nå, men det er bare egentlig for at sige, at den første iPod altså først dukkede op i 2001, og kun fordi Steve Jobs syntes, de andre MP3-afspillere lissom ikke var lækre nok. 1-0 til Jobs. De der iPods var virkelig lækre, set igennem de hurtige 00’er briller.

2. Altid ekstra U2

Kan I huske dengang Tim Cook i 2014 stolt annoncerede, at alle iPhone 6 købere ville ”få” U2s album ”Songs of Innoncence” med oveni hatten, når de modtog deres nye telefon. Washington Post valgte fint at kalde det ”rock-n-roll som dystopisk junk mail”. Men hvad hvis jeg afslørede for jer, at det ikke var første gang, at Apple samarbejdede med U2? Den er god nok! Allerede i 2006 og med lanceringen af iPod 5G fik U2 en unik version af afspilleren, men med signaturer fra hele bandet på den første (gisp) sorte metal-bagside. Du kunne kun få den med 30GB og selvfølgelig gav købet også adgang til 33 minutters sikkert mentalt udfordrende interviews med U2. Du skulle dog selv hente indholdet fra iTunes. Hvis man har lyst, kan man jo tænke, at drømmen om den senere påtvungne download måske allerede startede tilbage i 2006. Jeg nominerer U2 og Apples konstante co-branding til århundredets mærkeligste allerede nu. 

3. Apple måtte fjerne produkter, fordi de spillede for højt

Hvis du ejer en iPhone den dag i dag, vil du bemærke, at lydbarren begynder at lyse orange når de overstiger en hvis volumen. Det er et af de tilbageværende tegn, på en anden type loudness-krig der udspillede sig i allerede i starten af nullerne. De første iPods havde en del problemer med bassen og equalizeren, faktisk alle fra før 2006. Dette skete blandt andet på rock-sange. På femte generation af iPoden begyndte Apple at konfigurere volumen på iPods. Det skete efter, at man i 2002 måtte trække alle iPods tilbage fra det franske marked, fordi fransk lovgivning forbød alle produkter til personlig lytning at overstige 100 dB. Siden da har forbrugere i Europa fået deres iPods med begræsning på 100 dB alt imens det amerikanske marked altså kunne lytte til ”Behind Blue Eyes” højere end 100 dB. Jeg vil ikke sige hvem der tabte kampen der.

4. Moralske tømmermænd: Er det overhovedet etisk at eje en iPod?

Det viste sig hurtigt, at successen for Apples musikafspiller også havde en moralsk slagside. Det blev særligt tydeligt efter The Mail on Sunday i 2006 kunne afsløre, at iPod'en primært skabtes på ryggen af working-poor medarbejdere i Kina, hvor flere rapporteredes at arbejde op mod 15 timer om dagen mod en sølle månedsløn på 50 dollars. Navnet på fabrikken, der var omdrejningspunktet for debatten, Foxconn, vil få det til at løbe koldt ned af ryggen på de, der fulgte senere historier om fabrikken, hvor medarbejdere under udviklingen af den første iPhone blev tæt på tortureret, og flere af fabrikkens ansatte begik selvmord både på grund af misbrug fra ledelsen og i kølvandet på, at en prototype forsvandt. Denne tragedie i 2010 kunne have været undgået, hvis man havde taget problemerne med Foxconn mere seriøst allerede i 2006.

5. De produceres stadig

Det, der nok vil undre flest, er dog, at iPod'en altså stadig produceres og sælges. Der er kun en af dem på markedet, nemlig 7. generation af ”iPod Touch”. Der er dog efterhånden skruet godt ned for servicen og den seneste generation står ikke længere som et kompatibelt ”device” i dokumentationen for Apple Music. Den kan dog imponerende nok godt komme i kontakt med et par AirPods, og du kan også hente apps ned fra App Store. Nogen siger, at det er en fin og billigere telefon at give til blandt andet børn, da den kan de fleste ting en iPhone kan, men ikke koster det samme. Den ligner til forveksling også en iPhone sådan fra de sene 2010'ere. Der er dog meget der tyder på, at Apple altså er ved at skrue en del ned for blusset på deres udvikling af iPod'en og at vi snart, efter 20 års tjeneste, kan vinke farvel til alle dens mange afskygninger og farver.