Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Bizarre kult-covers

Populær
Updated
Top 5 – Bizarre kult-covers

Grafisk splat, sex, død og ødelæggelse har altid gået hånd i hånd med de hårde toner i metal-genren. Vi ser nærmere på fem de af de mest kendte og kontroversielle covers gennem tiden. 

Oprindeligt var meningen med denne top 5 at finde frem til de mest modbydelige cd-covers i metallens mangfoldige univers. Det skulle vise sig at være lidt af en udfordring, når man først dykker ned i universet af goregrind eller pornogrind. Her, hvor billederne ikke længere er tegnede eller nødvendigvis iscenesatte. Men autentiske billeder af alt fra mennesker, som er blevet myrdet og voldtaget, til dem med mishandlede kønsdele og frem til så fucked up billeder, at undertegnedes Google-historik lige nu sikkert blinker rødt hos diverse efterretningstjenester ... Man kommer i tvivl om hensigten hos flere af de her bands: Er det perverteret for sjovs skyld, for kunstens skyld, eller har visse af de her musikere en seriøs skrue løs? Det skal stå usagt her, men listen af bizarre bands er lang. Lige fra gamle The Meatshits til Torsofuck og Necrocannibalistic Vomitorium.

I stedet ser vi nærmere på fem kontroversielle covers, der har kult-status, og som både har haft positiv og negativ indflydelse på udgivelserne.

1. Pungent Stench – Dirty Rhymes and Psychotronic Beats (1993)


Østrigske Pungent Stench er for længst gået i opløsning, og bandets middelmådige dødsmetal er med god grund også ved at gå i glemmebogen. Men for 20 år siden var bandet faktisk på toppen af den internationale death metal-scene, hvor de i Danmark for eksempel var på forsiden af et tidligt nummer af Metalized. Trioen lagde ikke skjul på, at deres opsigtsvækkende image var humoristisk ment.

Seksuel mishandling, dyresex, pædofili: Intet var for helligt for Pungent Stenchs søgen efter bizar opmærksomhed, hvilket i den grad også lykkedes med deres art-work, der ikke overraskende blev censureret i flere lande, for eksempel USA og Australian. 

Højdepunktet kom med ep’en ’Dirty Rhymes and Psychotronic Beats’, som Nuclear Blast udsendte i 1993. Dengang, hvor forargelse for forargelsens skyld var en meningsfuld strategi som virkede. Det bliver næsten ikke mere bizart end det her cover, og det er næppe et cover, som verdens største metalselskab var gået med til at sende på gaden anno 2013. 

 
2. Mayhem – Dawn of the Black Hearts (1995)

De fleste er nok bekendt med historien bag coveret til denne notoriske bootleg. Den 8. april 1991 begik Mayhems kryptiske sanger Dead selvmord ved at skære sin pulsåre og hals over, hvorefter han blæste hjernen ud på sig selv. Euronymous fandt frontmandens lig i bandets fælles hus og spurtede straks ned i en butik efter et engangskamera for at forevige det forfriskende syn. Det columbianske selskab Warmaster Records modtog angiveligt billedet fra Euromynous selv og brugte det til udgivelsen af en sjælden koncert-optagelse, hvor både Dead og Euronymous medvirker på klassikere som ’Funeral Fog’ og ’Freezing Moon’.

Deads efterladte familie appellerede forgæves til selskabet om at trække udgivelsen tilbage. Men uden held: I dag findes udgivelsen i flere forskellige versioner, hvor originalen er en god sjat penge værd.

En udgivelse, der samtidig er et vidnesbyrd fra en tid, hvor galskaben i musikken var en naturlig del af livsstilen. 

 3.  Type 0 Negative – The Origin of the Feces (1992)

Type 0 Negatives mørksindede frontmand Peter Steele gik fra starten den kontroversielle vej. Kontrakten med Roadrunner Records blev underskrevet med en blanding af Steeles blod og sæd, og de latrinære temaer, der ofte lå Steele på sinde, ramte plet med det nærbillede, en ven havde taget af hans røv, som endte på coveret til den iscenesatte koncertudgivelse ’The Origin of the Feces’.

Og den slags kreative ideer er der ikke mange penge i. Den originale udgivelse solgte sølle 7000 eksemplarer, da Peter Steeles røvhul helt bogstaveligt ikke var velkommen i de amerikanske musikforretninger. Efter succesen med ’Bloody Kisses’ blev ’The Origin of the Feces’ i 1994 udsendt med et nyt cover og solgte 700.000 eksemplarer.

Samme udgav år Pantera ’Far Beyond Driven’, hvor coveret var en røv, som blev udblokket af stort bor. Det blev hurtigt skiftet ud, da det var ualmindelig dårlig forretning for det album, som blev Panteras kommercielle gennembrud.

 4. Cannibal Corpse – Eaten Back to Life (1990)

I dag virker coveret til Cannibal Corpses debutalbum relativt harmløs. Men i 1990 var denne mand, som æder sig selv på coveret til en udgivelse, der var dedikeret til kannibalen Alfred Parker, et opsigtsvækkende syn.

Cannibal Corpse var et af de første bands, der iscenesatte deres splattertekster med morbidt grafisk artwork; en kombination, der gjorde bandets udgivelser bandlyst i flere lande. Først i 2006 blev albummet lovligt at sælge i Tyskland. For dødsmetallerne fra Florida gik aldrig på kompromis og censurerede sig selv for indtjeningens skyld. Siden debuten har de ufortrødent fortsat med bestialsk grafik og lyrik til deres brutale musik, som – angiveligt – har gjort dem til verdens bedst sælgende death metal-band. 

5. Infernal Torment – Man’s True Nature (1995)

I Danmark kan vi naturligvis også være med på vognen. Silkeborgensiske Infernal Torments debut gik ikke forargelsens vej forbi, da skiven udkom i 1995. Coveret var for meget for både danske og udenlandske butikker, så en censureret version kom på hylderne i stedet for.

’Man’s True Nature’ er måske stadig den mest morbide metal-udgivelse fra Danmark, og detver næppe heller tilfældigt, at Niels Arden Oplev valgte at følge bandet i kult-dokumentaren ’Headbang i Hovedlandet’.

Datidens anmeldere var dog ikke just begejstrede for udgivelsen. Amtsavisens (Randers) anmelder skrev: ”Find bare brækposen frem med det samme”, mens NRG’s chefredaktør kastede to stjerner efter skiven, der ifølge bestod af uoriginal og ukontrolleret musik med tekster på niveau med børnemusicalen 'Bølle-Bob'.