Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – De hårde pakker: Metalbøger under juletræet

Populær
Updated
Top 5 – De hårde pakker: Metalbøger under juletræet
Top 5 – De hårde pakker: Metalbøger under juletræet
Top 5 – De hårde pakker: Metalbøger under juletræet
Top 5 – De hårde pakker: Metalbøger under juletræet
Top 5 – De hårde pakker: Metalbøger under juletræet
Top 5 – De hårde pakker: Metalbøger under juletræet

Julen er lige straks over os. Vi guider til de tunge og hårde pakker under juletræet med tips til nogle af de bedste bøger om metal.

Forfatter

De seneste år har set en eksplosion i bøger om heavy metal. Om bands, genrer, kulturen og musikken. Det er noget andet end i skribentens halvfemserbarndom. Dengang kom jeg i ren desperation over mangel på lekture til at gå så vidt som til at komme hjem fra kommunebiblioteket med nodebøger med hard rock-bands, selvom jeg aldrig har spillet musik selv; jeg lånte bøger med interviews med metalguitarister om gear, en genre, der virkelig ikke kan anbefales til 12-13-årige, der dårligt har holdt en guitar i hånden, som ikke interesserer sig nævneværdigt for pedaler, og hvis skoleengelsk heller ikke helt er egnet til den slags lekture; det blev også til halvtunge akademiske værker og musikvidenskabelige bøger, som jeg sandt at sige ikke fik det store udbytte af.

I dag er situationen en anden. Internettet har gjort privat bogimport lettere og hurtigere, og metallens globale fanskare har muliggjort nichebøger om metal, som næppe havde set dagens lys for cirka tyve år siden. Biografier om mindre bands, bestemte scener, regionale såvel som nationale, genrer og subgenrer og subgenrers subgenrer, bøger med klassiske zines og meget mere. Vi har udvalgt fem af de bedste.

1. Til den business-interesserede feinschmecker:
David E. Gehlke: 'Damn the Machine: The Story of Noise Records' (Deliberation Press, 2017)
"Historien om det legendariske og banebrydende tyske label Noise Records, hjem for klassiske grupper som Kreator, Helloween, Celtic Frost, Voivod og et utal af andre klassiske, eksperimenterende og, nuvel, glemte bands, er er også historien om metallens storhed i 80'erne, fald i 90'erne og genfødsel midt i 90'erne, og historien om forretningssiden af metal. Bogen handler også om den enigmatiske grundlægger, anarkisten og kapitalisten Karl-Ulrich Walterbach, hans ofte udskældte forretningsmetoder og hele forretningsiden af metalverdenen. Et af de vigtigste stykker metalhistorie udgivet i de senere år, og essentiel på grund af både bandstoffet og forretningsstoffet og det metalhistoriske overblik. Er man tændt på flere label-historier, er Brian Slagel og Mark Eglintons nyligt udkomne 'For the Sake of Heaviness: The History of Metal Blade Records' også af interesse."

2. Til black metalleren:
Dayal Patterson: 'Black Metal: Evolution of the Cult' (Feral House, 2013)
"Bogen er indtil videre den bedste bog om black metal med dens fokus på de forskellige subgenrer og på uden for undergrundskredse oversete pionerer som Master's Hammer, Tormentor og Vulcano. Bogen viser, at genren ikke kun er norsk, men en global genre, og den viser også genren som en musikalsk eksperimenterende og progressiv genre uden at sky dens mere problematiske sider."

3. Til den progressive metaller:
Jeff Wagner: Mean Deviation: Four Decades of Progressive Heavy Metal (Bazillion Points, 2010)
"Progressiv metal er andet end Dream Theater-kopier. Sådan lyder den amerikanske metaljournalist Jeff Wagners gennemarbejdede tese i 'Mean Deviation', og det er en frugtbar vinkel på den progressive metal-bibel, hvis kriterier for progressiv metal både er bredere og mere eksklusive, end genrebetegnelsen normalt er. Her er plads til både Fates Warning og Queensrÿche, men også Solefald, Arcturus, Mayhem, Celtic Frost og Opeth. Fokus er på metallens ægte innovatorer frem for kopierne, og den interessante vinkel udfoldes flot."

4. Til svenskeren:
Ika Johannesson & Jon Jefferson Klingberg: 'Blod Eld Död' (Alfebeta, 2011)
"Når man kommer fra Danmark, kommer man fra en metallisk småstat, lille og ynkelig; at vi overhovedet er på det metalliske landkort, skyldes de enkelte få banebrydende og fremragende bands, vi trods alt har haft. Til gengæld er vi omgivet af metalliske stormagter: Norge, Tyskland og Sverige. Denne bog fortæller den svenske metals historie med dybdegående kapitler om Bathory, Heavy Load, Dissection, Entombed, Nifelheim og utalligt mange flere. Bogen får én til at ønske, man var svensker."

5. Til metalleren med den rige familie:
Thomas Gabriel Fischer: 'Only Death Is Real: An Illustrated History of Hellhammer and Early Celtic Frost, 1981-1985' (Bazillion Points, 2010)
"Tom G. Warriors biografi om Hellhammer og det tidlige Celtic Frost er velskrevet og informativ. Ikke bare om førnævnte emner og Warrior selv og hans aparte opvækst, men også om ekstremmetallens tidlige år, og hvordan de unge mænd i bandet gennem isolation kommer til at indgå i det, der næsten er en parallelverden, hvor metallen er den vigtigste virkelighed. Hvordan bandet udsættes for hån og latterliggørelse, både internt i metalmiljøerne og når Warrior får tæv for at have langt hår i det konservative Schweiz, og hvordan de bruger isolationen til at forsvinde længere ind i egne koncepter og deres egen musik. Dermed fortælles også en bredere historie om at stå uden for et samfund, der ikke forstår, hvad man laver, og det formidler oplevelsen af at være metal, før det blev mainstream. Det eneste problem: Bogen er ikke p.t. i tryk og går ikke for under 800 kr. Men det er pengene værd, hvis man kan få sin rige onkel eller en anden velhaver, man er på julegave med, til at sponsorere den."

I dag findes utallige velskrevne og informative bøger om metal. Måske vil man have en mere generel historie om metal i form af Ian Christies stadig ikke overgåede 'Sounds of the Beast'. Eller man er til død og ønsker sig Albert Mudrians 'Choosing Death' eller Daniel Ekeroths 'Swedish Death Metal' (så kan man igen skamme sig over at være dansker). Eller man er interesseret i fanzines og metalhistorien som skrevet i den – i så fald er Jon "Metalion" Kristensens 'Metalion: The Slayer Mag Diaries' om det suveræne zine Slayer Mag eller den yderst velskrevne og excentriske samling af det finske kultfanzine Isten ved Mikko Matilla, 'Isten Fanzine: Don't Break the Ghost'.  Eller måske vil man hellere have en regulær selvbiografi fra en af metallens store?

Af samme grund er en top 5 i virkeligheden lige fattig nok – der findes langt flere gode bøger om emnet, og vi opfordrer derfor læserne til at give deres bud i kommentarfeltet.